jeśli chodzi o kwestie techniczne, to wskazania do refundacji pokrywają się z tymi, co do stosowania zgodnie z ChPL i zaleceniami GIF-u i MZ z decyzji dopuszczenia produktu lecz. do obrotu - lek Tadomon w dawkach 25, 50, 100, 150, 200 oraz 250 mg (tapentadolu, w kontraście do tramadolu, na przykład, to już nie mamy - czytałem gdzieś uzasadnienie producentowi [STADA] w/w odmowy). co do powyższych danych dot. wydawania/zniżek, dysponuję tylko tymi odnośnie Tadomonu.
Palexia Retard od niemieckiego koncernu wygląda jak Tramal - identyczne, woskowane tabletki o przedłużonym uwalnianiu w różnych wersjach kolorystycznych - zależnych od dawki (symbol "OMEGA" + oznaczenie H0, H1 etc.). jest to jednak produkt drogi, więc nigdy nie prosiłem o receptę nań - wersja najmniejsza, czyli 50 mg, to aż 113 zł z groszem, ale z limitem urzędowym. miałem raz 3x 150 mg tejże, jako gratis od kogoś.
Tadomon natomiast, to preparat od producenta "G.L. Pharma" (Oxydolor, Oxydolor Fast). widocznie tańszy generyk, z różnej wielkości tabletkami o przedł. uwal. - ja testowałem tylko wersję 25 mg i 50 mg po 60 tabl. z początku zapisywał mi to psychiatra, aby nie szło mi tyle innych środków stosowanych, celem prywatnej substytucji, więc tylko 100% wchodziło w grę. później o 50-tkach napomknąłem na wizycie u ortopedy, który tłumaczył mi, że nie jest to popularny lek i nie bez powodu mało znany w środowisku. zgodził się mi go nanieść na zaświadczenie do POZ-u, ale niestety na 100%.
w jego przypadku nie ma zniżki w formie 30% odpłatności lub ryczałtu, a jedyną opcją jest "B", czyli bezpłatne wydawanie preparatu. wystarczy chyba spełniać kryteria, które mieszczą się w samej podstawie do wypisania e-recepty, czyli "ból umiarkowany do silnego o różnej etiologii, niemogący być opanowany nieopioidowymi lekami opioidowymi" (parafrazując).
także tak to wygląda - jednak te dwie pierwsze dawki 25 mg (takiego odpowiednika nie ma w przypadku Palexii Retard) oraz 50 mg wychodzą znośnie cenowo - 25 mg to koszt 43 zł (limit urzędowy), a 50-tki, to cena chyba nieco ponad 80 zł (także limit)
nie wiem odkąd jest z nami Tadomon, ale uważam, że niektóre grupy używających mogą odnieść korzyści z jego stosowania. mi dobrze wzmacniał inne opiaty, pozwalając zażywać niższe dawki "tego, co najlepsze", a także na dosyć długo podleczał skręta. dawki stosowane, to niekiedy nawet i 500 mg/d, czyli 2x1 tapentadolu 250 mg dziennie. ja brałem nieco mniej, jako środek addytywny/wzmacniający - przy tak małych preskrypcjach, jak ta niżej, więcej nie ma sensu. nie czułem też takiej potrzeby - początkowo 150-200 mg potrafiło mnie już lekko podgrzać.
poniżej zdjęcie nowszej już zdobyczy, wystawionej w styczniu - razem z wersją 50 mg, aby przybliżyć fakt, iż nieznacznie te wszystkie twory się od siebie różnią. po następne dzwonię pod koniec lutego, ale chyba wszystko rozbiję na 25-tki, jak apteka pozwoli.
pozdrawiam, przodownik.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.