Tu też macie temat o B-B.
beta-ketony-beta-blokery-t39255.html?hi ... y%20ketony
A do psychodelików?
Bisoprolol jest selektywnym antagonistą receptora β1, zmniejsza przy tym tętno w węzle zatokowym, kurczliwość mięśnia sercowego przedsionków oraz w jakiś sposób spowalnia uwalnianie się reniny. Dzięki swojej wysokiej kardioselektywności może mieć jakieś działania wazodylacyjne, ale ma to niewielkie znaczenie, bo Bisoprolol bierze udział w gospodarce węglowodanowej.
Telmisartan nie wygląda jakoś niebezpiecznie, ale w końcu są to leki ingerujące w ludzki organizm, także nie ma co ryzykować.
Podsumowanie:
Bisoprolol- niebezpieczny do stimów, może spowodować wzrost ciśnienia i częstotliwość skurczów serca. ( Wspomniana wazodylacja ma bardzo małe znaczenie, weź to pod uwagę )
Telmisartan- nie wygląda niebezpiecznie, ale ze względu na bezpieczeństwo również nie mieszaj ze stimami.
Daj sobie spokój ze stimami przy chorym sercu i ciśnieniu, nie ma co ryzykować zdrowiem!
Dla pozostałych, jedyne beta- blokery jakie można używać przy stimach to nebiwolol, ewentualnie karewdilol, co do drugiego nie jestem pewien, ale znalazłem wzmianki o zwiększeniu syntezy NO. Co do nebiwololu mogę zapewnić że nie stanie się nic złego, przerabiałem olbrzymie dawki nebiwololu przy olbrzymich dawkach stymulantu i nie stało się nic złego.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn
Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.