Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 2050 / 337 / 0
piona @GTB488 ja identycznie- jestem fresh, świeżo po zakupach. Transakcja przebiegła typowo wchodzę do lokalu wybieram odmianę pytam krótko: cena, czy da w kredo jutro oddam i takie tam- negocjacje. Stanęło pośrodku, na sporym zapasem najlepszej obecnie odmiany indica na rynku (niekwestionowany KRÓL Bakerstreet 20% Canopy Growth), dobrałem też szczyptę odmiany aurora 22 % żeby mieć troszkę sativy (Delahaze) jakby mi się zrobiło smutno :D
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 41 / 11 / 0
06 listopada 2024jezus_chytrus pisze:
Czy lekarze będą tacy skłonni, żeby ryzykować jakieś dziwne kombinacje z udawaniem stacjonarnych wizyt?
A nie? Na tym rynku chodzi o kasę. Przeciętny lekarz udaje że leczy, a przeciętny pacjent udaje że jest chory, co wszyscy na tym forum udowadniają. Sytuacja identyczna jak w przypadku wielu receptomatów. Myśle, że w krótkim czasie można na tym zarobić wystarczająco żeby nie martwić się późniejszymi konsekwencjami, i jeszcze wyjść na tym na plus.

Sam w swoim poście udowadniasz o co się rozchodzi:
06 listopada 2024jezus_chytrus pisze:
Ja dziś dostałem SMS, że do 21 mam ostatnią szansę więc zakładam, że inne też już powoli się zamykają na e-recepty i dziś chcą zarobić ile się jeszcze da.
Kiedy ostatnio od jakiegokolwiek niekonopnego lekarza dostałeś SMSa z zaproszeniem na wizytę? xD
  • 12717 / 2460 / 0
^
Ja ogólnie staram się unikać lekarzy ; )
Tylko sobie spekuluję. Tak naprawdę to chyba nikt nie wie, jak to będzie wyglądać za tydzień, miesiąc, pół roku.
Z tego co mi się o uszy obiło, to zioło będą mogli wypisywać TYLKO lekarze mający kontrakt z NFZ więc stąd moje "obawy", że mogą być niechętni w kwestii obchodzenia przepisów (ale mogłem coś pomieszać z tym NFZ).

Ciekawy jestem, jakich to starań dołoży ta klinika, o której kilka postów wcześniej pisał Miętowy. Może będą jeździć Nyską po Polsce od miasta do miasta : ) Być może terminy "stacjonarna" i "badanie" nabiorą nowych znaczeń?
  • 2302 / 399 / 0
Nigdzie właśnie w mediach nie wyjaśniono definicji i sposobu weryfikacji badań stacjonarnych. Trzeba by ustawę dokładnie przeczytać.

A jeżeli tam nie ma, to jest już łatwo o manipulacje w tym temacie.

I czy faktycznie marihuana tylko u lekarza z kontraktem NFZ.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 41 / 11 / 0
W rozporządzeniu raczej jest to samo co w mediach. Nie widzę tu wymogu kontraktu z NFZ. Jedynie to, że wymóg osobistego zbadania pacjenta nie dotyczy lekarzy POZ, pod warunkiem że jest to kontynuacja leczenia danym preparatem.
  • 2302 / 399 / 0
Czyli definicja badanie i stacjonarne pozostaje dość względna.

Ja akurat nie robiłem nerwowych ruchów przed aktualizacją ustawy, pomyślałem, że zrobienie przerwy będzie najłatwiejsze jak nic się nie będzie miało. Ale widzę, że jak kurz opadnie to jakaś furtka do ogródka codziennej psychodelii może być nadal otwarta.
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12717 / 2460 / 0
Z ciekawości sprawdziłem definicję samego słowa "stacjonarny":

stojący w miejscu; nieruchomy ; mający ustaloną pozycję; nieruchomy. osiadły w jednym miejscu; nie wędrujący ani niemigrujący.

Nie ma nic o żadnych budynkach.

Oczywiście definicja "wizyta stacjonarna" to już nie to samo, ale co gdyby zinterpretować to, jako trzymanie się jednej kliniki i nie pobieranie recept z innych? : )
Też jestem bardzo ciekawy, jak to się rozwinie. Sprawdziłem też stronę "swojej" kliniki i przy próbie wybrania terminu e-wizyty widnieje komunikat "Trwają prace serwisowe modułu wizyt online...". Ciekawe... Spodziewałem się raczej info, że zawieszają działalność internetową.
  • 2302 / 399 / 0
Komisja właśnie zakończyta
rozpatrywanie ztożonej przez mnie w Sejmie petycji
wraz z projektem zakładającym dekryminalizację
posiadania do 15 g oraz uprawę 1 roślinki na wtasne
potrzeby.

Wszystko poszło z zasadzie zgodnie z planem i przy
wsparciu posta @marcinjozefaciuk który wbrew
sugesti zawartej w absurdalnej opinii Biura
Ekspertyz Sejmowych aby odrzucić mój projekt,
zawnioskowat o wystosowanie w tej sprawie
dezyderatu do premiera @donaldtusk a Komisja się
do tego przychylita. Dzięki też @lukasz.rydzik
za wsparcie na Komisji.

Czekamy zatem na stanowisko premiera który w
ostatnim czasie kilkukrotnie wypowiadat sie
publicznie ze warto skończyć Z karaniem Za jointa
-

nie bedzie W tym przeszkadzat, a równocześnie
dziatamy na innych frontach. Ta ścieżka jest jedną Z
wielu bo chcemy zaznaczyć wyraźnie to że
użytkownicy konopi istnieją a ich problem związany
z penalizacją posiadania zioła jest realny i poważny.

Czy jestem optymistą? Raczej realistą. Dziatatem w
tym kierunku od kilkunastu lat i faktem jest że w
trakcie żadnej kadencji Sejmu nie widziatem tak
wielu postów którzy mówią otwarcie lub w
prywatnych rozmowach że są za liberalizacją tego
prawa. Wielu z Was by się zdziwito.

Dziś odbyto się również pierwsze posiedzenie
Zespołu Parlamentarnego ds. Depenalizacji w skład
którego wchodzą pierwszy raz nie postowie opozycji
a partii które są w koalicji rządzącej.

Czy to ta kadencja? Nie wiem, ale wiem ze nigdy nie
byliśmy tak blisko dlatego to czas aby przyspieszyć i
zintensyfikować działania, a nie marudzić.
Przemo Zawadzki
  • 12717 / 2460 / 0
Widziałem to posiedzenie i w sumie nie wiem, co myśleć. Niby wszyscy wypowiadający się mieli raczej pozytywne nastawienie, ale osobiście jestem sceptyczny, żeby się mile rozczarować.
  • 66 / 11 / 0
No własnie miałem recepte ogarnietą w październiku. Wczoraj poszedłęm wykupić i okazało się, że jest źle wypisana. Mojej lekarki nie ma, inny lekarz przez teleporade już nie chce wypisać, a poprawić inny nie może, i zostałem z niczym. Ale z tego co czytałem to w ostatniej chwili wycofali z tej ustawy/rozporządzenia tramadol, tapendaol i bupre ;p Żeby lekarze mogli łatwiej pacjentów w opioidy wpierdzielać. [źródło: https://www.gdziepolek.pl/blog/co-dalej ... -marihuane ]
-- 𝖀𝖟𝖆𝖑𝖊𝖟̇𝖓𝖎𝖊𝖓𝖎𝖊 𝖙𝖔 𝖏𝖆𝖐 𝖗𝖔𝖘𝖞𝖏𝖘𝖐𝖆 𝖗𝖚𝖑𝖊𝖙𝖐𝖆 𝖓𝖆ł𝖆𝖉𝖔𝖜𝖆𝖓𝖞𝖒 𝖌𝖑𝖔𝖐𝖎𝖊𝖒 --
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.