-Oświetlenie, i tu zaczynają się schody nie wiem czy taka świetlówka ma racje: bytu Lampa CFL Elektrox 125W (wzrost+kwitnienie) barwa to 2100K+6400K a lumenów 12500 (tu prosze o rady)
nie wiem czy się nadaje
Nada się. Ja osobiście dałbym więcej światła, ostatnio przy indorze, dokładając kilka ( dokładnie 4ry ) energooszczędne lampy na bazie LED ( gwint zwykły ), byłem więcej niż zadowolony. Z dnia na dzień był widoczny niesamowite przyrosty.
Musiałem zakończyć mój mały projekt, rozbujały rośliny się pięknie, cóż, bywa.
Powierzchni masz 0.16m2, 5500lm, czyli powinno być zadowoalająco.
-Doniczki 2x 3l (air pots) (czy mają sens?)
Ja leciałem, wtedy, bardzo niskobudżetowo, wziąłem 2 wiadra 15l, zrobiłem drenaż i dziewczynki miały się lepiej niż dobrze.
Więcej miejsca na korzenie = roślina się rozwija, chyba , że chcesz sobie zrobić bonsai
-Folia refleksyjna na wszystkich ścianach
Powinieneś.
-Wentylacja to tylko taki mój pomysł wykonać dwie dziury jedną na górze a drugą na dole i zamontować ciche wiatraczki komputerowe na dole zasysa na górze wypycha (wystarczy?)
Powinno wystarczyć, zwykłe wentylatory komputerowe teraz są tak ciche, że prawie ich nie słychać, przy czym wydajność nie spada
-Eliminacja zapachu to albo filtr węglowy (raczej nie zamontuje go do wiatraczka) albo kostki zapachowe smell-ex słyszałem że też oblecą (zapach nie jest taki ważny mieszkam w domu i zapach nikomu nic nie zrobi) \
Jeśli możesz, jedź bez filtra, jeśli chcesz filtr, trzeba zrobic dodatkowe obliczenia, zmienic moc wyciągającego wiatraka, dużo jebania, można zrobić.
-Podłoże (nie mam pojęcia jakie będzie dobre do tej pory ziemia na dworze dawała rade) na indoor myślałem nad wełną mineralną albo Plagron Cocos Brix - substrat kokosowy sprasowany
Firma sprawdzona. Nad mineralną się nie znam. Ostatnio, oczekując na te wspaniałe plony z automatów, też wyżej opisanych w skrócie, wszystkie leciały na ziemi z Tesco. Konopia to "chwast" poradzi sobie tam gdzie inne rośliny nie dają rady.
Jeśli masz fundusz, zainwestuj w mieszankę ziemi uniwersalnej + koko
Jeśli masz, a mi ufasz, to ziemia uniwersalna tesko i będzie dobrze
-Nawozy (do tej pory stosowałem zwykły humus) teraz myślę nad czymś lepszym polećcie coś
Chwilowo zostań przy tym co masz. Nie nawóź , szczególnie chemicznymi preparatami. Przez okres 3tyg-5 tyg ( tu się moge lekko jebnąć w obliczeniach, trzeba obserwować po prostu )
Czyli sama woda
-Planowana odmiana: 2x ak47 femi (jest może coś lepszego sensownego?)
Moje AK47 czeka na sezon outdoor ;) Klasyk. Zostań przy nim
3l donice to za mało zdecydowanie
z fartem
tjazz
18 listopada 2020Kobyszcze pisze: Takie głupie pytanie - co jest wysokością ? 91 cm czy 41 cm ?
18 listopada 2020junkiexl pisze: Jak robisz sam donice to zrób już idealnie pod wymiar podstawy growboxa,na jedną roślinę to tak z 4l powinno być minimum , choć ludzie hodują w puszkach po piwie i dają radę..Zrób filtr węglowy z maty węglowej z portalu, może Tobie zapach nie przeszkadzać ale jakiś listonosz czy sąsiad nie musi czuć. Rośliny z rodziny AK to dobry wybór,ładnie się krzaczą ,od początku trenuj je hard. Nie inwestuj nie wiadomo jakiej kasy w odżywki, kup biohumus na weg i coś na flo, może być planton k,jak kupisz dobrą ziemię to zaoszczędzisz na nawozach. Z fartem.
Dwie rośliny do takiego boksa to za dużo. Jak będą konkurować o światło to się będą tylko stresować i wyciągać,a miejsca masz mało.
Dwóch ładnie nie wytrenujesz tak aby jak najwięcej topów było na jednym poziomie, tak więc pewnie skończysz z gorszym plonem niż z jedną fajnie strenowaną rośliną.
18 listopada 2020DeWitteEngel pisze: zawołaj mnie "dziś" po 18tej to postaram się ogarnąć Ci oświetlenie , w sensie czy i wystarczy, jakie powinieneś mieć plus reszta
3l donice to za mało zdecydowanie
z fartem
tjazz
-Oświetlenie, i tu zaczynają się schody nie wiem czy taka świetlówka ma racje: bytu Lampa CFL Elektrox 125W (wzrost+kwitnienie) barwa to 2100K+6400K a lumenów 12500 (tu prosze o rady)
nie wiem czy się nadaje
Nada się. Ja osobiście dałbym więcej światła, ostatnio przy indorze, dokładając kilka ( dokładnie 4ry ) energooszczędne lampy na bazie LED ( gwint zwykły ), byłem więcej niż zadowolony. Z dnia na dzień był widoczny niesamowite przyrosty.
Musiałem zakończyć mój mały projekt, rozbujały rośliny się pięknie, cóż, bywa.
Powierzchni masz 0.16m2, 5500lm, czyli powinno być zadowoalająco.
-Doniczki 2x 3l (air pots) (czy mają sens?)
Ja leciałem, wtedy, bardzo niskobudżetowo, wziąłem 2 wiadra 15l, zrobiłem drenaż i dziewczynki miały się lepiej niż dobrze.
Więcej miejsca na korzenie = roślina się rozwija, chyba , że chcesz sobie zrobić bonsai
-Folia refleksyjna na wszystkich ścianach
Powinieneś.
-Wentylacja to tylko taki mój pomysł wykonać dwie dziury jedną na górze a drugą na dole i zamontować ciche wiatraczki komputerowe na dole zasysa na górze wypycha (wystarczy?)
Powinno wystarczyć, zwykłe wentylatory komputerowe teraz są tak ciche, że prawie ich nie słychać, przy czym wydajność nie spada
-Eliminacja zapachu to albo filtr węglowy (raczej nie zamontuje go do wiatraczka) albo kostki zapachowe smell-ex słyszałem że też oblecą (zapach nie jest taki ważny mieszkam w domu i zapach nikomu nic nie zrobi)
Jeśli możesz, jedź bez filtra, jeśli chcesz filtr, trzeba zrobic dodatkowe obliczenia, zmienic moc wyciągającego wiatraka, dużo jebania, można zrobić.
-Podłoże (nie mam pojęcia jakie będzie dobre do tej pory ziemia na dworze dawała rade) na indoor myślałem nad wełną mineralną albo Plagron Cocos Brix - substrat kokosowy sprasowany
Firma sprawdzona. Nad mineralną się nie znam. Ostatnio, oczekując na te wspaniałe plony z automatów, też wyżej opisanych w skrócie, wszystkie leciały na ziemi z Tesco. Konopia to "chwast" poradzi sobie tam gdzie inne rośliny nie dają rady.
Jeśli masz fundusz, zainwestuj w mieszankę ziemi uniwersalnej + koko
Jeśli masz, a mi ufasz, to ziemia uniwersalna tesko i będzie dobrze
-Nawozy (do tej pory stosowałem zwykły humus) teraz myślę nad czymś lepszym polećcie coś
Chwilowo zostań przy tym co masz. Nie nawóź , szczególnie chemicznymi preparatami. Przez okres 3tyg-5 tyg ( tu się moge lekko jebnąć w obliczeniach, trzeba obserwować po prostu )
Czyli sama woda
-Planowana odmiana: 2x ak47 femi (jest może coś lepszego sensownego?)
Moje AK47 czeka na sezon outdoor ;) Klasyk. Zostań przy nim
EDYTOWALEM NIE TEN POST , MOJA WINA, odpowiedzi masz wlasnie tutaj -tjazz
Z puszki po piwie to pewnie taki liliput na 1 g : ) Moim zdaniem z 7 L powinno być dla niedużego krzaka w sam raz. Ja popełniłem ten błąd w tym sezonie na outdoorze i kosztowało mnie to wiele zachodu i pewnie plonu. W sensie w lecie musiałem chodzić podlewać min. 2 x w tygodniu (a zwykle 3). W boksie to nie problem, ale i tak sugeruję nie oszczędzać na litrażu.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/7/7db985b0-6ce0-4a67-baf6-c25e9fc86dfd/drugs-women.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250425%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250425T234202Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=1b8a57bb69a65e3bf592fb0433a2ac4edf6edb109e3dddd0a93c856c8bfa8ca7)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lotnisko-w-pyrzowicach-.jpg)
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk
Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/image-1-1038x692.png)
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych
W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.