Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Może ktoś zweryfikować te informacje, i wyjaśnić czy ten tryptofan wreszcie jest dobry czy zły- w sensie działania na człowieka, np. w depresji/nerwicy. Czy nadmiar tryptofanu trzeba redukować ?
Pozdrawiam
https://www.cheops4.org.pl/cheos/viewto ... an#p136217
Zmęczenie wytwarzane przez "forsowny trening" jest prawdopodobnie wytwarzane przez przeciążenie tryptofanem i serotoniną, wynikające z katabolizmu białek mięśniowych i wywołanego stresem wzrostu serotoniny. Katabolizm mięśniowy uwalnia również dużą ilość cysteiny, a cysteina, metionina i tryptofan hamują czynność tarczycy (Carvalho, et al., 2000). Stres uwalnia również wolne kwasy tłuszczowe z magazynu, a te kwasy tłuszczowe zwiększają wychwyt tryptofanu do mózgu, zwiększając tworzenie serotoniny. Ponieważ serotonina zwiększa wydzielanie ACTH i kortyzolu, stan kataboliczny ma tendencję do samonapędzania się. Proces ten jest prawdopodobnie czynnikiem wpływającym na tempo starzenia się i przyczyniającym się do fizjologicznych osobliwości starzenia się i depresji.
pełny artykuł;
https://raypeat.com/articles/aging/tryp ... ging.shtml
Na diecie ubogiej w tryptofan zmniejszyła się ilość serotoniny w mózgu. Kiedy serotonina w mózgu spada, poziom testosteronu u samców wzrasta. Ponad 20 lat temu stwierdzono, że substancja chemiczna (p-chlorofenyloalanina), która hamuje syntezę serotoniny, ogromnie wzrasta. libido.
Plusem jest to, że rzeczywiście poprawiał nastrój, po jego zażyciu w dzień po raz pierwszy od dawna spojrzałem na pewne problemy w sposób optymistyczny.
Wiem, że z tryptofanu powstają pewne ciekawe metabolity inne niż te ze szlaku tryptaminy. Może to one są odpowiedzialne za dziwne efekty, a może to jest raczej serotoninowe, chociaż 5-HTP działało przewidywalnie.
Dawkowałem 500-1000mg doustnie. Efekt był wyraźnie słabszy, gdy zażywałem dzień po dniu, wracał po kilkunastu dniach przerwy. Daleko temu od placebo, ale nie jestem raczej fanem tryptofanu.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.