Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Może ktoś zweryfikować te informacje, i wyjaśnić czy ten tryptofan wreszcie jest dobry czy zły- w sensie działania na człowieka, np. w depresji/nerwicy. Czy nadmiar tryptofanu trzeba redukować ?
Pozdrawiam
https://www.cheops4.org.pl/cheos/viewto ... an#p136217
Zmęczenie wytwarzane przez "forsowny trening" jest prawdopodobnie wytwarzane przez przeciążenie tryptofanem i serotoniną, wynikające z katabolizmu białek mięśniowych i wywołanego stresem wzrostu serotoniny. Katabolizm mięśniowy uwalnia również dużą ilość cysteiny, a cysteina, metionina i tryptofan hamują czynność tarczycy (Carvalho, et al., 2000). Stres uwalnia również wolne kwasy tłuszczowe z magazynu, a te kwasy tłuszczowe zwiększają wychwyt tryptofanu do mózgu, zwiększając tworzenie serotoniny. Ponieważ serotonina zwiększa wydzielanie ACTH i kortyzolu, stan kataboliczny ma tendencję do samonapędzania się. Proces ten jest prawdopodobnie czynnikiem wpływającym na tempo starzenia się i przyczyniającym się do fizjologicznych osobliwości starzenia się i depresji.
pełny artykuł;
https://raypeat.com/articles/aging/tryp ... ging.shtml
Na diecie ubogiej w tryptofan zmniejszyła się ilość serotoniny w mózgu. Kiedy serotonina w mózgu spada, poziom testosteronu u samców wzrasta. Ponad 20 lat temu stwierdzono, że substancja chemiczna (p-chlorofenyloalanina), która hamuje syntezę serotoniny, ogromnie wzrasta. libido.
Plusem jest to, że rzeczywiście poprawiał nastrój, po jego zażyciu w dzień po raz pierwszy od dawna spojrzałem na pewne problemy w sposób optymistyczny.
Wiem, że z tryptofanu powstają pewne ciekawe metabolity inne niż te ze szlaku tryptaminy. Może to one są odpowiedzialne za dziwne efekty, a może to jest raczej serotoninowe, chociaż 5-HTP działało przewidywalnie.
Dawkowałem 500-1000mg doustnie. Efekt był wyraźnie słabszy, gdy zażywałem dzień po dniu, wracał po kilkunastu dniach przerwy. Daleko temu od placebo, ale nie jestem raczej fanem tryptofanu.
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany
Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.