Dzis w nocy nasunelo mi sie pytanie. Zmagam sie z uzaleznieniem od opioidow, Aktualnie jakos niecale pol roku jade na Tramalu w dawkach rzedu 1g/doba
Siedzac w nocy u Squarepantsa, popijajac PST wpadlem na pomysl (choc Tramalu nie biore od 3 dni), niestety wspomagam sie kodeina, ktora jak wiadomo jest kurewsko droga. Moim pomyslem jest przerzucenie sie na jakis czas na herbatke, z bardzo wielu wzgledow:
1. PST jest duzo bardziej ekonomiczne niz ciagle zaleczanie sie kodeina...
2... kodeina dziala tyle, ile dziala - czyli krotko, jak powszechnie wiadomo i skret powraca nieznosnie szybko. PST z kolei z niecalych 2kg maku trzyma mnie do teraz mocno, ze jestem w fazie nodowania, a pilem ok. godziny 17 wczoraj i nie zanosi sie na to, zeby za pare godzin mialo przestac dzialac.
Oczywiscie nie mowie tutaj o leczeniu sie 2kg ilosciami... Ale rozlozyc sobie 0,5kg na 2x dajmy na to, zamiast Tramalu, Antidolu i tym podobnych. Macie jakies pomysly z rozlozeniem dawek i czy w ogole ma to sens?
Pozdro,
Blue.
Zresztą nie lepiej na bpr zjechać?
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
Typowy temat.
Prawidłowo jest schemat taki. Jak schodzimy z opioidów to zaleczmy się benzodiazepinami i (nie będę się rozpisywać ) innymi lekami pomocniczymi ale nie opioidami. Ewentualnie redukujemy dawki opioidu.
Jeśli schodzimy z OPIATÓW to schodzimy aby zredukować dolegliwości opioidami np:
- schodzenie na Tramalu z heroiny na szpitalnych detoksach.
- podobnie programy gdzie schodzi się z hery albo majki metadonem lub tramadolem.
I to ma pewien sens.
Ale schodzenie z kodeiny (po której najgorszy głód jest stosunkowo krótki) przy pomocy PST które jest mieszanką tejże samej kody z której schodzimy, morfiny i innych alkaloidów maku nie ma sensu. Dodatkowo przy PST nie jest się w stanie wyliczyć DOKŁADNEGO dawkowania.
Więc ogólnie to bez sensu.
Mam nadzieję że wytłumaczyłam to wystarczająco?
snooze pisze:jak już musisz to schodź na słabych mak'ach (raczej niemożliwe, kazdy woli sie ucpac). Np. carefour który ma ciemne małe nasiona- nie wiem czy jeszcze jest dostępny, bo jestem poza tematem już spory czas.
Zresztą nie lepiej na bpr zjechać?
A bupra nie zaleczy mnie w pelni - za duze doswiadczenie z nia mam.
Pozdrawiam! :)
Blue.
idontknow pisze:To jest bez różnicy na czym schodzisz - wystarczy tylko się trzymać ustalonego limitu.
słabymi makami nawet jakbyś chciał się upierdolić, to nie możesz (chyba ze z 4kg trzeba by było jakoś skonsumować). Słaba przepłuczka tylko zaleczy skręta na jakiś czas (u mnie było to góra 8h) i to moim zdaniem jedyny sensowny patent na zjechanie z kody/tramca na pst.
Mając kozak-mak ciężko jest się pilnować i nie zajebać pewnego dnia więcej niż tę ustaloną dawkę. Przynajmniej w moim wypadku tak, by było ;]
Ogólnie Lilia dobrze wytłumaczyła i jestem tego samego zdania, lecz odstawka na słabeuszach może się udać, jak niektórzy zauważają (osoby bez tolerki) po 0,5kg czują się jak po 100-150mg kodeiny, a mimo wszystko taki mak leczy. Chyba że to placebo wyleczenia, lecz czy to ważne jak leczy ;]
Któryś z przepłuczkowców (typ ze słuchawkami w avatarze) schodził na słabych maczkach i to z dobrymi efektami. Lecz on schodził z PST a nie ze słabszych opio.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/3-446297.jpg)
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji
Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.