A zacząłem go stosować, bo chcę się wspomóc - lepiej uczyć do matury rozszerzonej z matematyki jak i za niedługo na studiach. Ale chyba szukam złotej pigułki, dlatego piszę do tutaj, do osób doświadczonych z prośbą o radę. Co skutecznie pomoże mi w (jak nazwa działu mówi) dopingu mózgu?
Wiem, że ważne są podstawy, ale:
- wysypiam się po te 8h (budząc się dzięki aplikacji Sleep Cycle, czyli w optymalnej fazie snu do wstania),
- jem zdrowo, tzn. nie jem żadnych fast foodów, nie piję żadnych słodzonych napojów, nie stosuję cukru i za dużo soli, ograniczam smażenie jak i słodycze (do 2-3 razy w miesiącu). Tu pytanie też mam, jakie produkty faktycznie wpłyną na pracę mózgu i przełożą się na lepszą naukę? Najlepiej jeśli pokazałby też ktoś badania potwierdzające to.
- od półtorej tygodnia zacząłem i chcę się tego już na długo trzymać, ćwiczę 3 razy na siłowni z trenerem personalnym,
- używek żadnych nie biorę i nigdy nie brałem, nawet papierosów.
Mam też problem z zabraniem się do nauki, czyli motywacją, ale na to chyba niczym nie wpłynę, po prostu muszę się nauczyć dyscypliny, systematyczności
Nikt jeszcze nie odpowiedział w tym temacie, a przecież gdzie jak nie na tym forum są ludzie, co mają wiedzę na temat wspomagania mózgu
Z tego co pisZesz podstawy jak dieta, sen, styl życia jest przypilnowany,
Tez na pewno nie ma co wrzucać wszystkiego na raz tylko sprawdzić na co reagujesz,
Ale z takich podstaw na pewno warto przeanalizować dietę w dodatku gdy jest aktywność to na pewno uzupełnić makro i mikro składniki.
Jakieś podstaw jak omega3, magnez, nac, wapń,
Z ziół na mnie bardzo dobrze działa bacopa monneri, polecam sprawdzić.
Może w tym kierunku :) nie ma co nie potrzebnie iść na głębszą wodę.
Pozdrawiam!
Właśnie czytam i widzę, że wszędzie promuje się dietę, wykluczyłem niezdrowe jedzenie, ale właśnie powinienem zadbać tak jak piszesz. Udanie się do dietetyka, żeby rozpisał dietę z uwzględnieniem treningu na siłowni + szczególnie zadbania o składniki ważne dla pracy mózgu to dobry pomysł?
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?
Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie
Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.