Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Cześć. Stosuję od czterech dni Noopept GVS-111 z choliną. Dawka to dwie miarki, czyli około 14mg, na razie nie widzę żadnych efektów, pewnie za krótki czas. Ale obejrzałem właśnie film o Noopept na YT: "Neurologia i Doping Mózgu #6 | Noopept - mechanizm działania | Receptory AMPA i NMDA" (nie wiem czy można linki wstawiać), w którym jasno mówią, dokładnie tłumacząc, że zdrowym ludziom nic nie daje, przynajmniej nie ma żadnego badania na ludziach potwierdzającego skuteczność
A zacząłem go stosować, bo chcę się wspomóc - lepiej uczyć do matury rozszerzonej z matematyki jak i za niedługo na studiach. Ale chyba szukam złotej pigułki, dlatego piszę do tutaj, do osób doświadczonych z prośbą o radę. Co skutecznie pomoże mi w (jak nazwa działu mówi) dopingu mózgu?
Wiem, że ważne są podstawy, ale:
- wysypiam się po te 8h (budząc się dzięki aplikacji Sleep Cycle, czyli w optymalnej fazie snu do wstania),
- jem zdrowo, tzn. nie jem żadnych fast foodów, nie piję żadnych słodzonych napojów, nie stosuję cukru i za dużo soli, ograniczam smażenie jak i słodycze (do 2-3 razy w miesiącu). Tu pytanie też mam, jakie produkty faktycznie wpłyną na pracę mózgu i przełożą się na lepszą naukę? Najlepiej jeśli pokazałby też ktoś badania potwierdzające to.
- od półtorej tygodnia zacząłem i chcę się tego już na długo trzymać, ćwiczę 3 razy na siłowni z trenerem personalnym,
- używek żadnych nie biorę i nigdy nie brałem, nawet papierosów.
Mam też problem z zabraniem się do nauki, czyli motywacją, ale na to chyba niczym nie wpłynę, po prostu muszę się nauczyć dyscypliny, systematyczności
  • 6 / / 0
Po ponad tygodniu stosowania tego Noopeptu, mam wrażenie, że nawet jeszcze gorzej mi się skoncentrować. Na pewno nie pomógł, skutków ubocznych też nie zauważyłem. To mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że lepiej nie próbować suplementów z internetu, których skład nie jest kontrolowany
Nikt jeszcze nie odpowiedział w tym temacie, a przecież gdzie jak nie na tym forum są ludzie, co mają wiedzę na temat wspomagania mózgu
  • 142 / 35 / 0
Yerba mate
  • 4 / 1 / 0
Nie jestem specjalistą, pewnie jak większość opiera się tutaj na własnych doświadczeniach. (Podkreślam - nie wszyscy) .

Z tego co pisZesz podstawy jak dieta, sen, styl życia jest przypilnowany,
Tez na pewno nie ma co wrzucać wszystkiego na raz tylko sprawdzić na co reagujesz,
Ale z takich podstaw na pewno warto przeanalizować dietę w dodatku gdy jest aktywność to na pewno uzupełnić makro i mikro składniki.
Jakieś podstaw jak omega3, magnez, nac, wapń,
Z ziół na mnie bardzo dobrze działa bacopa monneri, polecam sprawdzić.
Może w tym kierunku :) nie ma co nie potrzebnie iść na głębszą wodę.
Pozdrawiam!
  • 6 / / 0
Co do yerba mate, to zamówię ją niedługo na pewno
Właśnie czytam i widzę, że wszędzie promuje się dietę, wykluczyłem niezdrowe jedzenie, ale właśnie powinienem zadbać tak jak piszesz. Udanie się do dietetyka, żeby rozpisał dietę z uwzględnieniem treningu na siłowni + szczególnie zadbania o składniki ważne dla pracy mózgu to dobry pomysł?
  • 61 / 1 / 0
do diety to polecam Fitatu. Dieta bogata w produkty pomocne w odbudowie dopaminy + ewentualnie niskie dawki IPPH/MPH
  • 1290 / 367 / 0
Bogate sałatki śródziemnomorskie rano i wieczorem będą lepsze niż cokolwiek innego, nawet lepsze niż twarde dragi.
ODPOWIEDZ
Newsy
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków

Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.

Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.