Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 189 / 17 / 0
Chciałbym rozpocząć wątek, którego mi brakuje dotyczący "załatwiania" sobie leków szczególnie benzosów za granicą. Dajmy na to, że wyjeżdżam często za granicę albo mieszkam przy granicy (nie ros. ukr. biał.):
rozumiem że karta EKUZ pozwala na korzystanie z zagranicznego "NFZ-u" za darmo, tzn. że mogę przyjść do takiego lekarza z kartą choroby z rodzaju F i przepisze mi benzo? Tu raczej mam pewność, że tak, ale czy mogę sobie zrobić rundkę po takim Bohuminie, Ostrawie czy innym Budapeszcie i okazywać w przychodniach karty EKUZ + karty z chorobą i załatwić sobie x recept? Czy jest to jakoś kontrolowane?
Wiem, że w Polsce na NFZ można być tylko w jednej przychodni, ale jakby ktoś miał jakieś wieści i źródło jak to jest z zagranicą to byłoby git.
  • 81 / 12 / 0
Wydaje mi się, a raczej jestem pewny, że jest to kontrolowane.
Znajoma była u koleżanki w UK i źle się poczuła. Nie było to w żadnym stopniu zagrożenie życia ale zdecydowała się pójść do szpitala. Została podobno dokładnie zbadana i standardowo dostała paracetamol czy inny ibuprofen. kilka tygodni później zadzwonił ktoś z NFZ i dopytywał się szczegółowo dlaczego była u lekarza, co się stało, czy było to konieczne itd...

Podsumowując jedna wizyta po benzo pewnie by przeszła ale 2-3 w tym samym tygodniu dniu pewnie by zostały uznane za wyłudzenia czy jakieś inne przekręty.
ODPOWIEDZ
Newsy
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.