1. Czy ktoś przyjmuje Seronil ? Jak na was działa, jakie skutki uboczne ? Co z utratą wagi ?
2. Czy są leki uspokajające nie powodujące utraty pamięci po zażyciu ? (obecnie biorę zomiren 1mg eano i 1mg wieczorem) . Brałam również Zomiren SR 0,5 mg rano i wieczorem - czy ktoś go przyjmował ? (SR) jakie odczucia ? Porównanie ?
3. Czy są leki nasenne z innej grupy niż zolpidemi tartas ? Nie powodujące niepamięci.
4. Jakie odczucia codo Zoloftu ? Ja obecnie mam wrażenie że przybrałam na wadze biorąc go od roku. Najpierw było 50 mg a po 10 miesiącach zwiększenie na 100 mg.
5. Chlorprotiksen. Jakie skutki uboczne ? Jakie wasze odczucia ? Dostałam go nasennie ale nie działa w tym kierunku jakoś...
Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedzi. :hug:
1) Brałam Seronil przez koło pół roku, w dawce od 10 do 30 mg. Skuteczny, przede wszystkim na nastrój, ale na efekt musiałam z miesiąc czekać. Później brałam w połączeniu z metylofenidatem i opipramolem na depresję poopiatową. Ze skutków ubocznych - pierwszy tydzień z kawałkiem mnie mdliło, parę razy zdarzyła się przez ten czas biegunka. Potem nie miałam już żadnych uboków oprócz (faktycznie) zmniejszonego apetytu. Schudłam parę kilo w związku z tym, ale nie powiem dokładnie ile, bo przyczyn mogło być dużo - był to dosyć ciężki i intensywny okres w moim życiu.
2) A masz problemy z pamięcią po Zomirenie (alprazolam)? U mnie takowych nie powodował, niepamięć zwykle występuje przy większych dawkach, więc gdy się pojawia, można spróbować mniejszej dawki. alprazolam SR brałam zaledwie koło tygodnia, działał wolniej niż ten ,,zwykły”, ale równie skutecznie. Efekt amnezyjny tyczy się wszystkich benzodiazepin w odpowiedniej dawce. Najbezpieczniejsze pod tym względem są Klorazepan (Tranxene, Cloranxen), diazepam (Relanium, Neorelium), chlordiazepoksyd (Elenium) i oksazepam (Oxazepam), ewentualnie Bromazepam (Sedam, Lexotan). Z leków, które nie mają takiego efektu jest np. hydroksyzyna (Atarax, Hydroxyzinum), buspiron (Spamilan - ale raczej średnio nadaje się doraźnie), czasem pomaga też prometazyna (Diphergan).
3) No to niepamięci z takich typowo uspokajających nie powoduje hydroksyzyna, rzadziej niż zolpidem to może być np. estazolam. Ale można też szukać z powodzeniem leków na sen wśród antydepresantów (trazodon - Trittico, mianseryna - Miansec, Lerivon, mirtazapina - Mirtagen) czy neuroleptyków (promazyna - Promazin czy kwetiapina - Ketrel, Setinin, Pinexet). Antydepresanty i neuroleptyki w odróżnieniu od zolpidemu / benzo nadają się do przewlekłego stosowania.
4) Zamienniki Zoloftu (sertralina - to samo) w sumie biorę już co najmniej od dwóch lat + aktualnie i powiem, że sprawdza się ten lek, ale zanim się rozkręcił, czekałam na początku ponad 2 miesiące na efekty. Parę razy zmieniałam antydepy, teraz znowu jestem na sertralinie (150 mg), a brałam wszystkie dawki w zakresie 25-200 mg. Nie zwiększa u mnie apetytu, wręcz przeciwnie.
5) Chlorprothixen mnie akurat dosłownie zwalał z nóg. Tak mocno nawet haloperidol mnie nie ścinał, jak i żaden inny neuroleptyk poza olanzapiną i chlorpromazyną. Zdarzało mi się spać po nim w miejscach publicznych, nieraz chodziłam tak zamulona, że praktycznie nie wiedziałam, co się dookoła dzieje. Poza tym strasznie spadało mi ciśnienie.
No ale pamiętaj, że ten sam lek może różnie zadziałać na różne osoby, niestety.
Powodzenia w leczeniu! :hug:
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Więzienie za 0,11% przekroczenia?
Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.