Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 124 / 6 / 0
Wiem, że pewnie mnie zaraz wyśmiejecie, ale to co mi sie ostatnia przytrafia nocami jest realne i mnie bardzo niepokoi.

Na wstępie opisze swoje doświadczenie, by dać pełny obraz sytuacji.
Kode dość regularnie biore od ok. 4 lat. Jestem bardzo chudy ok. 65 kilo, nie biore codziennie i nie jestem strasznym ciśnieniowcem, więc moja maksymalna dawka to 450mg. Jakoś od dwóch tygodni biore troche częściej, jeśli wezme 450mg to sie zaspokoje na 3 dni, ale gdy wypełniam misje na mieście lubie sobie wrzucić paczke thioco. Wcześniej brałem bupre przez pare miesięcy, też w niedużych dawkach zasadniczo od 2.5 do 5mg podjęzykowo, z czego się wchłania pewnie ok. 60% (wiem to bo plastry po 2 godzinach żucia, żute na następny dzień potrafią niedużo gorzej sklepać - obleśne cio?). Zaczęło mi sie to robić pod koniec brania bupry (jak mi sie kończyła).

Do rzeczy:
Przed zaśnięciem mocno odpływam. Wynika to po części z tego, że wcześnie wstaje i chodze dość niewyspany. Prawie, że codziennie w trakcie zasypiania zdarzają mi się chwile, że przestaje oddychać, po czym łapie oddech jakbym sie wynurzał z wody. Drugi objaw to gdy odpływam, zaczyna mi napierdalać mocno serce, co jest najprawdopodobniej skutkiem podwyższonego poziomu dwutlenku węgla w organizmie.

Teraz czytam, że jest coś takiego jak zespół bezdechu sennego i ma to od 4% do 12% mężczyzn, no ale w moim przypadku to raczej wynik brania opio. Mieliście u siebie coś takiego? Może ktoś przeżył prawdziwą depresję oddechową? Jak to wygląda? Może być tak, że chodzisz uwalony, czujesz sie ok, normalnie ogarniasz, a w nocy kładziesz sie spać i sie już nie budzisz?
Jak sie ustrzec przed śmiercią we śnie? Picie kawy wieczorem może coś pomóc?

PS: temat może bardziej do ogólnego działu opioidów by pasował, wtedy rób co należy mode.
  • 404 / 40 / 0
Ja miałem bezdech senny,kiedy mixowałem zielone z bialym dość długo,aż w końcu zluzowałem i przeszło,tez spróbuj jest to dokuczliwe,bo zdarza się na granicy wejścia w sen,to taki strzał,żeby złapać oddech...Ja nie każdej nocy to miałem,i nie bój się nie udusisz sie mozg będzie cie wybudzał,mi to zdarzało sie raz przy pierwszym odpłynięciu w nocy to mnie nie wybudzało,spałem do rana...Moja rada zrób sobie przerwę i zadbaj o formę...Ja tego się nabawiłem,bo sporo jarałem i jebałem w nos amf.Trzeba zluzować poślady nie którzy tą przypadłość maja całe życie przejebane,a nawet nigdy nic nie ćpali.
  • 1016 / 97 / 0
Nieprzeczytany post autor: ChrisMoltisanti »
Miałem takie coś po oksykodonie, co dziwne wielkość dawki nie miała wielkiego wpływu na wystąpienie zjawiska, było to wręcz losowe. Przesunięcie brania na wcześniejsze godziny (rano zamiast wieczora) pomogło ale tak na 100% się tego nie pozbyłem. Nie masz innych problemów z układem oddechowym?
The child is grown
The dream is gone
  • 124 / 6 / 0
Z oddechowym raczej nie.
Prędzej coś z sercem bo po małych ilościach kofeiny mnie boli już od paru lat, ale na badaniach krwi, ekg, usg ani przy testach wydolnościowych nic mi nie było.
Ciśnienie przed braniem opio miałem idealne, teraz nie wiem. musze kupić ciśnieniomierz...
Tak jak mówisz u mnie też wysokość dawki nie ma znaczenia, tylko to czy w ogóle brałem. Nawet przy większych mniej to zauważam bo szybciej zasypiam.
  • 265 / 19 / 0
Miałem tak na początku mojej przygody z kodą, że budziłem się, bo 'zapominałem oddychać'. Bardzo nieprzyjemne uczucie. Po kilku sekundach znów zasypiasz, i znów się budzisz, bo musisz złapać oddech. Radziłbym w takim razie nie brać w godzinach wieczornych, bo może się to skończyć pewnej nocy tragicznie.

Jeśli odczuwasz również wjazd na serce (bije tak szybko, że prawie wyskakuje ci z klatki) oraz masz w głowie myśl, że zaraz umrzesz - może (choć nie musi) być to atak paniki. Jak miewasz również takie objawy bez zażywania kodeiny, radziłbym się wybrać do psychiatry.
  • 62 / 2 / 0
Ja pamiętam że pewnego czasu kiedy pierwszy raz wszedłem na 450mg to grzało mnie kosmicznie. Piłem oczywiście browarki i było syto. Byłem tak rozjebany że postanowiłem zapalić jointa. Nie skończyłem go nawet bo złapał mnie taki bad trip że myślałem że zejdę, zaczęło mi się kręcić w głowie i robić czarno przed oczami. Położyłem się do łóżka oddychałem jakbym był przygnieciony przez fortepian, nie mogłem złapać oddechu i godziłem się że to może być kurwa koniec. To przyjebane uczucie gdyż w jednej chwili miałem najlepszy odjazd życia ale wydawało mi się że zaraz mogę umrzeć.
  • 304 / 13 / 0
[mention]AveMaria[/mention]
Mialem po Tramalu. Po kodzie sporadycznie. Na pewno jest to zwiazane z opio bo dzialaja hamujaco na osrodki z tym zwiazane. Moze byc to zaburzeniem funkcji watroby. Np. nie jest w stanie efektywnie metabolizowac kodeiny co prowadzi do jej zwiekszonego stezenia w osoczu. Nastepnie trafia do mozgu gdzie nadmiernie hamuje osrodki odpowiedzialne za oddech, prace serca itp. Lekarzem nie jestem wiec to tylko takie pierdolenie hipotetyczne. Przyczyn moze byc multum. Sam kilka razy mialem depresje oddechowa i tracilem przytomnosc. Wygladalo to tak ze bylo bardzo duszno, blada, spocona skora, bradykardia, wysokie cisnienie, strach, chec rzygania i to wszystko bez jakiejs fazy niewiadomo jakiej. Dawki 300-450mg. Raz nawet do szpitala poszedlem jak bylo za ostro. Wiec rozne jaja moga sie dziac. Warto zrobic sobie odwyk po prostu i po nim zaobserwowac organizm. W razie nieprawidlowosci po prostu skierowac sie do rodzinnego. Mozna tez zrobic badania krwi, morfologia, cukier, hormony itp i skonsultowac wyniki z lekarzem.
Pozdrawiam
  • 326 / 54 / 0
To i ja się o coś zapytam chociaż wdaje mi się że to nie jest depresja oddechowa, a zwyczajne działanie po opio no ale, upewnić się mogę.
Ja po kodzie mam tak że mam krótszy i rzadszy oddech. Np. Ktoś obok mnie wziął dwa oddechy ja po nim jeden, ktoś znowu jeden oddech, drogi i znowu ja wtedy jeden. Czasami mam takie schizy? Albo po prostu to tak działa samo? Że leżę i prawie nodduje i mam w głowie takie: chyba dawno nie brałem powietrza i wtedy robię wdech haha. Nie wiem, tak jakby czasami sobie przypominał? Nie mniej jednak nie ma w tym paniki, źle się nie czuje, po prostu jakby wolniej oddycham. To to raczej norma nie?
Ale za to miałem dziwną jazdę po mj. Ja pale z lufki tylko. Któregoś wieczora nie brałem kody ale za to chciałem zapalić. Nigdy bym się nie spodziewał że po trawie można mieć bad tripa(?) na początku było super, jak zwykle i nagle zacząłem czuć jakby coś mnie przygniatało właśnie, jakbym był ściskany przez 4 ściany a do tego dochodziło właśnie to że musiałem pilnować oddechu? Bo udawało mi się że za rzadko i za małe oddechy robię. Wstałem, otworzyłem okno, pooddychalem wkręcając sobie że świeże powietrze mi pomoże. Pomogło ale nie wiem czy dlatego ze to zacząłem sobie wkręcać czy serio powiew zimnego powietrza pomógł. Potem z powrotem się położyłem i to wszystko już ustępowało. Wrażenie że zaraz zostanę zmiażdżony przeszło ale z oddechem tak jak mówiliście, miałem takie szarpnięcie od mózgu i z nodda miałem szybką pobudkę i wtedy brałem głębszy i pełniejszy oddech i znowu oczy się zamykają już prawie odlatuje i znowu takie szarpnięcie żebym się bardziej obudził i wziął głębszy oddech.
To było fhui dziwne i pierwszy raz coś takiego miałem.
Every time just like the last
On her ship tied to the mast
To distant lands
Takes both my hands
Never a frown with golden brown
  • 96 / 3 / 0
Ja mam tak samo z oddechem ale tylko jak przypierdole wieczorem i tylko dawki 750 w górę, jednak nie sądzę żeby było to coś czym trzeba się martwić. :-) No chyba że się mylę i mi się kiedyś umrze, chuj przynajmniej śmierć w przyjemnościach %-D
  • 304 / 13 / 0
08 listopada 2017Br0wnSugar pisze:
Ja po kodzie mam tak że mam krótszy i rzadszy oddech.
To normalne dla wszystkich opioidów.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.

36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4

Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.