Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Ostatnio (3 tygodnie temu) w czasie rutynowego przeszukania na ulicy policjanci znaleźli u mnie 0,25 g analogu 3mmc i 0,6 g mj. Następnie zostałem zabrany na komendę, gdzie powiedziałem, że kupiłem wszystko od znajomego (którego dane oczywiście wymyśliłem na poczekaniu), policja przeszukała mi jeszcze mieszkanie i na strychu znaleźli 5 g analogu. Dzisiaj odsłuchałem wiadomość na poczcie głosowej w której policjant z wydziału kryminalnego wzywał mnie na komendę. Moje pytanie dotyczy przede wszystkim tego co mam mówić na policji teraz, z tego co czytałem po zatrzymaniu źle zrobiłem podając jakiekolwiek imię i nazwisko, nawet zmyślone, i co dalej? Jestem dość zielony w tych sprawach mógłby ktoś z większą wiedzą mi pomóc powiedzieć jakie mogą być konsekwencje tego wszystkiego i jak to będzie dalej wyglądać?
Od razu mówię że szukałem na forum podobnego tematu ale myślę że w mojej sprawie kluczowy może być ten błąd, tzn podanie imienia i nazwiska "dilera". Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
  • 1876 / 194 / 0
Ciężko mi powiedzieć, nigdy nie byłem w takiej sytuacji, chociaż faktycznie, trochę się wkopałeś z tymi danymi. No cóż, stres robi swoje ;)

Ja osobiście radziłbym się zasłaniać niepamięcią. Nie pamiętasz kiedy kupiłeś, nie pamiętasz jak wyglądał znajomy, może i nawet nie pamiętasz czy faktycznie podałeś dobrze jego nazwisko, bo na przykład, widziałeś go 2 razy w życiu i to pobieżnie

Gdyby to był sam Analog to byłoby małe piwo, gorzej z jaraniem, za to zapewne mogą pociągnąć do odpowiedzialności. Niemniej jednak, na pewno jeszcze inne forumowe majstry z większym doświadczeniem posłużą radą, także do przodu i z fartem :-D
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 123 / 19 / 0
Masz status podejrzanego w sprawie o posiadanie substancji odurzających, nikomu więc nie składałeś przysięgi, że będziesz mówić prawdę. Twoim problemem jest to 0,6g i dopilnowanie żeby wykonali ekspertyzę, która potwierdzi że posiadane przez ciebie "analogi" nie zawierają substancji zakazanych ustawą.
Standardowa formułka na koniec: jak masz wyjebane w papiery to zrób co wyżej napisane; jeśli chcesz spróbować uniknąć odpowiedzialności, bierz adwokata.
  • 2 / / 0
Wyjebane w papiery to znaczy co mi zrobią za te 0,6g? 50 godzin kopania rowów czy zawiasy?
  • 438 / 18 / 0
dokładnie, nie masz obowiązku obciążania swojej osoby
możesz 3mać się swojej ściemy wręcz jest to zalecane
nie masz tego samego rygoru, co np. świadek
Uwaga! Użytkownik samedobretopy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5788 / 1186 / 43
Dobra, dobra.
W czasie pobytu w szpitalu, odwiedzili mnie funkcjomariusze policji. Dobrowolnie dałem im ok 1g maczanki, 0,5g u4470, 3 tabletki etizolamu.
Zabrali je do badań. Jaki byłem naćpany, że im to dałem. Myslałem, że jak dopy to mi oddają.
PYTANIE ZASADNICZE
Czy mi to oddają ??? Ta macza to był taaki kozak, stary jeden buch kładł na szpitalne wyro.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 619 / 45 / 0
Nie oddadzą i nie warto się o to upominać.
Kup sobie nowe.

Możesz oczekiwać wyników analizy wskazujących na nielegalne substancje - musisz wtedy wnioskować o dodatkowe badania.
  • 6 / / 0
powiedz ze kolesia spotkales na miescie pare razy na imprezie, przedstawil ci sie tak i tak, czasami jak go spotykales proponowal ci jakies dragi i nie masz do niego numeru telefonu, dojebia ci grzywne prawdopodobnie, jest szansa na wyriok w zawieszeniu ale teraz przy takiej malej ilosci mj jak prokurator jest normalny to odstapi od karnia
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.