Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
Cześc,

Pytanie mam do bardziej doświadczonych użytkowników :) Czy komuś zdarzyło sie załapać wyrok/sprawę karną na podstawie analizy przy użyciu prostych plytkowych testów (tzn bez opinii biegłego) ? O ile wiadomo, to te testy dają fałszywie pozytywne wyniki na wiele susbtancji, o których mowy nie ma w ustawie o przeciwdziałaniu :wall: . W dodatku nikt nie liczy zawartośc tego, co tam jest ( a np w przypadku zioła zawartośc THC i jego pochodnych jest wyraźnie w ustawie określona) . Mieliście może takie problemy ? To trochę nie bardzo załapać wyrok za coś, co wykazuje zwykły test, a czego tak naprawdę w próbce nie ma :)
  • 43 / 3 / 0
Dołączam się do pytania kolegi. Po zażyciu 5-MEO-MALT trafiłem do szpitala, zbadano mi krew i był pozytywny wynik na amfetaminę. A tej nie brałem chyba z rok temu. I na tej podstawie mam wyrok grzywny za posiadanie woreczka z amfetaminą.. Mogę się od tego odwołać? I czy mogą mi dać grzywnę za to, że miałem w krwi również THC, lecz nie posiadałem zioła ani przy sobie ani w domu? Dla mnie to dziwna akcja :P
  • 3186 / 372 / 0
@ropcio
Przy sprawie w sądzie zawsze towar jest badany przez biegłego, nie ma takiej możliwości żeby skazać kogoś tylko na podstawie testów policyjnych, no chyba że sam się przyzna i podda karze.
@ Amethiste92
No dziwna sprawa bo posiadanie narkotyków we krwi nie jest przestępstwem. Gdzie był twój adwokat na sprawie? Na odwołanie masz określony termin, jeśli jest po nim to już nic nie zrobisz.
  • 110 / 6 / 0
wiesz cala machina prawna juz ruszyla cecha polskich prokuratorow jest ze jak nawet sie zrorientuje ze popelnili blad i powinni wycofac to nigdy tego nie robia
ale najwazniejsze czy ty sie przyznales czy nie do winy bo jak to prawnika sobie wez tam jak prokurator ma najebane kombinuje to prawnik jak by podwazyl te wyniki dalej to se dopowiedz...
Uwaga! Użytkownik totem500 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 110 / 6 / 0
ogolem powinnienes miec wygrana kiueszni ale wiesz w tym kraju sa typy co 12 lat siedzieli na sankach bez wyroku to wylozenie najbardziej podsawowe prawa do ucziwego procesu prawo do obrony ... jak ktos gardzi postawowymi prawami czlowieka... do tego jedmymi z podstawowych ...
Uwaga! Użytkownik totem500 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 110 / 6 / 0
ogolem powinnienes miec wygrana kiueszni ale wiesz w tym kraju sa typy co 12 lat siedzieli na sankach bez wyroku to wylozenie najbardziej podsawowe prawa do ucziwego procesu prawo do obrony ... jak ktos gardzi postawowymi prawami czlowieka... do tego jedmymi z podstawowych ...
  • 66 / / 0
To jakaś bzdura , nie ma takiej możliwości ! BO niby jak, idę do klubu ktoś mi coś wsypuje do piwa , potem mnie np. napada i okrada, ja trafiam do szpitala i co mam mieć za to wyrok!!!... jakoś w głowie mi się to nie mieści , po prostu nie masz zielonego pojęcia skąd się to wzieło no chyba że chodzi o jazdę samochodem tutaj może być problem!!!
  • 680 / 43 / 0
Mnie zlapano z 4cmc ktore wyszlo na ich szybkich testach jako metaamfa i za jej posiadanie chciano mnie sądzić, byli bardzo zdziwieni ze żądam dokładniejszego przebadania i probowali mi wmowic ze vendorzy czesto wysylaja nielegale jako cos legalnego i ze malo wiem o zyciu :p ale twardo obstawialam przy wyslaniu do laba no i musieli to zrobic, teraz czekam na wyniki (sprawa miala miejsce w sierpniu).
  • 110 / 6 / 0
ropcio widzisz kos74 ci tu juz nawija dobrze czytaj go i pamietaj jakas obiezes linie obrony to tak zeby juz kurwa sie trzymac do konca np skad to masz od cygana jak sie nazywal more amore bo jak sobie juz ich wszytkich ponumerujecie oni beda zarejestrowani beda mieli nazwiska to bedzie mozna je podawac w kazdym wiekszym miescie gdzie sa cygani jakas ich i;losc jest na dziko nie zarejetrowana...
  • 43 / 3 / 0
Blu pisze:
No dziwna sprawa bo posiadanie narkotyków we krwi nie jest przestępstwem. Gdzie był twój adwokat na sprawie? Na odwołanie masz określony termin, jeśli jest po nim to już nic nie zrobisz.
Nie było żadnej sprawy. Po prostu jak wyszedłem z aresztu to pan komisarz ds. przeciwdziałania narkomanii oznajmił mi, że już ma dla mnie wyrok. 80 działek po 10zł każda, co daje 800zł grzywny. Do domu mi przyjdzie pismo z sądu i tyle. Co z tym fantem zrobić? Odwołać się i zlecić badanie tryptaminy, którą oni mają? (o ile tak się da) Ale jeszcze jest kwestia grzywny za posiadanie THC we krwi. Tu można bardziej polemizować, bo przyznałem się, że paliłem jakiś czas temu. No ale defacto przy sobie nic nie miałem.. :D
ODPOWIEDZ
Newsy
Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.