Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Mianowicie, rozmawiałem sobie z kolegą i doszliśmy do takiego wątku. Przykładowo: (nie to że mam coś takiego robić, tylko pytam teoretycznie). Jest osoba, która dostaje recepty co miesiąc na np. Tramal, wszystko legalnie i uczciwie na 30%. Chodzi do lekarza co miesiąc, lecz uzbierało się tych lekarstw więc jeden miesiąc postanawia nie iść. I teraz pytanie: czy jeśli na tą osobę podrobiłby receptę na te 30% to czy to by wyszło, że takiej recepty lekarz nie wypisał? Czy babka w aptece może to jakoś sprawdzić, czy tylko wpisuje że refundacja jest na tą osobę, bo skoro jest co miesiąc to i w tym wpis by się ,,przyjął"?
  • 12837 / 2503 / 0
Nie ma żadnego znaczenia regularne chodzenie do lekarza. Każda recepta z refundacją jest szczegółowo sprawdzana przez farmaceutów. Jeżeli recepta jest poprawnie wypełniona i posiada pieczątki, to już prawie sukces. Nie polecam jednak realizacji w tej samej aptece, co zwykle - jeżeli posiadają poprzednie recepty i mają jakiekolwiek podejrzenie co do autentyczności podrobionej, mogą porównać, zadzwonić do lekarza, a wtedy wiadomo...

P.S. Powyżej to tylko moje luźne rozważanie na podstawie własnych obserwacji. Absolutnie nie zachęcam do podrabiania recept!
  • 5 / / 0
Każda recepta ma unikatowy numer nadawany przez NFZ, który jest przypisany do lekarza i pacjenta. Wszelaka modyfikacja recepty (zmiana imienia, nazwiska, zły termin odbioru (jeśli takowy jest), czy nawet głupia data) skutkuje informacją zwrotną z NFZ. Apteki są połączone centralnym systemem. Jeśli chodzi o refundacje to apteki wysyłają zestawienie dla NFZ, NFZ potwierdza czy dane które były na recepcie są poprawne i czy do nr recepty został wydany lek, dla kogo, w jakiej ilości oraz lekarz który wystawił receptę. Jeśli coś sie nie zgadza to już przy okienku wyskoczy informacja.
  • 52 / 3 / 0
Mam na jednej recepcie wypisany tramal z refundacją 30% i xanax, farmaceuta odmówił wydania leku, mówiąc, że na jednej recepcie nie może być wypisany lek refundowany i nierefundowany i ponoć recepta jest nie ważna. Prawdę mówi? Mogę coś zdziałać w tym temacie jeszcze?
wszystko w co uwierzysz będzie bogiem, nawet gówno.
  • 12837 / 2503 / 0
Na te leki MUSISZ mieć osobne recepty. Nie rezygnowałbym jednak i próbował pochodzić po aptekach, ładnie prosić o wydanie obu za 100% ceny. Szanse bardzo małe, ale nie zerowe : )
ODPOWIEDZ
Newsy
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.

Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.