Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 31 / 1 / 0
Wiem że temat raczej niszowy ale jeśli ktoś się spotkał lub ma jakieś opinie/doświadczenia na temat leczenia wyjątkowego ustrojstwa jakim jest klasterowy ból głowy przy pomocy LSD, LSA, grzybków, 4-AcO-DMT, etc... to zapraszam do podzielenia się :)
  • 385 / 7 / 0
Miałem o tym nawet na zajęciach. Badań rzecz jasna nie było wiele, ale mądre głowy na podstawie dostępnej teorii o anatomii mózgu, mechanice bólów klasterowych oraz farmakodynamice i strukturach różnych tryptamin i lizergamidów wysnuli wniosek, że warto byłoby zainteresować się tematem poważniej. Istnieje możliwość, że jeśli nawet nie przydawałyby się w jako takim leczeniu tej przypadłości, to mogłyby łagodzić jej przebieg, z mniejszą ilością efektów ubocznych niż opioidy, przede wszystkim oczywiście mamy na myśli uzależnienie. Na badania jednak jeszcze sobie poczekamy, bo.. no. Bo wiecie co.
  • 3898 / 238 / 13
Jest taki film na YT z cyklu "Drugs INC" o grzybach, czy ogólnie o enteogenach - przedstawiają tam faceta ze stanów zjednoczonych, który ma zezwolenie na własną uprawę grzybków cubensis właśnie z powodu klastrowych bólów głowy. Oglądnij sobie :).
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 31 / 1 / 0
Filmik reczywiście ciekawy. Bardzo interesujące jest to że grzyby blokują tylko występowanie ataków a nie wyleczają z choroby i musi je brać raz na 2 miesiące - coś jakby niwelowanie skutków bez usunięcia przyczyny.

Ps. Kwestia legalności i fakt że gość może uprawiać je legalnie to już wogóle inna bajka, domyślam się że w naszym prawie nie ma oczywiście takiej możliwości....
  • 418 / 1 / 0
i akurat tym się przejmujesz? :D jakbym miał klasterowe bóle głowy to bym (czysto teorytycznie) grzał co sezon na grzyby niczym jakiś nastoletni nołlajf do empiku po nową część Call Of Duty
Aa, a, kotków sześć,
Nieskończoność w szklance mieść.
  • 31 / 1 / 0
szymonkus pisze:
i akurat tym się przejmujesz?...
Dobre! :) Prawdę mówiąc wogóle tym się nie przejmuję choć chciałbym zrozumieć (ten typ tak ma) ...jednak w przeciwieństwie do zawodnika z filmiku mam tylko pozytywne nastawianie co do skutków ubocznych :-p

Jednym zmartwienie może być tylko stały dostęp do strategicznych zapasów ale i to się da raczej łatwo ogarnąć.
  • 418 / 1 / 0
wystarczy poszukać, obczaić sobie miejsce, albo samemu coś pokombinować :) z LSD trochę gorzej, ale też się da, jak ktoś bardzo chcę, to wszystko się da, a takie bóle to dość dobra motywacja. (gdzieś słyszałem że to najbardziej bolesne schorzenie)
Aa, a, kotków sześć,
Nieskończoność w szklance mieść.
  • 385 / 7 / 0
Zgadza się. Przyjmuje się, że klasterowe bóle głowy to najsilniejszy ból, jakiego doświadcza człowiek. Nie bez powodu zwany czasami "bólem samobójców" - część cierpiących na niego osób podczas ataku decyduje się odebrać sobie życie, byle by przerwać katusze.
  • 14 / / 0
Gdzieś widziałam reportaż o gościu który jarał marihuanę i to mu pomagało, u nas jakoś się o tym nie mówi ale gdzieś tam próbują wszystkiego jak widać, być może to jakoś pomaga ale faktem jest że nie likwiduje przyczyny czyli można sobie jarać do śmierci :(
  • 31 / 1 / 0
Z tego co sam czytałem marihuana nie jest najlepszym specifikiem w tym wypadku ale jak zwykle to pewnie sprawa bardzo indywidualna i są pewnie przypadki w których pomaga.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.