...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 171 / 8 / 0
Nie da się zerwać z nałogiem i przejść przez detoks bez pomocy psychologicznej. Nie chodzi mi tu bynajmniej o taką pomoc monarowską , tylko o wymianę doświadczeń , wsparcie poprzez słowo i poradę :-) Ja jako osoba uzależniona od kodeiny i stymulantów powoli wychodzę z bagna czyt. główna w jakim się znalazłem. Teraz robie 14 dniowy detoks (specjalne preparaty i t p ) aby oczyścić organizm .. No ale nie o tym ten temat . Tutaj rozmawiamy o typowo psychologicznych problemach związanych z uzależnieniem .
Od siebie polecę dwie książki, zajebiście motywujące i dające dużo do zrozumienia. Mianowicie Radość życia - Burns (to dla osób z depresją, duża część narkomanów ma depresję więc może się przydać) druga książka to R. E. Franken - Psychologia motywacji którą mam osobiście na dysku , więc jeśli ktoś chce to walić śmiało.
Skąd biorę w sobie wewnętrzną siłę do walki ? Motywuje mnie to że , planuje założyć swoją firmę , żyć jak normalny człowiek , mieć własną rodzinę. No ale każdy może czerpać motywacje z innych źródeł.
Osobiście najgorsze są te ciśnienia na stymulanty (amfa, metkat) może wyda się to wam smieszne ale uzależniłem się od seksu , masturbacji po stymulantach. Potrafiłem 8 godzin walić konia.
Moim zdaniem ciśnienie tworzy się tak że, wracamy myślami do stanu kiedy byliśmy naspidowani i wyobrażamy sobie jak to będzie zajebiście jak znowu wciągnę . Ja mam sposób na to :-) Wyobrażam sobie zjazd który będzie mnie męczył oraz to co stracę..
Czyli matka przestanie mi znowu ufać i wszystkie plany pójdą się jebać ...
Co może jeszcze pomóc w walce z nałogiem ?
Osobiście stosuje (zaczynam stosować medytacje ) typowo buddyjską. Jeśli kogoś to jara to niech sobie ściągnie poradnik do medytacji i jazda :)

Tyle z mojej strony , oczekuje merytorycznej dyskusji. Wiem , wiem pewno dostane zaraz zjeba że śmierdze monarem ...
I mam na to wyjebane.
Pozdrawiam
  • 839 / 7 / 0
No to mnie troszkę sponiewierałeś tymi ośmioma godzinami, ale liczy się szczerość ;) aż serce rośnie gdy widzi się taką bojową postawę! W walce z nałogiem pomóc mogą jeszcze zainteresowania, jak hobby wszelakie, a najlepiej, jak jest to jakaś pasja dzielona z niećpającymi znajomymi, z którymi spędzasz swój wolny czas budując zdrowe trzeźwe relacje. Gdy obserwujesz ludzi, którzy nie mają problemu z nałogiem zaczynasz sobie uświadamiać w co tak naprawdę się wkopałeś i zaczyna Cię to złościć.
Moim zdaniem ciśnienie tworzy się tak że, wracamy myślami do stanu kiedy byliśmy naspidowani i wyobrażamy sobie jak to będzie zajebiście jak znowu wciągnę . Ja mam sposób na to Wyobrażam sobie zjazd który będzie mnie męczył oraz to co stracę..
Oczywiście! Uzależniony wyobraża sobie, jak wspaniale jest się naćpać, jak wspaniale mu to smakuje i pomaga na każdą złą sytuację ulżyć w prozie życia i temu nie da się już zaprzeczyć, ale nie da się zaprzeczyć również temu, jak destruktywny i ubezwłasnowalniający ma to wpływ na nas, jak i temu, że bez tego normalnie da się żyć - nie umiera się, a wręcz przeciwnie! Ale nie jest tak fajnie odzywa się głos.. Oczywiście, że jest fajnie tylko trzeba sobie o tym przypomnieć i o to zawalczyć. Jesteś w bardzo dobrym miejscu uświadomienia sobie czego chcesz i musisz o tym pamiętać zawsze, że będą i trudniejsze chwile, że one nie znikną przez sam fakt niećpania, ale za to teraz z jaką klasą będziesz sobie z nimi radził! Medytacja, to dobry pomysł - pomoże Ci uspokoić się wewnętrznie i nie być tak poniewieranym przez złe myśli. Swobodnie stosuj afirmację wspierającą Twoje postanowienie trzeźwego życia i niechęć do narkotyków, dla których w nowym lepszym życiu nie ma już miejsca. Powodzenia!
Uwaga! Użytkownik llabx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 221 / 2 / 0
po amfie to można walić i walić
pamiętam te akcje za młodu zawsze potem był zjazd i spuchnięty napletek... :)

na szczęście speed nie spodobał mi się to na dłuższą metę... (za duże szkody w organiżmie)
Uwaga! Użytkownik madafakers nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 232 / 8 / 0
siema. miałbyś linka do tych książek? :D
  • 171 / 8 / 0
Na chomikuj.pl są .... w bliskim czasie wrzucę gdzieś na serwer ..
Co u mnie ?
2 tyg bez stymulantow i 2 dzien bez opiatow. Łykam suplementy , osobiście polecam Tonisol dobry na depresje.
Stymulacje jaką dawała mi amfa i metkat zastąpiłem guarana .. tzn jeśli mam ciśnienie na stymulacje pije guarane.
Polecam od siebie piosenki dla odwykowców :)
http://www.youtube.com/watch?v=gL6le5Jv ... re=related
  • 8 / / 0
A ja polecam fluoksetyne :heart:
przy niej nie mozna zabardzo szalec.Nawet po alkocholu wiekszy kac jest :)
  • 12 / / 0
Z własnego doświadczenia wiem że ciężko jest zerwać z nałogiem jeśli nie zmieni się środowiska,znajomych,> najlepiej miejsca zamieszkania. Polecam pójść na terapię indywidualną( nie chodzi mi o jakieś grupy AA AN itd.), tylko do terapeuty któremu będziesz mógł zaufać. Na dowiesz się o metodach jak walczyć z ciśnieniem jak się relaksować itd.
  • 171 / 8 / 0
Ja chodzę do terapeuty i planuje iść na terapię anonimowych narkomanów ...
A co do uzależnienia jak mam ciśnienie na coś to pije 4 kieliszki wódki i łykam relanium.
Wiem wiem nie najlepsza metoda ale alko nie lubie więc się nie uzależnię. Zajebiście mnie wycisza za to i uspokaja :)
  • 221 / 2 / 0
DilerTwoj pisze:
alko nie lubie więc się nie uzależnię. Zajebiście mnie wycisza za to i uspokaja :)
hahahahahaha
nie trza lubić by się uzależnić, gusta poza tym się zmieniają :)
może spróbój melisę albo nerwosol?
Uwaga! Użytkownik madafakers nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 694 / 7 / 0
alko i benzo
nawet w małych ilościach
jest ćpaniem
nie raz takie mialem okresy, krótkie bo krótkie
ale wydawało mi się, że jestem czysty tylko za pierwszym razem, później to kwestie finansowe powodowały takie okresy, ale się nie czarowałem
do tego nie często buch szedł

pisałeś już w tym dziale i jak zakończyła się ta próba?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.