to wszystko .
W Wiedniu jest trochę smartshopów, acz ani nie wzbudzają takich emocji, jak w PL , ani nie mają tak dużego asortymentu (przynajmniej kiedy tam byłem, ostatnio pół roku temu,to nie wyobrażam sobie tam historii podobnych do tego co u nas odchodziło z mefem). Z legalnych rzeczy chyba najciekawsze to salvia i Kratom. Polecam sklep na Lassallerstrasse, nieopodal stacji Vorgartenstrasse (U-1, czerwona linia metra), ceny z tego co pamiętam nieco wyższe niż w PL przed delegalizacją (coś w okolicach kilkunastu ojro za gram 10x).
Jak ktoś chce walić ostrzejsze rzeczy (na pewno brałn, nie wiem jak z jakimiś koksami czy fetami) to niech się zakręci na Karlsplatzu i w pasażu między tymże placem a Operą - dzień, czy noc, deszcz, śnieg czy huragan - na pewno zobaczy jakichś noddujących grzejników i ćpunów inszego sortu, nie będzie niczym niezwykłym bycie świadkiem jak dil opycha komuś towar w biały dzień. myślę, że jak ktoś by znał nieźle język (a najlepiej slang) to może by mu się udało coś zmotać.
Nie wiem do końca jak jest z trawą, bo akurat miałem znajomków i na niedobór nie mogłem narzekać, ale podobno panuje tam znacznie większa tolerancja ze strony władz niż w PL. Podkreślam, podobno, więc radzę jeszcze doczytać/dopytać.
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył
Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.