Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1997 / 120 / 0
Znalazłem informację o tylko jednym alkaloidzie:
FAGINA - trująca substancja występująca w orzechach buka pospolitego. Powoduje bóle głowy, odurzenie, nudności, wymioty, a w większych dawkach drgawki i obniżenie temperatury ciała.
Ma ktoś jakieś informacje o tym? Znalazłem też wzmiankę, jakoby olejek z bukwi był używany leczniczo. Słyszałem też, od jednego przewodnika bieszczadzkiego, że zawierają "narkotyki". Nawet kiedyś śmialiśmy się ze znajomymi, nadając temu nazwę "orzeszki kokainowe", ale to było początkiem gimka, człowiek był głupi i na niczym się nie znał, hehe.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 460 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kasztaniak »
Właściciel pewnego pensjonatu w Górach Orlickich opowiadał, że jako nastolatek dorabiał sobie przy pracach w lesie i jak z kolegą najedli się tych orzechów, to leśniczy myślał, że są pijani.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 43 / 3 / 0
Buczynę często zajadaliśmy między przerwami lekcyjnymi, bo rosła tuż pod szkołą. Jedliśmy ją ze względu na smak, który przypominał orzechy. Nie słyszałem o jej rzekomym działaniu narkotycznym, za to w zbyt dużej ilości może spowodować ból brzucha i inne rewolucje żołądkowe.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich