Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 2003 / 121 / 0
Znalazłem informację o tylko jednym alkaloidzie:
FAGINA - trująca substancja występująca w orzechach buka pospolitego. Powoduje bóle głowy, odurzenie, nudności, wymioty, a w większych dawkach drgawki i obniżenie temperatury ciała.
Ma ktoś jakieś informacje o tym? Znalazłem też wzmiankę, jakoby olejek z bukwi był używany leczniczo. Słyszałem też, od jednego przewodnika bieszczadzkiego, że zawierają "narkotyki". Nawet kiedyś śmialiśmy się ze znajomymi, nadając temu nazwę "orzeszki kokainowe", ale to było początkiem gimka, człowiek był głupi i na niczym się nie znał, hehe.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 460 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kasztaniak »
Właściciel pewnego pensjonatu w Górach Orlickich opowiadał, że jako nastolatek dorabiał sobie przy pracach w lesie i jak z kolegą najedli się tych orzechów, to leśniczy myślał, że są pijani.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 43 / 3 / 0
Buczynę często zajadaliśmy między przerwami lekcyjnymi, bo rosła tuż pod szkołą. Jedliśmy ją ze względu na smak, który przypominał orzechy. Nie słyszałem o jej rzekomym działaniu narkotycznym, za to w zbyt dużej ilości może spowodować ból brzucha i inne rewolucje żołądkowe.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.

15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.