zostaly mi postawione 2 zarzuty (posiadanie i udostepnienie srodkow odurzajacych).
ilosc - 0.5g marihuany + lufka po sztuce
przyznalem sie do winy.
nikogo nie sprzedalem ;]
ile moge dostac?
da sie jakos wykaraskac zeby nic za to nie miec?
jak tak, to jak?
dzieki
Jean Cocteau
1. Gdybyś przyznał się jedynie do posiadania to przy sprzyjających okolicznościach i próbach złagodzenia kary (wysyłanie pism, negocjacje itd... - nie wiem jak to się załatwia) - grzywna (co też się wiąże z wyrokiem)
2. W obecnej sytuacji raczej dostaniesz zawiasy (pewnie 0,5 na 2 lata). Jak się trochę nagimnastykujesz i będą sprzyjające na maxa okoliczności to może uda Ci się dostać grzywnę, ale na podstawie Twojego postu wnioskuję, że pewnie nie potrafisz się na tyle 'gimnastykować'.
Poza tym, żeby dostać grzywnę (prawie w każdej sprawie z narko) na prawdę trzeba się sporo natrudzić ewentualnie trafić na spoko sędziego i/lub prokuratora.
Jak będziesz czekał z założonymi rękoma to na 90% zawiasy.
Jeśli jesteś pełnoletnim i udostępniałeś niepełnoletnim to masz o wiele, wiele większy problem. W ogóle przy udostępnianiu niepełnoletnim jest zawsze sporo większy problem.
No i na koniec w sumie kluczowa sprawa:
Przyznałeś się czy przyznałeś się i poddałeś dobrowolnie karze?
Jeśli to drugie to nie ma o czym dyskutować.
na szczescie nie udostepnialem niepelnoletnim.
zloze wniosek o warunkowe umorzenie, ale nie wiem czy to wypali.
jakies pomysly jeszcze?
sprzyjajace okolicznosci wg mnie - praca, nauka, niekaralnosc, przyznanie sie do winy, niska spoleczna szkodliwosc czynu.
Jean Cocteau
Ja tak miałem po przesłuchaniu. Przyszedł jakiś naczelny i mnie się pytał, czy chcę się przyznać i leci wprost do prokuratury, czy nie.
strength pisze:
nikogo nie sprzedalem ;]
dzieki
Co do dobrowolnego poddania się karze polecam tego linka:
http://www.czestochowa.so.gov.pl/so/mat_04.php
oraz lekturę art. 335 i 387 kpk
Art. 335 kpk.
§ 1. Prokurator może umieścić w akcie oskarżenia wniosek o wydanie wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionych z oskarżonym kary lub środka karnego za występek zagrożony karą nieprzekraczającą 10 lat pozbawienia wolności bez przeprowadzenia rozprawy, jeżeli okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości, a postawa oskarżonego wskazuje, że cele postępowania zostaną osiągnięte.
Część czynności w zakresie postępowania karnego prowadzi policja (np. co do zasady przeprowadza dochodzenie)
Jednak zgodnie z art. 15 kpk:
Art. 15. § 1. (3) Policja i inne organy w zakresie postępowania karnego wykonują polecenia sądu i prokuratora oraz prowadzą pod nadzorem prokuratora śledztwo lub dochodzenie w granicach określonych w ustawie.
Skoro art. 335 wyraźnie wskazuje na proukratora to wydaje mi się że policja nie może sama tego dokonać (tym bardziej że to prokurator jest stroną w postępowaniu sądowym i to on zawsze wnosi swój akt oskarżenia albo zatwierdza i wnosi akt oskarżenia sporządzony przez policję).
Ponadto zgodnie z art. 298 § 1. Postępowanie przygotowawcze prowadzi lub nadzoruje prokurator, a w zakresie przewidzianym w ustawie prowadzi je Policja. W wypadkach przewidzianych w ustawie uprawnienia Policji przysługują innym organom.
Nie wiem czy o to chodziło.
Peace
nic nie możemy ci teraz pomóc, skoro się przyznałeś. weź adwokata i spróbuj to odkręcić.
unknown pisze: "przyznałem się" - to zamyka sprawę. największa głupota jaką można wymyślić, to 100% ułatwić zadanie wymiarowi niesprawiedliwości. przez swoją głupotę masz teraz pewny zawias i wpis w rejestrze skazanych na długie lata, co wiąże się z dokładnym trzepaniem przez każdy napotkany patrol przez najbliższe piętnaście lat.
nic nie możemy ci teraz pomóc, skoro się przyznałeś. weź adwokata i spróbuj to odkręcić.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.