15 października 2024DobryWujas pisze: @up aaa kwas acetylosalicylowy? Też nie rozrzedza krwi? To po co byłby stosowany w profilaktyce zawałów?
Kwas acetylosalicylowy wywiera działanie przeciwpłytkowe dzięki zdolności nieselektywnego hamowania enzymu cyklooksygenazy odpowiedzialnej w płytkach krwi za produkcję tromboksanu i prostaglandyny E2, które silnie pobudzają agregację płytek krwi.
[ibuprofen]Hamuje agregację płytek krwi (słabiej i krócej niż kwas acetylosalicylowy).
W przypadku działań niepożądanych, jak niestrawność, uczucie pełności, bóle brzucha czy inne objawy ze strony przewodu pokarmowego, należy raczej zastosować leki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego, na przykład inhibitory pompy protonowej, niż odstawić kwas acetylosalicylowy. Dopiero przy nietolerancji kwasu salicylowego mimo równoczesnego stosowania inhibitorów pompy protonowej powinno się rozważyć jej zmianę na klopidogrel.
15 października 2024Ptaszyna pisze: postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
Najczęściej krwawienie pochodzi z tzw. splotu Kiesselbacha, który umiejscowiony jest w przedniej części nosa. Takie krwawienie ustępuje zwykle samoistnie już po kilku minutach. Rzadziej mamy do czynienia z krwawieniem z tylnej części nosa, tj. ze splotu Woodruffa. Jest ono bardziej niebezpieczne i możemy nie zatamować go samodzielnie, dlatego konieczna jest pilna konsultacja z lekarzem lub wezwanie pogotowania ratunkowego.
Jeśli krwawienie jest bardzo obfite i trwa jak kolegą wyżej napisał powyżej 20 min to można poważnie rozważyć wizytę na sor lub zadzwonić na 112
Czuje ze jest coraz gorzej do tego doszły dziwne myśli ze każdy mnie uważa za wariata, swira… Przepraszam ze tak chaotycznie ale pisze wlasnie na zwale. Jak ktoś może cokolwiek doradzić to zapraszam do dyskusji
scalono - używaj opcji Edytuj! @V44
Dodam ze chce sie zmienic, kiedys bylem normalnym gosciem, Zaczalem dość wczesnie bo w wieku 16 lat aktualnie mam 22
nadaje się do tego wątku, nie zakładaj nowych tematów - nv13
29 października 2024JADRIAN pisze: Siemano, mam ogromny problem. od 4 lat biore beta ketony na umór, ciągi po pare dni potem przerwa 1-2 (żeby dojść do siebie) i znowu to samo. Póltora roku temu wszedł tez alkohol a od jakiegoś czasu jeszcze xanaxy. Czuje się jak w jakiejś pętli czasowej, z pamięcią coraz gorzej, ( nie pamiętam co robilem co mowilem przedwczoraj same urywki.Xanaxy zaczalem brac z mixami do ketonów żeby normalnie cpac bo już było zle. Teraz w domu wytrzymam 2-3dni max, wyjde z domu wystarczą 2 piwa i lece w dlugą.Nigdy tego nie planuje zawsze się konczy tak samo...
Czuje ze jest coraz gorzej do tego doszły dziwne myśli ze każdy mnie uważa za wariata, swira… Przepraszam ze tak chaotycznie ale pisze wlasnie na zwale. Jak ktoś może cokolwiek doradzić to zapraszam do dyskusji
scalono - używaj opcji Edytuj! @V44
Dodam ze chce sie zmienic, kiedys bylem normalnym gosciem, Zaczalem dość wczesnie bo w wieku 16 lat aktualnie mam 22
nadaje się do tego wątku, nie zakładaj nowych tematów - nv13
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
Kokaina podróżuje przez Atlantyk w bananach. Porty nie radzą sobie z kontrolą
Stał bez spodni, zamierzał wstrzyknąć sobie heroinę
Do niecodziennej sytuacji doszło na Pradze-Południe. Strażnicy miejscy patrolujący dzielnicę dostrzegli mężczyznę, któremu brakowało dolnej części garderoby. Okazało się, że zamierzał wstrzyknąć sobie heroinę.
Nowe badanie: 60% użytkowników marihuany twierdzi, że dzięki niej pije mniej alkoholu
Czy marihuana może pomóc ograniczyć spożycie alkoholu i zredukować związane z nim szkody zdrowotne? Takie pytanie rodzi się po lekturze wyników nowego badania przeprowadzonego na grupie ponad 23 tysięcy respondentów z Nowej Zelandii. Wyniki wskazują, że 60% osób używających zarówno marihuany, jak i alkoholu przyznaje, że ich spożycie alkoholu spadło po użyciu marihuany. Odkrycie to stawia nowe perspektywy przed polityką zdrowia publicznego, zwłaszcza w kontekście potencjalnej legalizacji marihuany jako narzędzia do ograniczenia szkód zdrowotnych.
Australijscy naukowcy przedstawili wyniki badań. Przyspiesza starzenie, może zwiększać ryzyko raka
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Addiction Biology" wskazuje, że używanie konopi może prowadzić do uszkodzeń komórek, zwiększając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych. Co więcej, genotoksyczne skutki mogą być przekazywane następnym pokoleniom.