rage13 pisze:Obecnie na rynku chyba najlepszym stabilizatorem jest lomatrygina (Lamotrix, Lamitrin) Jak brałęm convulex to byłem zobojętniały taki ni jaki przy lomatryginie tego nie ma. Do tego działa delikatnie przeciwdepresyjnie.
(faktem jest, że jestem pasjonatem ciekawych zjawisk, a zarazem idiotą, więc gdy śluzówki i inne bajery w buzi zaczęły się powiększać w przeróżne fantazyjne kształty a la ukwiały, to natarłem w środku japę amfetaminą i zasiadłem z lupką dentystyczną przed lusterkiem powiększającym, by podziwiać owe procesy w przyśpieszeniu. Było to tak piękne i fascynujące, że zupełnie umknął mi aspekt medyczny. Dopiero pękanie języka wydało mi się nieco kontrowersyjne i zasugerowało ostry dyżur.)
[BARDZO ZABAWNE! Szkoda, że z ostrego dyżuru nie posłali Cię prosto na odwyk dla feciarzy, z psychozą indukowaną lekami - bo to tam było Twoje miejsce.]
a depakina ssie, strasznie siada na organizm. Palenia nie podbija, ale i na minus zdaje się jakoś szczególnie również nie działa.
PsychX122 pisze:nie czytam tego wątku, odpowiem na zadane pytanie w temacie, jako stabi;izator nastroju najlepsza karbamazepina.
aree1987 pisze:Biszkopt i jak działa na Ciebie depakina? Bo ja mcu dostałem takiej mega depresji że zacząlem sie ciąć odstawiłem to gówno. Chce spróbować teraz lamitriginą.
W zielonej herbacie jest związek o nazwie L-Theanina, działa przeciwdepresyjnie i lekko stabilizująco. Próbowałam pić regularnie, dwie dość mocne herbaty dziennie, i chyba trochę pomogło.
Z typowo chemicznych są leki SSRI, ewentualnie podobno łatwo dostać Nootropil który podobno może trochę pomóc, ale jest mało efektywny.
W usta faję, Rah, mach w płuco daję
Standing on the borderline
biszkopt pisze: interesuje mnie czy ktoś już próbował przy samym stabilizatorze jakiego speeda czy cuś w tym stylu.
*nie czułem jej także przy psychodelikach, mdma, opiatach, ogólnie poza lamotryginą+feta żadnego wyczuwalnego wpływu.
karbamazepina przyspiesza metabolizm innych leków, więc także i dragów. Z kolei kwas walproinowy (Depakina) zwalnia metabolizm fenobarbitalu, co zwiększa stężenie leków i dragów i niesie ryzyko kumulacji i zatrucia. Wzmaga działanie leków przeciwdepresyjnych, neuroleptyków, inhibitorów MAO i alkoholu (hamuje rozkład i wychwyt zwrotny GABA).
zbliżona do karbamazepiny okskarbazepina, którą akurat pod tym kątem badano na zwierzętach, może nasilić działanie przeciwbólowe morfiny, a w dłuższym odcinku czasowym spowodować wzrost jej tolerancji. Tyczy się to także metamizolu i paracetamolu. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2005 ... t=Abstractoraz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20142344).
osobiście do stymulantów brałem zwiększoną dawkę danego aktualnie stabilizatora, aby zabezpieczyć się przed drgawkami (tu opis jakiej natury: http://talk.hyperreal.info/kwetiapina-k ... ml#p882831; wiele osób doświadczyło ich właśnie po stymulantach, w tym niżej podpisany).
Pytanie: czy próbował ktoś łączyć stabilizator zabezpieczający przed manią (np. Depakina) z lamotryginą chroniącą przed depresją?
SilesianPsycho pisze:A nie lamotryginą?...aree1987 pisze:Biszkopt i jak działa na Ciebie depakina? Bo ja mcu dostałem takiej mega depresji że zacząlem sie ciąć odstawiłem to gówno. Chce spróbować teraz lamitriginą.
W zielonej herbacie jest związek o nazwie L-Theanina, działa przeciwdepresyjnie i lekko stabilizująco. Próbowałam pić regularnie, dwie dość mocne herbaty dziennie, i chyba trochę pomogło.
Z typowo chemicznych są leki SSRI, ewentualnie podobno łatwo dostać Nootropil który podobno może trochę pomóc, ale jest mało efektywny.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki
Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.