Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 56 / 1 / 0
Środki zarówno chemiczne jak i różnego rodzaju techniki które zmniejszają lub blokują podatność na sugestię,wynikającą z różnych przyczyn ( np. używanie psychedelików ).

przeniesiono. | idk
Ostatnio zmieniony 23 grudnia 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: repost.
Istoty ludzkie pozostają pod kontrolą dziwnej siły,
która nagina je na absurdalne sposoby
każąc im grać rolę w zadziwiająco zwodniczej grze.

– Jacques Vallee, Messengers of Deception -
  • 1951 / 15 / 0
Pytasz się, czy chcesz nam o tym opowiedzieć?
Uwaga! Użytkownik 69plateau jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / 1 / 0
pytam się.

• 3188 / 373 / 0
Możesz napisać konkretniej o jaki rodzaj sytuacji i jak rodzaj sugestii ci chodzi? Bo to jak to napisałeś można wielorako zrozumieć.
  • 45 / / 0
Środki chemiczne owszem mogą w jakimś stopniu zmniejszać podatność na sugestię. Jednak gdy trip dobiega ku końcowi, Twoje spojrzenie na świat, uleganie sugestiom, zakodowane wartości wracają do normy. Owszem po mocniejszym tripie możemy wyciągnąć jakieś nieco dalej idące wnioski, które zakorzenią się w jakimś stopniu w nas, i przez inny pryzmat będziemy spoglądać na niektóre rzeczy. Jednak to praca na trzeźwo i samodzielne myślenie to droga do nie podlegania wpływom np. mediów. Trzeba czerpać wiedzę z tego co nas otacza, twardo stąpać po ziemi i mieć własne zdanie, a nie dać się manipulować telewizji, głupim czasopismom, pajacom którzy próbują wmówić Tobie ciemnotę. Zamiast tego przeczytaj jakąś ciekawą książkę, albo chociażby ambitny film. Pomedytuj czy też jeśli chcesz zainteresuj się buddyzmem. Moje ostatnie zdanie nie będzie specjalnie odkrywcze: kieruj się własnym rozumem, rozwijaj się na wielu płaszczyznach, czerp wiedzę z różnych dziedzin, a wtedy sugestiami innych osób będziesz mógł się podetrzeć podczas porannej toalety. Czemu? Bo będziesz miał własne zdanie! Oczywiście warto dyskutować z osobą z odrębnym zdaniem i spojrzeniem na otaczającą rzeczywistość. Nie bądź ignorantem! Gdyż jej wskazówki mogą nieść prawdę. Są ludzie naprawdę bogaci mentalnie z którymi możesz dzielić swoje doświadczenia i zasięgnąć rady, a innych sugestia skończy się na pytaniu 'Kierowniku masz 1 zł poratować', chociaż nie chcę szufladkować ludzi to osoba spędzająca 24/h pod monopolem, raczej nie zasugeruje nic błyskotliwego - chociaż od reguły są wyjątki bo sam znam alkoholików, którzy są całkiem mądrymi ludźmi, z tym że pochłonął ich nałóg. Ja też mnóstwo błędów popełniłem przez niby takie niewinne i niepozorne aluzje: znajomych, internetu itd. które z pozoru wydawały się spoko, a dopiero później wychodziło szydło z worka. Między innymi w ten oto sposób jestem uzależniony, poznałem kilka ciekawych substancji na hyperreal, poczytałem opinie innych, jakie to nie jest zajebiste. I co? Spróbowałem. Należy jednak pamiętać że w pierwszej kolejności należy obwiniać siebie, bo to że ktoś do czegoś namawia, to nie znaczy że musimy to zrobić, a akurat mój nałóg zrodził się bez pomocy osób trzecich. Sam pierwszy raz robiłem zamówienia z dopalaczy, sam zamawiałem r-c z neta, sam kupowałem trawę, fetę i mefedron. Fakt faktem niektórzy z moich kolegów też się bawili w tego typu rzeczy, zresztą do tej pory tak jest chociaż są to tylko zioła i jakieś kanabinoidy. W chwili obecnej trochę żałuję że częstowałem ich tymi ziołami jako pierwszy, bo nie chce nikomu szkodzić nałogami...

W skrócie jak nie podlegać sugestiom:
1. Kierować się swoim rozumem
2. Polegać na swojej intuicji
3. Czerpać wiedzę ze wszystkich możliwych ambitnych źródeł
4. Dyskutować z ludźmi, słuchać ich poglądów, konfrontować z własnymi i dochodzić do wniosków.
5. Nie szanować autortetów

Eldo - Ten nonsens

'Niejeden raz będą chcieli ci sprzedać
Głupotę typu pewny bilet do nieba
Nie raz zwykłą tandetę nazwą złotem
A potem będą cie namawiać, byś uwierzył w jakiegoś idiotę'

PS. Wiem że to tylko suche rady, ale z racji mojej bezsenności napisałem ten tekst. To tylko moje skromne zdanie.Obczaj też co piszą w internecie (co nie znaczy że masz w to wierzyć bo w internecie również nie brakuje bzdur, ale można się zasugerować)

PS.2 A właśnie, unikaj książek typu, NLP i o samodoskonaleniu - pieniądze w błoto, nic ciekawego z nich nie wdrożysz do życia. Zupełnie jak z tego tekstu ;]
Pozdrawiam! :-)
  • 56 / 1 / 0
Olanzapina daje radę w tej kwestii

• 221 / 1 / 0
1. Kierować się swoim rozumem
2. Polegać na swojej intuicji

eee to które w końcu, zastanów się;)
nie wiem czy dokładnie o te sugestie chodzi, ale jeśli tak to np. książka "wywieranie wpływu na ludzi" pana Cialdiniego bodajże, (ale wiele innych pewnie też podziała) jak przeczytasz będziesz wiedział jakimi brudnymi zagraniami (sugestiami) ludzie będą chcieli zmylić Twoją intuicję: )
połowa rzeczy które piszę nijak ma się do rzeczywistości i tego kim jestem, szczególnie te pod wpływem.

bywa ok, ale jeszcze nie jest
  • 163 / 3 / 0
Nie można mieć wszystkiego, nie ma srodków, które wyostrzą Twoje bodzce do tego stopnia byś stał się wszechwiedzący i wszechmocny, po prostu staraj sie mysleć co robisz i jakie sa tego konsekwencje a wtedy zadne sugestie nie sa Ci straszne.
nie chcesz ? nie szkodzi.
zachcesz. nie będzie !
ODPOWIEDZ
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.