Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Jako, że wiele osób prawdopodobnie interesując się tematem natyka się na wiele różnych nieznanych im wcześniej określeń i nie może przez to zrozumieć czytanego tekstu, postanowiłem stworzyć temat z alfabetycznym zbiorem określeń slangowych i ich opisami lub po prostu synonimami z oficjalnego języka. W tym temacie skupiam się jednakże na slangu dotyczącym tylko substancji psychoaktywnych i świata z nimi związanego. Wiele określeń i definicji zostało zaczerpniętych z tematu:
Proszę Was także o wpisywanie znanych Wam pojęć (najlepiej również alfabetycznie, mniej późniejszej roboty dla mnie). Co jakiś czas wejdę tutaj, by zebrać wszystkie nowe pojęcia i wprowadzić je za pomocą edycji do tego posta. Dzięki temu każda nowa osoba wchodząca w ten temat będzie miała wszystkie określenia "jak na tacy", więc 1. Będzie to łatwe, czytelne i schludne. 2. Będzie wiedziała, czy dopisywać znane jej pojęcia, czy też są już wpisane, bez przeszukiwania całego tematu.
W trakcie takiego sprawdzania tematu i dodawania pojęć do pierwszego posta, po skończonej pracy sam napiszę posta orientacyjnego. Będzie on miał na celu ułatwienie mi pracy (będzie dla mnie informacją, gdzie ostatnio skończyłem), a także będzie informacją dla przeglądających, od którego momentu przeglądać, gdyż dalszych określeń nie będzie w pierwszym poście.

Jeśli drodzy użytkownicy, boicie się, że ten temat będzie szkodliwy, poprzez pomaganie w pracy policji to myślę, że i tak prawdopodobnie sami już sobie zrobili słowniczek (wątpię, żeby byli aż tak zjebani, żeby tak nie było), ale jeśli i tak paranoja hard to można prosić administrację o przeniesienie do jakiegoś działu niedostępnego dla ludzi bez postów (czyli wyjdzie chyba też, że dla mnie xD, tak się udzielam ehh), lub stworzenie nowego takiego działu/tematu na tzw. średnio-przypałową zawartość (czyli, że nie nielegalna, czy szkodliwa dla forum, ale taka, co do której wolelibyśmy, żeby go jednak nie opuszczała zbyt łatwo) .

Przechodząc do sedna, lista:

Pojedyncze słowa lub określenia mające wiele określeń alternatywnych (niekoniecznie slangowych)
Afobam 0,25-0,5mg – Pomarańczki
Afobam 1mg – Różyczki
amfetaminaamfa, białko, dynks, feta, fetka, fetuczi, fuka, fuga, furanie, futro, Janusz wajs, Mateusz, polfa, prąd, szmata, ściera, ścierwo, szczur, szrot, wajs, white, zima
Antidol 15 – antek
benzydaminacipacz
Clonazepamklon
Dealer – biznesmen, dill, dostawca, importer, sklepikarz
Denaturat – dykta
diazepam (Relanium)rolki
Ecstazy (zwykle MDMA z amfetaminą) – w tabletkach:{dropsy, grochy, guziki, kółka, piki, piksy}, XTC
haszyszhasz, psychodela (na jeden rodzaj)
heroina – brown, gzyms, helena, helupa, kompot, koszulki, soczek, zupa
heroina (ćwiartka) – film, płyta
Igła – dzida, katana, kłujka, kolka
Iniekcja – shot, strzał, zastrzyk
kokaina – jajo, koks, yayo
Lufka – berło, bocian, cifa, działo, dzida, fifa, fiksa, klacz, klawira, lufa, luwa, miecz, pałeczka mocy, rura, strzelba, szkliwo, szkło, włócznia
LSD – papier, karton, kwas, kwaśny, plaster
marihuana – baba, babka, baczka, baka, bakłażan, bob, chrust, farsz, ganda, gangsta, ganja, grass, kwiatki, majki, marjanek, palenie, szpryca, topa, wiosna
Marichuana z domowej uprawy – matka, matka natura, naturka
Marichuana z innymi substancjami – chemia
MDMA – kryształ, molly
metadon – syrop
metkatynon – Kot
nitrazepam – Zorro
Odurzenie – faza, haj, high, kosmos, lot, luta, odlot, pzida, podróż, wixa
Okres pomiędzy zażyciem a odurzeniem – montowanie, loading
Papieros - Cypa
Papierosy – szluczki
Piwo – bronek, bronx, browar, browarek
Policja – jadą, szkieły
Strzykawka – kłujka, kolka, pompa, pompka
Strzykawka z igłą – lotka
Tanie środki odurzające (np. klej, Gałka muszkatołowa) – loty niskim kosztem, tanie jazdy, tanie linie lotnicze
Thiocodin - tadek
tramadol – buty, trampki
Wygotowana słoma makowa – zupa, makiwara
Zaniemóc – zderpić, zbetonić
Załatwianie, zdobywanie narkotyków – kombinatoryka
Żyły – kable, rurki, strunki, wodociągi

Charakterystyczne słowa, których znaczenie trzeba opisywać „naokoło”.
Bazuka, rulon, zwitka – zrolowany kawałek materiału uformowany w dwuwlotową rurkopodobną tubkę do wciągania proszków
Beton, kapa, UFO, zgon – stan negatywnego odurzenia połączony z depersonalizacją lub nudnościami. Zezgonowany najczęściej leży i się nie rusza.
Bomba techniczna – taka w sam raz, nie za duza nie za mała
Buch – głęboki wdech dymu zawierającego substancję odurzającą
Cyranie, fryganie – podgrzewanie lufki mające na celu odparowanie osadzonej żywicy, głównie konopnej, ze ścianek lufy. Osoba odurzająca się ogrzewa lufkę powolnym ruchem zapalniczki, świecy bądź palnika gazowego, aż do momentu pojawienia się dymu, a następnie wciąga go do płuc (Buch)
Jarać – inhalować się produktem spalania.
Kmina, montera, montiera, szponta – szybkie zdobywanie pieniędzy na substancje odurzające
Kożuch – osoba, która idzie na bibę do lokalu po to, aby się skurwić jak świnia wszystkim, co jest pod ręką (i nie ogarniać) zamiast iść dla muzyki i imprezy i przy okazji się zrobić, aby było lepiej
Maras – np "Ja pie**ole, ale maras!" czyt. Ja pie**ole, ale faza!
Nabijanie, podbijanie – napełnić cybuch substancją do palenia.
Narkonauta – osoba spożywająca spore ilości narkotyków, „człowiek w temacie”
Pizgać Sowę – być naćpanym amfetaminą.
Popcornmarihuana wraz z ziarnami. Przy paleniu charakterystyczne wystrzały.
Rozjebać się, rozpruć się – zeznawać obciążająco na policji.
Siorpecki! – wyraża zadowolenie z mocy zajebawczej towaru (siorpie- klepie)
Tercja – dorzucanie piguł (np. 1sza tercja - 3 piguły, 2ga - 4 itp.)

Uzasadnienie dla administracji: Co prawda taki temat już istnieje i sporo słów, definicji zostało z niego zaczerpniętych, jednakże znajduje się on w HydeParku, a także dotyczy slangu ogólnopojętego, a nie tematycznego. Uważając, że temat skupiający się jedynie na slangu związanym z używkami będzie wartościowy i powinien również zostać utworzony w dziale tematycznym, postanowiłem usystematyzować w postaci spisu całą zawartość tamtego tematu, którą uznałem za wartościową i wrzucić tutaj.
Uwaga! Użytkownik Mieteczeq nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 15 / / 0
Wiadro/Tłok, Skręcać paluta, Kopcone, Bagiety etc. duuuużo mozna by dopisywac
  • 23 / 1 / 0
ty kre**nie kazdy kto jest w temacie to zna, na ch.. to rozpowszechniasz!? ten slang jest swiety jak grypserka o tym sie nie mowi ku*wa

TEMAT DO SKASOWANIA :wall:
Uwaga! Użytkownik Chillmix300 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1823 / 104 / 20
Tak naprawdę większość tych słówek jest do znalezienia poprzez duckduckgo.
Przykład:
http://www.narkomania.org.pl/informator ... -rodzicow/

http://www.narkoslang.pl/slowniczek_wyrazen.html

Gdzieś też kiedyś pobrałem PDFa sygnowanego logiem Policji gdzie było kilka stron slangowych określeń na dragi.

Temat chyba nic nowego nie wniesie, ale nad zamknięciem jeszcze pomyślimy~Duce
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.