Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że dla boxa mającego 0,5m3 do 0,7m3 wystarcza świetlówka liniowa t5 o mocy 8w. Nie wiem jak to przeliczyć na kompaktowe, bo podobno mają one różną wydajność... Elektrykiem nie jestem.. Ale szałwie rosną mi bardzo ładnie :)
Jak jeszcze kilka osób którym szałwie rosną dobrze się wypowie odnośnie mocy lamp i wielkości boxów, to może dojdziemy do jakiś konkretnych wniosków, więc zachęcam do dzielenia się informacjami.
# 3000 K - barwa ciepłobiała
Za niska temperatura!
Przypomnę tylko że najlepsze są świetlówki o temperaturze w przedziale 4000-6500K
m3 to długość x szerokość x wysokość czyli objętość
radziłbym powtórzyć matematyke i fizyke (tak na przyszłość) :P
edit: zbudowałem 2 boxa :) jest wiekszy w srodku wyłozony folia malarska przezroczysta (dla utrzymania wilgoci) dałem 1 zarówke 8W tala dluga rurowa nie pamietam jak one sie nazywaja hehe wszystko wyglada pieknie ładnie z tym ze jest 23-25'C tylko :( i roslinki spowolniły wzrost (o ile wogle sie nie zatrzymały)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/161 ... dd866.html
A tak na temat: nie zauważyłem problemu przy traktowaniu sd większą ilością światła, nie przeszkadza jej to.
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.