Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 15 / 1 / 0
Rum to ciężki kaliber, dla wielu osób nie do przeskoczenia, pamiętam jak na imprezach ktoś przyniósł rum to zawsze zostawał sam z całą butelką ;) Ja się przekonałam dopiero jak spróbowałam Krakena i dla mnie to zdecydowanie nr 1 wśród tego typu napitków no i oczywiście czysty nie mieszany. Opcjonalnie podchodzi mi jeszcze Morgan Black Spiced, a jak cudnie się komponuje kieliszeczek do herbatki wieczorową porą, pyszności :D
"We've been living in the flames
We've been eating up our brains" BOC
  • 12560 / 2434 / 0
Dla mnie rum i tequilla to najlepsze wysokoprocentowe trunki. Rum posmakował mi od razu - Havana Club to był mój pierwszy. Tequilla oczywiście też od razu, ale większość ludzi lubi teklę.
  • 159 / 12 / 0
Rum + coca cola wchodzi pięknie.Smak zajebisty i faza taka czysta / euforyczna.Nie zamula jak browary i dedukuje, że nie ''agresowuje'' tak jak wódka.
Uwaga! Użytkownik Luzing jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12560 / 2434 / 0
Cuba Libre - jeden z moich ulubionych drinów : D Wg. mnie tylko Pisco (taka Chilijska / Perówiańska brandy z winogron) lepiej komponuje się z colą (tzw. Piscola).
Nigdy nie zapomnę, jak pierwszy raz spróbowałem Havana Club (blanco). Jakie to było pyszne...
Innym rumem, który piłem i świetnie sprawdzał się w drinkach, to Angostura blanco.
Piłem też Angosturę 1824 (bardzo ciemny), ale to już zupełnie inna bajka.
  • 3190 / 903 / 5
Próbowałem kilku różnych opcji i totalnie nie moja bajka. Zbyt słodkie, często wręcz mdlące i śmierdzące okropnie.
Wolę koniak lub gin jeżeli chodzi o mocne alko.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=69736&hilit=Chef&start=170
Podziel się posiłkiem
  • 12560 / 2434 / 0
Rum rumowi nierówny - nie wszystkie są słodkie. Z takich w miarę budżetowych polecam Havana Club.
  • 83 / 4 / 0
Chleje sam czasem, mam wiele rumów. Wieczorem w piątek usiądę i wypije 250. Uwielbiam je. :wino:
  • 14 / 2 / 0
A ja sobie bimberku zrobiłem, filtrem węglowym pięknie oczyściłem, no i do tego esencja, jedna flaszeczka rum biały, druga "jamaica rum". Cola, lód i cytrynka i nie jeden rum sklepowy bym smakowo pokonał.
  • 12560 / 2434 / 0
Ale to zrobiłeś z trzciny cukrowej, tak jak się to rum robi?

Wierzę, że jest dobry. Mi samogony robione przez doświadczonych, znających się w temacie bimbrowników bardzo smakują i nie mam po nich zwykle kaca. Raz piłem bimber z borówek upędzony przez kolegę z biol-chem'u. Zajebiście smakował i zrobił furorę na imprezie.
  • 31 / 3 / 0
11 maja 2021ŚwietnyLogin pisze:
A ja sobie bimberku zrobiłem, filtrem węglowym pięknie oczyściłem, no i do tego esencja, jedna flaszeczka rum biały, druga "jamaica rum". Cola, lód i cytrynka i nie jeden rum sklepowy bym smakowo pokonał.
Jak się spisują te „estry” do zabarwiania bimbru, smak jest naprawdę ok? Bo to chyba sama chemia...
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.