30 stycznia 2020Sad_disco pisze: Czy wykupiłeś nie mam pojęcia, ale, że została Ci na nie wystawiona recepta - owszem. Ale zrób eksperyment i pochwal się proszę tutaj.
30 stycznia 2020Sad_disco pisze: I skończyło się chodzenie do kilku lekarzy na raz po benzosy.
System działa "znakomicie" i muszę dodać, że dotąd niezdiagnozowane przypadki uzależnienia szybko wychodzą na światło dzienne.
A i jeszcze jedna kwestia. Mógłby ktoś zajrzeć w IKP i zobaczyć czy da się wejść w "dokument realizacji recepty"? Bo mi wyskakuje błąd przy tych ostatnich. Już z tego roku.
Benzosy i podobne w IKP oznaczone są znakiem - *
Na pewno należą do nich: klonazepam, alprazolam i zolpidem. Domyślam się, że wszystkie benzo, z-drugs itd. Zapewne też leki z grupy N.
Ten totalitaryzm uderzyć może w wiele osób. Ilu jest kierowców np., którzy na lekach (niekoniecznie benzo) jeżdżą. Jak jeszcze medycyna pracy zacznie ludziom cofać uprawnienia to ten genialny system wielu osobom zmarnuje życie. A kierowcy to jeden z wielu zawodów, których nie można wykonywać na lekach psychotropowych. Jest ich mnóstwo. Od operatora wózka widłowego po mundurowych.
30 stycznia 2020Sad_disco pisze: I skończyło się chodzenie do kilku lekarzy na raz po benzosy.
System działa "znakomicie" i muszę dodać, że dotąd niezdiagnozowane przypadki uzależnienia szybko wychodzą na światło dzienne. Także nie ma sensu kombinować w ten sposób. Czarny rynek natomiast powinien za niedługo rozkwitnąć.
Lekarze przy wypisywaniu leków korzystają z systemów informatycznych. W tej chwili jest ich kilka (kilkanaście jak policzyć także te bardzo wąskie - np duże szpitale kliniczne mają własne aplikacje). Systemy są połączone online z serwerami NFZ (w trybie online, choć istnieje możliwość druku recept offline)
Lekarz wystawiający receptę np w systemie Kamsoft widzi wszystkie wystawione w tym systemie recepty oraz e-recepty. Widzi także status takiej recepty. Jeżeli przy nazwie leku jest zielony znaczek $,to znaczy że NFZ dokonał refundacji na ww lek. Jeżeli $ jest szary, to znaczy że refundacja nie została zrealizowana (czyli lek nie wykupiony). Jeżeli brak jest $, to znaczy że lek nie podlega refundacji i nie ma informacji, czy był, czy nie był wykupiony.
Każdy inny lekarz korzystający z tego systemu, jest w stanie podejrzeć poprzednie recepty, a w szczególności:
- Nazwę leku,
- dawkę,
- ilość sztuk,
- wielkość opakowania.
- numer leku w rejestrze NFZ.
- datę wystawienia recepty
- datę jej ważności
- numer lekarz wystawiającego
- ICD10 choroby podstawowej, na którą dany lek został przepisany.
W systemie szpitalnym natomiast (w moim szpitalu) widać tylko recepty z kamsoftu (z innych nie widać). Systemu nie są w pełni spięte i kompatybilne. To, czy lekarz widzi wasze wcześniejsze recepty zależy od tego jaki system ma na pokładzie w poradni. Tyle i tylko tyle!
Odnośnie "limitów"
Przy wystawianiu recepty lekarz musi wpisać ICD10 choroby podstawowej. Jest to czynność niezbędna dla zakończenia recepty. W zależnośći od róznych schorzeń, sąrózne limity dostępności leków miesięcznie. Są też określone limity refundacyjne leków.
Podaję przykład.
Instanyl 200ug. (10mg fentanylu w opakowaniu)
Instanyl jest wskazany i zarejestrowany wyłącznie w celu leczenia bólu przebijającego (ang. Breakthrough Pain,BTP) u dorosłych, u których stosowane jest leczenie podtrzymujące opioidami w przewlekłym bólu nowotworowym. Pacjenci otrzymujący leczenie podtrzymujące opioidami to pacjenci, którzy przyjmują co najmniej: 60 mg morfiny doustnie na dobę, fentanyl przezskórnie w dawce 25 mikrogramów/godz., 30 mg oksykodonu na dobę, 8 mg hydromorfonu doustnie na dobę lub odpowiadającą dawkęinnego opioidu przez tydzień lub dłużej.
Limit miesięczny.
Dawkowanie maksymalne 4x2 dawki dziennie = 800ug
800ug dziennie x 30 dni = 24000 ug (+/- 30mg fentanylu)
1 opakowanie ma 10mg
Limit miesięczny = 3 opakowania.
Warunkowo można wystawić 6 opakowań na 2 miesiące. Z tym, że przez 2 miechy wystawienie kolejnego opakowania będzie niemożliwe.
Lekarz może znać limity na pamięć, ale może skorzystać z gotowego produktu liczącego za niego limity. np taki https://asystent-e-recepty.kamsoft.pl/
----------------------------koniec przykładu------------------------------------
To, czy jest to wizyta prywatna, na NFZ, szpital, czy dentysta nie ma znaczenia. Ważny jest system z którego korzysta nasz lekarz i system z jakiego korzystali inni lekarze wystawiający nasze recepty. Czy to Mediporta, Kamsoft, czy Aureo, czy coś innego. Docelowo wszystkie systemy mają być kompatybilne i zastępowalne jeden drugim. Kiedy jednak tak będzie, nie wiadomo. W tej chwili tak nie jest.
W praktyce jest tak, że lekarz korzystający z najpopularniejszego systemu (Kamsoft - około 75% rynku w poradniach specjalistycznych) widzi wszystko co piszą jeko koledzy w tym systemie. Natomiast lekarze rodzinni korzystają częściej z innych systemów np Mediporta i nie widzą recept wystawionych z Kamsofcie. Natomiast widzą już wszystkie erecepty wystawione w Kamsofcie. System szpitalny może krozystać z bazy danych np Kamsoftu, ale też nie musi. Jeden szpital z moim mieście widzi (kliniczny), a drugi (wojewódzki) już nie widzi.
Na koniec. W przypadku wystawiania erecept w momencie przekroczenia miesięcznego/okresowego limitu refundacji każdy system wywali błąd i pokaże informacje że przekroczono limit (pod warunkiem, że pracuje online). W przypadku pracy offline niemożliwe jest wystawienie erecepty i konieczna jest recepta zwykła. Jednakże system w momencie zalogowania się do bazy danych NFZ (wejście z trybu offline do online) automatycznie prześle informację o wystawionych offline receptach. Co się wtedy dzieje nie wiem, bo jeszcze takiej sytuacji nie miałem. Sami się zastanawiamy, trzeba będzie zasymulować kiedyś awarię serwera i pracę offline. W praktyce, gdy baza danych NFZ pada (a działo się tak już kilkanaście razy) wystawienie jakiejkolwiek recepty jest tragedią. O czym pisałem wcześniej już.
Mam nadzieję, że wszystko w miarę jasno i łopatologicznie wytłumaczyłem.
PS. Oczywiście NFZ widzi wszystkie recepty wystawione przez lekarzy. Czy to erecepty, czy recepty drukowane z jakiegokolwiek systemu. Widzi też WSZYSTKIE recepty RPW wystawiane kiedykolwiek przez lekarzy, bo tacy lekarze byli zmuszeni robić zestawienie recept, które wystawiali. Łącznie z ich numerami, itd...
juz czaje oco w tym chodzi, jak bym mial siano to bym inwestowal w akcje karteli farmaceutycznych
Psychiatra prywatnie wypisuje mi e-recepte na np mianseryne. Lek kończy się szybciej, niż zakładałem, więc idę do rodzinnego po recepte (zwykła). Czy psychiatra na kolejnej wizycie zauważy, że coś dobierałem?
Zaznaczam, że nie odznaczałem żadnej ze zgód itp.
31 stycznia 2020domino_jachas pisze: a ja dostalem tramal wczoraj na znizke a nie mam zadnej choroby ... i jak to wyjasnic?
Ja dostawałem od szrinka Bunondol'e na zniżkę (przy 12 opakowaniach na miesiąc robiło to ogromną różnicę dla portfela). Nigdy go o to nie pytałem (bałem się, że robi to nieświadomie - zostawiał pole odpłatność puste, co z automatu czyniło lek częściowo refundowanym).
Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że szrink takiego pokroju nie mógł nie wiedzieć, że przez tak długi czas wypisuje na zniżkę.
Po kilku latach przyszło do niego pismo z NFZ w mojej sprawie. Nie chodziło jednak o zniżki (i ilość, która nota bene nie jest kosmiczna, jeśli wziąć pod uwagę dawki 10 x niższe, niż np w Bunorfinie), a o brak ubezpieczenia przez kilka miesięcy. Miałem już nawet przygotowane pismo do NFZ, że faktycznie nie byłem objęty ubezpieczeniem przez ów okres i jestem gotowy wyrównać (nie małą kwotę). Zanim zdążyłem wysłać, zadzwonił do mnie szrink i powiedział, że kontaktował się z nim prowadzący sprawę i zapytał tylko, czy "była w moim przypadku ciągłość leczenia". Odpowiedział, że tak i pan sprawę zamknął z miejsca.
aha thx no tak kiedys bol byk obiawem choroby dzis to pewnie choroba
heh normalne .. a najlepsze ze konstytucja gwarantuje bezplatne leczenie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/edna.jpg)
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny
Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wkbezdech.png)
Medyczna marihuana kontra bezdech senny
Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mjheart2.jpg)
Jak marihuana niszczy serce
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.