Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
Zablokowany
  • 88 / 1 / 0
Piszcie czego chlelibyście się dowiedzieć od prawników, znawców prawa narkotykowego. Pierwszy nasz artykuł dotyczył wykorzystania art. 72 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii z 2005 rokuhttp://www.spliff.pl/index.php?option=c ... &Itemid=27.
Jakie możliwości prawne, czy może kwestie przeszukania ? piszcie i kreujcie spliffa - Gazetę Konopną
BUCH po ciezkim dniu odprezenie, BUCH w dobry towarzystwie upalenie
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
To ja chciałbym wiedzieć jakie są prawa i obowiązki policjanta jak i podejrzanego, na jakiego podstawie policja moze dokonac przeszukania na ulicy. Jakie muszą mieć podstawy, jakie obowiązki muszą wypełnić a jakie ja mam w takiej sytuacji prawa.

Chyba to jest najważniejsze. Z tego co sie orientuje to policja ma obowiązek spisać protokuł przeszukania (nawet jak mówią: "pokaż co masz w kieszeniach"), a jeszcze nigdy nie widziałem żeby to robili. Taki protokuł musi podpisac przeszukiwany?
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 803 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: yam'teoretyk »
Leonardo na pewno maja obowiązek wypisania przy takiej śpiewce? A może za każdym razem ta śpiewka z tym "pokaż co masz w kieszeniach" jest po to aby uniknąć protokołu...
Tutaj poruszałem podobny problem, ale dyskusja stoczyła sie na inne tory... http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... ;nocount=1
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
No więc niech napiszą w Spliffie możliwości przeszukiwanego.

Na jakiej podstawie można dokonac przeszukania (nie mówie o przeszukaniu domu) i jakie prawa i obowiązki mają policjanci jak i osoby podejrzane.
Proponuje nazwać artykuł: "Jak upierdolić prace Policji" hehehe XD

czekam.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 114 / / 0
Jak si€ ma prohibicja narkotykowa do wolnosci gwarantowanej przez konstytucje, niech mi to jakis prawnik wyjasni jak to ze soba pogodzic. bo mi sie wydaje ze najwyszy dokument prawny w panstwie jest lamany przez ta ustawe.... heh
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 51 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
LeonardoDaVinci pisze:
To ja chciałbym wiedzieć jakie są prawa i obowiązki policjanta jak i podejrzanego, na jakiego podstawie policja moze dokonac przeszukania na ulicy. Jakie muszą mieć podstawy, jakie obowiązki muszą wypełnić a jakie ja mam w takiej sytuacji prawa.

Chyba to jest najważniejsze. Z tego co sie orientuje to policja ma obowiązek spisać protokuł przeszukania (nawet jak mówią: "pokaż co masz w kieszeniach"), a jeszcze nigdy nie widziałem żeby to robili. Taki protokuł musi podpisac przeszukiwany?
Należy odróżnić kontrolę osobistą od przeszukania . Od kontroli osobistej przeszukanie różni się tym, że podstawą jego przeprowadzenia jest Kodeks postępowania karnego i ma ono charakter czynności procesowych, a to zapewne kontrolę osobistą miałeś na myśli. Policjant może dokonać kontroli osobistej "na ulicy" jedynie w przypadku podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary. W takim wypadku policjant ma obowiązek wnieść odpowiednią notatkę do notatnika służbowego, a na wniosek osoby kontrolowanej spisać odpowieni protokół. Poinformować o przyczynie kontroli,podać stopień, nazwisko itd obligatoryjnie, a w przypadku policjanta nieumundurowanego okazać legitymację w sposób umożliwiający odczytanie danych w niej zawartych.. Osoba kontrolowana ma prawo żądać aby przy czynnościach uczestniczyła osoba przez nią wskazana chyba, że uniemożliwi to ich wykonanie. Kontrolowanemu przysługuje prawo złożenia skargi do przełożonego funkcjonariusza, który dokonał sprawdzenia osoby lub bagażu oraz w razie niewłaściwego sposobu przeprowadzenia kontroli - do prokuratora. I NALEŻY TO ZAWSZE ZROBIĆ! BĘDZIE SIĘ TŁUMACZYŁ RAZ,DRUGI DZIESIĄTY TO SIĘ ODECHCE ŁAPANEK! A teraz ciekawostka! § 1 ust.4 ROZPORZĄDZENIA
RADY MINISTRÓW z dnia 17 września 1990 r.
w sprawie trybu legitymowania, zatrzymywania osób, dokonywania kontroli osobistej oraz przeglądania bagaży i sprawdzania ładunku przez policjantów mówi, że
[...] dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary
Moim zdaniem wynika z niego jednoznacznie iż nie można dokonać kontroli torebek,plecaków itp na ulicy a jedynie w miejscach publicznego transportu. Polcjanci stosują w tym przypadku analogię do zasad przy typowym przeszukaniu, ale przepisy nic o tym nic mówią!

P.S Nie jesteś podejrzanym a jedynie podejrzewanym aż do czasu przedstawienia zarzutów. W praktyce oznacza to inne prawa i obowiązki, jednym z ważniejszych jest fakt iż jako podejrzany masz prawo kłamać!

P.S 2 Nie wiem czy wiecie, ale palenie marihuany w np pociągach jest dozwolone! Zabronione jest jedynie palenie tytoniu! Nie zapominajcie jednak o konsekwencjach posiadania ;-)
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2007 przez WildMonkey, łącznie zmieniany 1 raz.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 77 / 1 / 0
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... 83806,2943 Już się zaczynają dobierać do Spliffa.
Uwaga! Użytkownik K.K.Baczyński nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 216 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: nvm »
.
Ostatnio zmieniony 03 listopada 2008 przez nvm, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Karolll »
Bzdura. Z tym legis juris to w ogóle jakiś debilizm, nie wiem o co ci w ogóle chodzi.

Teoretycznie wszystkie normy co do postępowań takich jak rewizja/przeszukanie zawarte są w kk i kpk.
W odpowiednich przepisach jest mowa o przeszukaniu jedynie wtedy, kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie zasadności powyższej czynności.
Tyle teorii.
W praktyce, można przeszukać każdego w każdej chwili pod byle pretekstem.
Jakim pytasz?
Ok. Masz może szerokie spodnie? A może dredy? Taaaaak? Proszę bardzo, w notatce wpisujemy:

"Ubiór zewnętrzny osoby przeszukanej wskazywał na przynależność do subkultury identyfikowanej z obrotem narkotykami" Tadam! Już mamy uzasadnione podejrzenie :)

A jak nie masz szerokich spodni ani dredów to nie bój sie, coś sie znajdzie.
Aha, i wystarczy że znajdą przy tobie 0,01 G zioła a już przeszukanie było zasadne, i skargę na tę czonność możesz sobie, że tak powiem, zwinąć w rulonik i wsadzić w odbyt. (za to pisz skargę kiedy cie przeszukają, a nic nie znajdą, masz prawo znać imie, nazwisko, oraz nazwisko przełożonego psów które cie trzepią).
  • 35 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Covert »
Jesli sie jest zatrzymanym w charakteze swiadka nie wolno klamac, ale czy mozna odmowic składania zaznań????
Uwaga! Użytkownik Covert nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...