Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5 / 5 / 0
Ciekawy lek, dobra alternatywa dla klonazepamu. Nie ma generalnie podjazdu, ale jak rzuciłem klona z dnia na dzień i cierpiałem 3 tygodnie katusze piekielne, to pregabalina zadziałała jak koc termiczny na rozgrzany mózg. Uczucia trochę jakby upojenie, takie jakby też ogłupienie, oczywiście miłe, ale mimo wszystko to nie jest klonazepam - na nim jest totalne odcięcie, pregabalina zostawia miejsce na jakieś światło, mimo dawek 600mg na dobę - nie potrafi zbyt dobrze likwidować pewnej burzy w głowie np. natręctw myślowowych. Subtelnie łagodzi je, ale nie usuwa w cień. Ogólnie dobre remedium na lęki, myślę że w tej kwestii działa ok, ale wspomniane natręctwa czy treści pokrewne urojeniom już dużo gorzej niż klon a tym bardziej lorazepam - mistrz usuwania schiz wszelakich.
Buźka
  • 2 / / 0
pregabalina super sprawa, dawno temu dostalam na nia recepte i bralam zgodnie z zaleceniami 75mg codziennie wieczorem, nie wiem czy kiedykolwiek budzilam sie bardziej wyspana i wypoczeta xD pozniej zaczelam bardziej rekreacyjnie, raz na tydzien czy dwa dawki 300-900mg, po pierwszej 300mg tak mnie jeblo ze myslalam ze odlece, ale po jakims czasie efekty mi sie „znudzily” ☹️☹️
  • 73 / 6 / 0
Nawiązując do wątku stronę wcześniej. Psychiatrzy bynajmniej ci wyrobnicy na NFZ dalej uważają Prege za dobry nie uzależniający lek chętnie podwyższają dawki na kolejnych wizytach. Rodzinni w większości przypadków nawet nie patrzą na nią w kategorii psychotropu i powtarzają recepty ile chcesz.
  • 15 / / 0
Mój lekarz również zapewnia o braku właściwości uzależniających Pregabaliny. Nawet gdy powiedziałem o swoim uzależnionieniu to lekarz zanegował.

Wczoraj wpadło mi w łapki opakowanie Gabapentyny. Przeczytałem wszystko w temacie i zażyłem 600mg. Zadziałało dobrze i zlikwidowało 3 dobowy głód od Pregabaliny, to naprawdę działa.

Dziś zażyłem w 4 dniu abstynencji 350 Pregabaliny i czuję się bardzo dobrze i działa wyraźnie dobrze.

Uważam że Gabapentyna zalecza głód i nie ma tolerancji krzyżowej - nie mam pewności ale w temacie Gabapentyna również jest taki wniosek.
  • 32 / 4 / 0
Witam,
Ja zszedłbym na tej gabapentynie, ale i tak nie mam możliwości podejść do rodzinnego.
Schodząc z tego usypywałem proch z kapsułki. 3 dni. Potem co 4. Z wysokich nie było problemu. Problemy były potem na mniejszych. Dalej biorę, ale dużo mniejsze i póki co zostaję z racji innych dolegliwości.
Działa dobrze, robiąc przerwy.
  • 9 / 1 / 0
Mysle ze moge sie wypowiedziec w tym temacie - bylam u roznych lekarzy typowo po przepisanie pregabaliny, 3/4 psychiatrow w PL, lekarze rodzinni, lekarz chirurg w DE tak jak i lekarka w DE przy przychodni przyszpitalnej. Generalnie z tylu lekarzy tylko jedna psychiatra ktora kontynuowala leczenie zwrocila uwage o potencjale uzalezniajacym i po naleganiu odmowila mi zwiekszenia dawki z 300mg na 450, przy czym nastepny psychiatra nie mial zawahania i sam z siebie to zaproponowal. Przypomne, ze tylko jeden psychiatra wspomnial cokolwiek o mozliwosci uzaleznienia. Inni traktowali ten lek jako cukierki, lekarze rodzinni nie mieli pytan, nie prosili nawet o papiery potwierdzajace ze biore ja na stale. Wczoraj bylam u lekarza przy szpitalu w Niemczech, wyladowalam poniewaz moj pediatra poszedl na urlop. A po 3 dniach naglego odstawienia ktore bylo najgorsze i najbardziej bolesne w moim zyciu. Pani ktora mnie przyjela rowniez nie miala obaw by wypisac mi recepte, zapytala co mi dolega, po 3 minutach rozmowy nawet nie wchodzac do gabinetu mialam juz recepte. Lekarze obecnie nie zdaja sobie sprawy o tym jak potezny jest ten lek, nie wiedza o jego potencjale. Uznaja go za bezpieczny, odbylam nawet rozmowe z lekarzem, ktory wytlumaczyl mi jak wygladalo wdrozenie tego leku w obieg i jak wyglada sytuacja na rynku, wiedze mial ogromna ale tez 30 euro wizyta i nic wiecej nie mowil lub nie chcial wspominac. Zreszta sam wygladal mi na kogos z lekomanskim doswiadczeniem;)
05 czerwca 2025global108 pisze:
Nie wiecie jakie jest obecnie zpatrywanie lekarzy itp. na pregę?
  • 121 / 14 / 0
@nyanes Dokładnie to samo odczucie. Jak się wspomni o potencjale uzależniającym to lekarze robią duże oczy i z politowaniem kiwają głową.
Ciekawa sprawa z tym wdrożeniem, możesz opowiedzieć coś więcej, jak to widział Twój lekarz?
  • 1 / / 0
Mam pytanie obecnie jestem pragebalinie 75 plus do tego inne leki i budzę się troszkę za wcześniej gdzieś koło 6 i mam pytanie czy dawka 150 wydłuży chociaż o godzinę sen ? Do pragebaliny wieczorem biorę mirte 30 i bromocorn 2,5
  • 125 / 24 / 0
@Lofellokas, czy możesz podać inne przyjmowane przez Ciebie leki?
  • 1903 / 307 / 0
Ciężko zejść z tego bez obstawy. Ja dorzucam sobie czasem 2-4mg klonazepamu, bo po dłuższym braniu dawek 600mg czasem więcej, obecnie jestem na 300 bez wyskoków ponad tydzień. I jak rano do popołudnia jest jeszcze spoko, lekka deprecha pojawia się pod wieczór. Ale i tak nie jest źle, już raz wyszedłem a byłem na większych dawkach. Plus: można sobie czasem zarzucić plusika, właśnie schrupałem 3mg + kawa + Gorilla Glue zaraz dowapuję obejrzę film i idę spać.

Za kilka dni zamiast 1x300 będzie 2x150 później 1x150. Zejście z tej ostatniej będzie ciulowe, bo to w prochu nie podzilisz no ale to już można do 0 z takiej dawki
konto od 2011 roku (ban kiedyś, totalnie nieważne)
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.