Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 307 / 53 / 3
Gdybym zbierał to powiedziałbym JACKPOT. Ale jako że nie zbieram to tylko cieszyłem oko tą piękną czerwienią. Chyba z 20 ich było. Tuż przy drodze, a nadal nie zebrane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12 / 2 / 0
Wczoraj byłem w lesie, znalazłem 10 dorodnych sztuk.

Swoją drogą, już klika razy obiło mi się o uszy, że trzeba muchomora po ususzeniu trzymać 2-3 miesiące w słoiku, a na forum nie widzę takich porad. Która wersja jest poprawna?
  • 66 / 31 / 0
@kastrator2

Piszę z pamięci, ale kiedyś usiądę do tego tematu na poważnie i opiszę to w lepszy sposób (istnieją dwa patenty na przetworzenie kwasu iboteinowego na muscymol i tam jest dokładne info):

Muchomora nie trzeba trzymać 2-3 miesiące w słoiku. Robi się to dlatego, że samo suszenie, w najlepszym przypadku, pozbędzie się jedynie trzydziestu kilku procent kwasu iboteinowego. Czyli jedząc kapelusze zaraz po wysuszeniu wciąż konsumujesz dosyć dużo tej substancji.

Jeżeli te wysuszone kapelusze podgotujesz na małym ogniu w zwykłej wodzie to więcej kwasu iboteinowego przekształcisz w dużo mniej szkodliwy Muscymol. Do pełnej dekarboksylacji musisz obniżyć PH wody do ok. 2.7 i gotować (w 100 stopniach) wywar z Amanity przez niecałe 3 godziny. W takiej "herbatce" będą tylko śladowe ilości kwasu iboteinowego.

Dekarboksylacja następuje również naturalnie. Przyjmuje się, że kapelusze, które leżakowały w słoiku przez 2-3 miesiące są już wystarczająco bezpieczne. Okres trzech miesięcy wziął się stąd, że tradycyjnie spożywane były dopiero po przesileniu zimowym, a więc 3 miesiące po zbiorach.
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
  • 68 / 43 / 7
@kastrator2
Nigdy nie czekałem 2 - 3 miesięcy po wysuszeniu owocników, żeby dopiero wtedy móc pozwolić sobie na ich konsumowanie. Miałem podejrzenia, że ten proces może służyć temu, żeby pozbyć się pozostałości kwasu ibotenowego (IBO), które okazały się być słuszne. IBO jest neurotoksyczny tak samo jak alkohol, tzn niekoniecznie w takim samym stopniu, ale rozumiesz o co chodzi, to jest coś co trzeba mieć na uwadze. Mnie nie powstrzymuje to od korzystania z kwasu ibotenowego w dawkach ~0,6 - 1.0g owocników muchomora czerwonego, suszonego w 40°C. Proces przygotowania owocników jest uzależniony od tego jaki chcesz mieć stosunek IBO do MUS (muscymolu) i to na jakim działaniu Ci zależy.
  • 2595 / 541 / 0
A ja, przy robieniu nalewki parę lat temu, czekałem 90 dni. Raz, że tradycyjnie tak się robiło, dwa, że proces ten umożliwia pozbycie się pewnej ilości kwasu ibotenowego. Zalecam przeprowadzanie go.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 66 / 31 / 0
Byłem jeszcze dzisiaj na wyprawie i niestety zostały pojedyńcze osobniki, które nadają się jeszcze do zbiorów. 95% grzybów przejedzone przez te białe robaczki (swoją drogą, "wykluwają" się z nich takie brązowe żuczki), zgnite lub nawet spleśniałe.

W zeszłym roku pamiętam, że jeszcze w listopadzie udawało się znaleźć dosyć dużo w miarę zdrowych okazów. Najwyraźniej tegoroczne przymrozki skróciły okres zbiorów, a szkoda.
  • 365 / 115 / 0
27 października 2024kastrator2 pisze:
Swoją drogą, już klika razy obiło mi się o uszy, że trzeba muchomora po ususzeniu trzymać 2-3 miesiące w słoiku, a na forum nie widzę takich porad. Która wersja jest poprawna?
Jak to która wersja, skoro podałeś tylko jedną?
Słabo czytasz, bo wklejałem tu linki bądź nawet grafikę z wykresem jak przekształca się IBO do MUS podczas suszenia w zależności od temperatury suszenia. Susząc w piekarniku/suszarce do grzybów nie trzeba odczekiwać kilku miesięcy. Lecz jeśli ususzysz w temp. pokojowej/podwórkowej, to wtedy jest to wskazane. A że suszenie w niskich temperaturach może skończyć się zepsuciem materiału za sprawą robali, to większość suszy wysokotemperaturowo i zalecenia o długim przechowywaniu są zbędne.
ODPOWIEDZ
Newsy
W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

18-letni diler zakopał narkotyki w lesie. Po zatrzymaniu grzecznie zaprowadził tam policjantów

Za posiadanie i udzielanie narkotyków odpowie 18-latek zatrzymany przez lipskich kryminalnych. Policjanci zabezpieczyli środki odurzające oraz wagi, a część narkotyków podejrzany ukrywał w słoiku zakopanym w ziemi. Młodemu mężczyźnie grozi kara nawet do 10 lat więzienia.