Swoją drogą, już klika razy obiło mi się o uszy, że trzeba muchomora po ususzeniu trzymać 2-3 miesiące w słoiku, a na forum nie widzę takich porad. Która wersja jest poprawna?
Piszę z pamięci, ale kiedyś usiądę do tego tematu na poważnie i opiszę to w lepszy sposób (istnieją dwa patenty na przetworzenie kwasu iboteinowego na muscymol i tam jest dokładne info):
Muchomora nie trzeba trzymać 2-3 miesiące w słoiku. Robi się to dlatego, że samo suszenie, w najlepszym przypadku, pozbędzie się jedynie trzydziestu kilku procent kwasu iboteinowego. Czyli jedząc kapelusze zaraz po wysuszeniu wciąż konsumujesz dosyć dużo tej substancji.
Jeżeli te wysuszone kapelusze podgotujesz na małym ogniu w zwykłej wodzie to więcej kwasu iboteinowego przekształcisz w dużo mniej szkodliwy Muscymol. Do pełnej dekarboksylacji musisz obniżyć PH wody do ok. 2.7 i gotować (w 100 stopniach) wywar z Amanity przez niecałe 3 godziny. W takiej "herbatce" będą tylko śladowe ilości kwasu iboteinowego.
Dekarboksylacja następuje również naturalnie. Przyjmuje się, że kapelusze, które leżakowały w słoiku przez 2-3 miesiące są już wystarczająco bezpieczne. Okres trzech miesięcy wziął się stąd, że tradycyjnie spożywane były dopiero po przesileniu zimowym, a więc 3 miesiące po zbiorach.
███ Moja strona o etnobotanice i konopiach:
██ »»»–––––––––► https://herbsman.pl ◄–––––––––«««
█ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █
Nigdy nie czekałem 2 - 3 miesięcy po wysuszeniu owocników, żeby dopiero wtedy móc pozwolić sobie na ich konsumowanie. Miałem podejrzenia, że ten proces może służyć temu, żeby pozbyć się pozostałości kwasu ibotenowego (IBO), które okazały się być słuszne. IBO jest neurotoksyczny tak samo jak alkohol, tzn niekoniecznie w takim samym stopniu, ale rozumiesz o co chodzi, to jest coś co trzeba mieć na uwadze. Mnie nie powstrzymuje to od korzystania z kwasu ibotenowego w dawkach ~0,6 - 1.0g owocników muchomora czerwonego, suszonego w 40°C. Proces przygotowania owocników jest uzależniony od tego jaki chcesz mieć stosunek IBO do MUS (muscymolu) i to na jakim działaniu Ci zależy.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze: Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
W zeszłym roku pamiętam, że jeszcze w listopadzie udawało się znaleźć dosyć dużo w miarę zdrowych okazów. Najwyraźniej tegoroczne przymrozki skróciły okres zbiorów, a szkoda.
27 października 2024kastrator2 pisze: Swoją drogą, już klika razy obiło mi się o uszy, że trzeba muchomora po ususzeniu trzymać 2-3 miesiące w słoiku, a na forum nie widzę takich porad. Która wersja jest poprawna?
Słabo czytasz, bo wklejałem tu linki bądź nawet grafikę z wykresem jak przekształca się IBO do MUS podczas suszenia w zależności od temperatury suszenia. Susząc w piekarniku/suszarce do grzybów nie trzeba odczekiwać kilku miesięcy. Lecz jeśli ususzysz w temp. pokojowej/podwórkowej, to wtedy jest to wskazane. A że suszenie w niskich temperaturach może skończyć się zepsuciem materiału za sprawą robali, to większość suszy wysokotemperaturowo i zalecenia o długim przechowywaniu są zbędne.
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu
Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.
Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku
Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków
W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata
