Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1276 / 208 / 0
Biorę od paru tygodni 450 mg wenli jednocześnie z 40 mg paroksetyny, wcześniej wenli brałem 225 mg ale po podwojeniu dawki nie czuję wielkiej różnicy. Jest lekka stymulacja ale liczyłem na więcej, nastrój chyba nieco lepszy i nie odczuwam już lęku, nie mam potrzeby brać alprazolamu. Jednak kiedy pierwszy raz brałem 450 mg była wyraźna aktywizacja. Z tym że wenlafaksynę biorę już chyba piąty raz w ciągu dwudziestu lat, kiedyś wejście na 225 mg było dla mnie "za mocne". To jest chyba jedyny antydepresant obok paro który za każdym razem na mnie działa, duloksetyna i fluwoksamina działały nawet lepiej, niestety tylko za pierwszym razem.
  • 430 / 23 / 0
@zburzony

Musisz troszkę pomanewrowac dawkami.. wejdź na wysoką potem szybko ale stopniowo zejdź i tak w kółko.. kilka razy i receptory się wyczula na lek..
  • 1276 / 208 / 0
@Luk890 chodzi ci o zmiany dawek wenlafaksyny? Podobno powinno się tak robić że co jakiś czas zmniejsza się dawki konkretnie i potem działa lepiej, kiedyś spróbuję. Z tym że raczej zjechał bym z 450 na 150 mg od razu, bez bawienia się w redukcję, tylko nie orientuję się czy potem z powrotem wbijać na 450 czy lepiej stopniowo podnosić, na logikę po uwrażliwieniu receptorów niższe dawki powinny być znowu ok.
  • 430 / 23 / 0
Tak, o to mi chodzi.. ;) zejdz na 150 mg i potem co 75 mg wchodź stopniowo do 300 lub 450 mg.
  • 1276 / 208 / 0
@Luk890 dzięki za poradę. Aktualnie na 450 mg jest całkiem spoko, trochę byłem zbyt nerwowy i spięty dlatego dołożyłem sulpiryd i szybko się to uspokoiło, zadziałał dokładnie tak jak oczekiwałem także tym razem dobrze trafiłem.
Skoro jest dobrze nie będę manipulował dawkami żeby nic nie zepsuć, ale w końcu na pewno to zrobię kiedy zajdzie potrzeba. Na pewno lepsze to niż znowu próbować zmienić na coś co już nie działa, jak duloksetyna.

Ty bierzesz aktualnie wenlę?
  • 4897 / 830 / 0
Wchodzenie na ten lek to porazka
Az mnie mierzwi jak pomysle o stanie po 75 mg
Takie cieple cialo,cos jak ladowanie sie piguly zawieszone , scisk zoladka ,dziwne pobudzenie .same uboki
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 965 / 264 / 0
Ej, czy ktoś to odstawił?

Mi lekarz kazał zjeżdżać z dawki 300mg/d co cztery dni co 75mg, ale to chyba za szybko po 5latach brania.

Ogólnie utknąłem na 37,5mg, bo całkowicie nie jestem w stanie z tego leku zrezygnować z powodu przykrych doświadczeń fizycznych, jak rozmaite bóle.

Psychicznie jest spoczko, ale z drugiej strony wjechałem na bupropion i sertralinę.

Takoż oto lekarz prowadzący zadecydował o moim losie.
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 692 / 425 / 0
Tak, ja odstawiłem rok temu a brałem 450 mg. Nie doświadczyłem żadnych objawów poza tymi prądami tzw Brain zaps.
Poza tym co to za odstawienie skoro wjeżdżasz na kolejne ssri i jeszcze bupropion
  • 965 / 264 / 0
@tosieniedzieje

Jest to zamiana leków. I dobrze, bo wiedziałem że po wenli będę zdychał, a z serty się łatwo zejdzie.
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 692 / 425 / 0
A co było powodem w ogóle do takiej decyzji, żeby zmienić lek?
ODPOWIEDZ
Newsy
Handlowali narkotykami wśród dzieci. Zapadł wyrok dla matki trójki dzieci

Sąd skazał osoby zamieszane w narkotykową aferę w Głogówku. Przestępstwo związane z udzielaniem małoletnim środków psychotropowych, amfetaminy w okolicach Głogówka, a także innych pobliskich miejscowościach, przy szkole, przy boiskach szkolnych. Najwyższe kary to ponad 4 lata więzienia.

Legalizacja marihuany. Większość Niemców przeciw zniesieniu

Ponad połowa Niemców jest przeciwna wycofaniu się z częściowej legalizacji marihuany. Zwłaszcza młodsi ludzie są przeciwni jej uchyleniu.

Nowe substancje psychoaktywne pod międzynarodową kontrolą

W marcu 2025 roku Komisja ONZ ds. Narkotyków umieściła pod międzynarodową kontrolą sześć nowych substancji psychoaktywnych, w tym syntetyczne opioidy i półsyntetyczne kannabinoidy. Decyzja ta jest wynikiem rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która oceniła te substancje jako poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego.