Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 144 / 15 / 0
16 stycznia 2025papiesznik pisze:
Elvanse jest dostępny na RPZ, lecz powiedzcie mi dlaczego lekarzowi ani jednemu ani drugiemu nie wyświetlało się na ich stronie do wypisywania recept? Co oznacza że nie mogli wystawić recepty na elvanse bo nawet im się nie wyświetlało i lekarz powiedział że specjalista musiałby wystawić papierową receptę RPZ na ten lek.
Jak u was było z tym?
Zetknąłem się z tym problemem w momencie gdy próbowałem w aptece zrealizować receptę. Kontakt z lekarzem bardzo dobry to dzwonię - i faktycznie, nie widzi opcji "Rpz". Końcem końców okazało się, że trzeba wybrać "Rp." i system sam przestawi na Rpz.

Z tego, co mi się obiło o uszy, to tylko specjalista może taką receptę wypisać. Nie wiem czy chodzi o psychiatrę czy o kogoś kto jest psychiatrą i specjalizuje/zajmuje się ADHD/ADD.
  • 706 / 207 / 2
@T800 w poniedziałek jadę do rodzinnego i poproszę go o próbę wypisania owej recepty. I tak mu muszę dokumenty z poprzedniej wizyty u psychiatry podwieźć, więc przy okazji zrobimy eksperyment.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 144 / 15 / 0
Medikinet bez problemu mógł mi wystawić lekarz POZ, ale w dokumentacji było potrzebne zaświadczenie od psychiatry. A z Rpz? Nie wiem, ale powodzenia. W każdym razie Elvanse nie jest dla mnie.
  • 284 / 109 / 0
17 stycznia 2025Merx pisze:
@papiesznik a był to lekarz specjalista psychiatrii czy innej specjalizacji? bo do tego właśnie próbujemy dojść czy tylko specj. pscyhiatrii może to wypisać.
Nie ma czegoś takiego, że jakiś lek może wystawić tylko specjalista psychiatrii. Lekarz specjalista to specjalista i czy to będzie kardiolog, czy psychiatra czy kto, to nieważne. Przecież pacjenci (ale to głównie paliatywni) realizują w aptekach nawet leki do stosowania tylko i wyłącznie w lecznictwie zamkniętym, a takie leki tylko w teorii podmiot medyczny może zamówić w hurtowni, recepta na taki lek nie przejdzie w aptece, a mimo to pacjenci to obchodzą i i tak realizują, z tym, że nie receptę a zapotrzebowanie. Z tym apteka nie może dyskutować jeśli jest poprawnie wystawione.
  • 3 / / 0
Znaczy słuchaj, ja na własne oczy widziałem jak Dr. n. med. Otolaryngologii nie mogła w systemie znaleźć leku Elvanse żeby wypisać ale medikinet czy też actimodan już widniał, dlatego też poprosiłem o actimodan.
Gdyby elvanse dało się tak to by wypisała, więc raczej musi to naprawdę specjalista psychiatrii
Doprecyzować chcę też to że lekarz POZ wypisuje mi medikinet RPW oraz actimodan RPZ ale Elvanse nie może bo nie widzi tego leku żeby wybrać :(
  • 706 / 207 / 2
@papiesznik bo wszystko zależy od systemu z którego korzysta.. nie musi spec. psychiatrii @ladyinnaightmares już to wyjaśniła.
  • 284 / 109 / 0
@papiesznik dystrybutor mógł równie dobrze tego leku jeszcze w ogóle nie dodać do bazy leków w programie, dlatego nie mogła wyszukać. Pharmindex, największa dostępna baza leków, też go jeszcze nie wyszukuje, tak samo jak empendium.
  • 706 / 207 / 2
jakby kogoś interesowało, mogę zapytać swojej psychiatry, z jakiego systemu korzysta
  • 284 / 109 / 0
@Merx moja na pewno z drWidget. Będę w przyszłym tygodniu u niej, nie wiem jeszcze w jaki dzień, bo ja to jak zwykle na krzywy ryj, to powiem, żeby zerknęła czy już może to wypisać.

EDIT: @Merx każdy lekarz może przez gabinet.gov wystawić jak coś, bo wyszukuje już normalnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 706 / 207 / 2
@ladyinnaightmares ja już realizowałem receptę i nie mam problemu z ogarnięciem kolejnej jak będzie potrzeba. :)

właśnie mówiła mi, że w razie jakby nie mogła przez swój system to mi wypisze przez gabinet.gov złota kobieta z niej <3
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wydział do Walki z Przestępczością Narkotykową - nowy wydział w strukturach KWP w Lublinie

Dziś w strukturze KWP w Lublinie rozpoczyna działalność Wydział do Walki z Przestępczością Narkotykową. Powstanie tej komórki, wyodrębnionej z Wydziału Kryminalnego, jest odpowiedzią na zagrożenie ze strony przestępczości narkotykowej. Tylko w ubiegłym roku na terenie województwa lubelskiego zabezpieczyliśmy ponad 800 kg narkotyków, zlikwidowaliśmy blisko 50 plantacji konopi innych niż włókniste, zatrzymaliśmy na gorącym uczynku blisko 950 osób podejrzanych o tego rodzaju przestępstwa.

Bolesław Piecha: alkohol powinien być sprzedawany tylko od 10 do 22. Akcyza "może być wyższa"

W opinii byłego ministra zdrowia Bolesława Piechy, akcyza na alkohol "może być wyższa". Twierdzi, że dla dobra społeczeństwa napoje wyskokowe powinny być sprzedawane jedynie przez 12 godzin w ciągu doby. - Nikt rozsądny nie kupuje z jakieś bardzo ważnej okazji alkoholu po godzinie 23.00 - mówił w "Protokole Rozbieżności w TVP3 Katowice poseł PiS.

Kokaina w cukierkach. Rekordowy przemyt udaremniony

Władze celne na lotnisku Haneda w Tokio skonfiskowały 15 kilogramów kokainy od jednego z pasażerów. Agencja Kyodo wskazuje, że to rekordowy wynik w skali kraju.