Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 12 / / 0
Orientuje się ktoś czy recepta na tramal w kroplach 96ml jest na takiej samej zasadzie co tabletki? Bo poltram czy tramal na pewnej stronce wypisują mi bez problemu (mam dokumentacje) ale już mnie mdli na widok tych tabletek no i zapas miałbym pewnie na jakiś rok, bo biorę tylko przy silniejszym bólu.
Oczywiście zapomniałem i hasła i maila do poprzedniego konta Quo_Vadis_Domine także proszę się nie sugerować krótkim czasem aktywności na hypku xd
  • 2964 / 984 / 0
leki zawierające tramadol pod każdą postacią są zapisywane jak zwykłe preparaty, ordynowane do leczenia zwykłych, popularnych chorób. biała recepta (Rp.), nie trzeba potwierdzać sumarycznej ilości zapisanej subst. czynnej.

to znaczy - krople przepisuje się na takich samych zasadach jak tabletki o przedł. uwal. oraz kapsułki bądź czopki.

pozdrawiam, przodo
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 59 / 17 / 0
Witam. Mam pytanie, bo z kroplami nie jestem za bardzo w temacie. Lekarz przypisał mi 50 kropli dziennie (25 kropli 2 razy dziennie). Czy to wystarczy, żeby wydano mi 2 opakowania z dozownikiem na 120 dni? Dzięki z góry za odpowiedź
  • 2964 / 984 / 0
jeśli masz konto pacjent.gov (IKP), to w łatwy sposób możesz ów e-receptę odszukać i podejrzeć szczegóły dot. jej wystawienia, tam musi się znajdować ilość przepisanych opakowań.

najczęściej przepisywane są te większe butelki (96 ml), więc pewnie taką uzyskałeś na preskrypcji, tylko w w/w sposób sobie po prostu sprawdź ile opakowań masz w opcji "szczegóły e-recepty".

z tego, co napisałeś, twoja dawka dobowa wynosi 50 kropli, co jest równe 125 mg tramadolu chlorowodorku/d.

ja teraz się spieszę, więc nie będę tego liczył, ale w razie czego załączam tabelkę, aby zaznajomić cię z dawkowaniem kropli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 1678 / 264 / 0
16 listopada 2024Merx pisze:
każdy lekarz widzi wystawione recepty przez innych, ale wyłącznie przez system p1, jeśli chodzisz do prywatnej przychodni, to nadal nie widzą, widzą tylko te recepty, które były wypisane wyłącznie w systemie prywatnej placówki, sprawdzone info jak przedwczoraj byłem u swojego lekarza prowadzącego rodzinnego (ale prywatnego) i nie ma bata, nie dało się podejrzeć, nic się nie zmieniło, nawet alerty nie wyskakują, jak próbowaliśmy za dużo czegoś wypisać, co było wcześniej wypisane.
Ale mówił mi, że dzień wcześniej dostali wszyscy lekarze w tej placówce prywatnej informacje, że nie mogą wypisywać tych co zakazali leków przez teleporadę (wyłącznie na osobistej wizycie mogą wypisać).
Nie jest to prawda, wczoraj sprawdzałem to z moją lekarką.

Aa, doczytałem sorry. Czyli prywatni tylko nie widzą. No czyli kto widzi w zasadzie? Każdy lekarz do którego udajemy się na NFZ? Rodzinny ofc.
Największy przegryw na forum
  • 625 / 181 / 2
@sprawdzone_info tak, chodzi głównie o lekarzy na nfz, a szczególnie rodzinny któremu to nie musimy dawać dostępu do ikp. żeby widział wystawione recepty przez innych lekarzy.

Akurat wczoraj mi to tłumaczył przy okazji wizyty (rodzinny na nfz) xd
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 54 / 4 / 0
No to jaki jest konsensus, bo po 7.11 wiem że na 4 niepowiązanych stronach zwanych receptomatami, na których nikomu nie udostępniłem dostępu, a ci lekarze wczesniej mnie nigdy nie znali, dostalem odmowe wypisania iv-p, przy czym na 2 stronach lekarz bez udostepniania czegokolwiek miał dostęp do moich recept, bo znal dokladna date i wypisany lek, co bylo w odmownym e-mailu - jeden nawet dzwonil i mowil ze to widzi, i normalnie przez telefon mowil ze widzi 3 miesiace co najmniej do tylu co mialem wypisywane. Ale z tego co widze, to praktycznie oprocz mnie nikt nic takiego nie pisal, ani nie mial takiego doswiadczenia. Czy to wynika z jakiegos zaznaczenia w systemie specjalnego, czy po prostu sa jakies kryteria, czy o co chodzi? Jakim cudem nikt inny nie doswiadczyl tego co ja? Ktos moze naswietlic sprawe na ta sytuacje?
  • 505 / 94 / 0
A nie dawałeś dostepu do ikp? lub kodu z sms który przychodzi by nadać dostęp? może kiedys dawno temu dałeś dostęp i nie zabrałeś go i mają wgląd do teraz, moze nawet o tym nie pamietasz
:tabletki:
  • 54 / 4 / 0
Nie ma szans, bo bym albo pamiętał albo miał to w historii. Oni nawet żadnego kodu nie chcieli ani w większości dostępu do IKP(ikp w 1 miejscu, a tam nie miał udostępnione tego co mi podał). Jedyne dane jakie się tam wpisuje to imie nazwisko pesel i adres(no i dokumentacje, czyli recepty wypisy itp. ale wiem co dodawałem i nie zrobiłbym takiego debilizmu). I gość normalnie dyktuje mi recepty przez telefon mowiac ze to widzi(z tym ze mowi ze nie wie czy ja ta ostatnia recepte wykupilem, ale podaje mi kod, i zgadza sie bo widze go). A drugi w emailu wpisal brak podstaw do kontynuacji leczenia poniewaz recepta wystawiona z data x.x. Na 2 pozostalych receptomatach to jeden dzwonil i mowil ze tylko psychiatra mi to moze przepisac(co jest oczywistym klamstwem) a na jednym dostalem odmowe w 5 sekund bez uzasadnienia(brak podstaw do kontynuacji leczenia mimo opisu objawow, recept i dokumentacji) i skierowanie do PZP. To byli lekarze ktorzy powinni pierwszy raz w zyciu miec ze mna stycznosc, sprawdzalem nawet w regulaminach gdzie sa siedziby zeby nie bylo powiazan tam gdzie wiem ze bralem. To wszystko byli lekarze ktorzy pierwszy raz o mnie uslyszeli. Co prawda mam w zdarzeniach medycznych z ta sama data wpisane wlasnie z receptomatu oprocz recepty, ale tam jest tylko wpisane powtorne wydanie recepty. Poza tym, o zdarzeniach nikt nic nie mowil, tylko kazdy patrzyl na recepty i o nich mowil, nic innego nie wydedukuje. Jedyne co mi przychodzi to to ze moglem miec wlaczone IKP w tym samym czasie u siebie na kompie ale to moze w 1 z 4 przypadkow i tez nie widze zwiazku. Przed 7.11 wszystko szlo normalnie, po 7.11 wszedzie odmowy z buta czesto z klamstwami albo bez zadnych tlumaczen+ to co pisalem. Ja mocno pilnuje IKP wiec wiem wszystko co gdzie mam udostepnione nawet bez sprawdzania.
  • 133 / 8 / 0
Ale to się mijaz tym na czym oni się opierają ustawa zakazuje wystawiane przez e konsultacje tylko.
Morfiny, oxy, buprenorfiny, fentanylu no i medycznej MJ. Więc dlaczego mieszają w to benzo ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy

Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem

Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?

Miało być wino, było wino i kokaina. Przechwycili transport z Ameryki Środkowej

Około 7,5 miliona złotych - taka jest czarnorynkowa wartość 44 litrów płynnej kokainy, która zabezpieczona została w ramach współpracy służb ze Stanów Zjednoczonych, Republiki Czeskiej oraz Europolu. Transport, w którym miały być tylko markowe wina, został załadowany na kontenerowiec w Panamie. Przechwycono go na terenie województwa lubelskiego. Zatrzymano dwóch mieszkańców tego regionu oraz 53-latka z Kujawsko-Pomorskiego.