Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
360
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
326
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
128
13%
Nie, nie dziala.
191
19%

Liczba głosów: 1005

ODPOWIEDZ
  • 1150 / 192 / 0
Mnie sertraliną nie pobudzała w żadnej dawce, nawet 300 mg. Ale fakt że też nie zamulała.
  • 86 / 14 / 0
Czy ktoś z Was miał tak, że po "przesiadce" z innego SSRI na sertralinę miał lepsze libido?
  • 15 / / 0
Mnie 50mg jak najbardziej pobudza, jak się rano obudzę i walnę tabsa to po chwili odechciewa mi się spania, co najwyżej to mógłbym leżeć i przeglądać telefon

Czy czując wyraźnie działanie sertaliny w dawce 50mg warto porozmawiać z lekarzem o zwiększeniu dawki do 100mg, czy to nie będzie miało sensu? Zauważyłem że mnie sertalina aktywizuje, ale nie na tyle ile bym chciał
  • 93 / 37 / 0
@Plackiznutella testowałem cały zakres dawek 50-200mg i według mnie nie ma sensu wychylać się poza najmniejszą skuteczną dawkę, bo zwiększają się jedynie skutki uboczne. Ale to moje doświadczenia, u Ciebie może to wyglądać nieco inaczej.
  • 132 / 12 / 0
Jak ma się pregabalina do sertry, branie tego razem nie osłabia działania ssri?
  • 130 / 19 / 0
@SAIGRY wydaje mi się, że branie pregabaliny z sertralina da ci niepotrzebny zupełnie wystrzał energii. Z mojego doświadczenia z sertralina 100mg na dzień byłem wystrzelony jak po cpaniu, ciężko było mi się skupić, ciągle musiałem coś robić. Pregabalina też daje swego rodzaju uczucie aktywizacji (przynajmniej ja to odczuwam jeśli chodzi o chęć do działania i pozytywne myslenie). Nie wiem czy taka podwójna dawka będzie najlepszym pomysłem ale może niech wypowie się ktoś kto ma ewentualnie większą wiedzę, ja tylko opieram się na swoim doświadczeniu.
  • 315 / 122 / 0
@SAIGRY , w sumie zależy od indywidualnej reakcji na sertralinę. Jednych ona w dawce 100 mg wystrzeli, tak jak @RoofTop. Ja brałam 2 lata w dawce 200mg i nie wiem o jakim wystrzeleniu mowa :D bo u mnie nigdy leki takiego czegoś nie powodowały.
Co do łączenia jej z pregabaliną, to brałam taki mix przez jakiś czas ale już dawno i nie pamiętam za dużo, ale wszystko zależy od indywidualnej reakcji na leki.
  • 132 / 12 / 0
Mam już akatyzje od sertry 50mg, zmniejszyć na 25mg i poczekać? Czy to bezsensu i nawet po czasie jak zwiększę do 50mg to te akatyzje będą tak samo silne?
  • 93 / 37 / 0
@SAIGRY ja zaczynałem sertrę od 25mg i przy zwiększaniu do 50mg i tak miałem akatyzje. Chociaż gdybym od razu startował z 50mg to pewnie byłoby gorzej. Ale ten skutek uboczny szybko minął z tego co pamiętam, więc ja bym radził pozostanie przy 50mg.
  • 121 / 9 / 0
Witam, jakie największe skutki uboczne odczuwaliście po wchodzeniu na lek w pierwszych dniach/tygodniach?
Ja na początek mam zapisaną dawkę 25 mg, po kilku dniach mam zwiększyć do 50, potem dalej.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi

Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.

Polska prezydencja rozpoczyna prace horyzontalnej grupy ds. Narkotyków w Radzie Unii Europejskiej

Polska objęła przewodnictwo w Horyzontalnej Grupie ds. Narkotyków (HDG) w ramach prezydencji w Radzie Unii Europejskiej na pierwsze półrocze 2025 roku. Przewodniczącym HDG został podinsp. Michał Aleksandrowicz z Centralnego Biura Śledczego Policji, a jego zastępcą dr Artur Malczewski z Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom. Działania w ramach prezydencji to efekt wspólnej pracy Centralnego Biura Śledczego Policji oraz Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom.

Szwajcaria myśli nad legalizacją marihuany. Będzie referendum?

Szwajcarski parlament przygotowuje się do kolejnej debaty na temat legalizacji marihuany. Komisja Rady Narodowej ma wkrótce pochylić się nad zniesieniem prohibicji dotyczącej konopi indyjskich. Choć pomysł spotyka się z szerokim poparciem, obejmującym nawet polityczne centrum, ostateczne decyzje mogą należeć do obywateli – możliwe jest referendum w tej sprawie.