Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 426 / 35 / 1
wczorajladyinnaightmares pisze:
Ma powód, żeby mi odmówić wystawienia benzo po weryfikacji? No nie.
Blokada dotyczy osób nadużywających.
Dokładnie i prawidłowo, było o tym pisane od wielu miesięcy że tak będzie. A kretyni dalej brali po kilkanaście paczek od kilku różnych lekarzy w ciągu dni i tygodni. Teraz nasrali sobie na koncie i mają duży problem.
W końcu to ukrócili, te receptomaty (dilerzy online) zrobiły bardzo dużo złego, wiadomo było od początku że cpuny to wykorzystają.
wczorajladyinnaightmares pisze:
@mustafaq tak, każdy lekarz ma możliwość podglądu wystawionych recept.
Potwierdzam, sam się zdziwiłem kilka dni temu.
  • 3015 / 514 / 0
Ta masz rację, w końcu, każdy na to czekał nareszcie się to stało, niech będzie pochwalony..
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 535 / 145 / 2
każdy lekarz widzi wystawione recepty przez innych, ale wyłącznie przez system p1, jeśli chodzisz do prywatnej przychodni, to nadal nie widzą, widzą tylko te recepty, które były wypisane wyłącznie w systemie prywatnej placówki, sprawdzone info jak przedwczoraj byłem u swojego lekarza prowadzącego rodzinnego (ale prywatnego) i nie ma bata, nie dało się podejrzeć, nic się nie zmieniło, nawet alerty nie wyskakują, jak próbowaliśmy za dużo czegoś wypisać, co było wcześniej wypisane.
Ale mówił mi, że dzień wcześniej dostali wszyscy lekarze w tej placówce prywatnej informacje, że nie mogą wypisywać tych co zakazali leków przez teleporadę (wyłącznie na osobistej wizycie mogą wypisać).
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 172 / 72 / 0
@Merx lekarz prywatny też może podejrzeć, ale musi się w tym celu zalogować na gabinet.gov a do tego ma dostęp każdy lekarz z automatu, tak samo jak każda pielęgniarka i farmaceuta. To czy korzysta to już inna sprawa, ale są sytuacje, że nawet lekarz rodzinny musi się czasem zalogować do aplikacji rządowej (chociażby raportowanie szczepień zalecanych czy pozytywnych testów na koronke - to MUSI robić, czy mu się to podoba czy nie).

Inna sprawa, że aplikacje/programy, z których korzystają przychodnie też mają być do 2027 roku chyba max dostosowane i pobierać dane z P1 automatycznie, także ta funkcja pojawi się też normalnie, bez logowania na P1.
Przychodnia w której czasami pracuję dodatkowo już ma w aplikacji swojej zakładkę z danymi z gabinet.gov, co prawda podłączenie coś im nie idzie, ale sama funkcja w aplikacji już jest.
  • 87 / 29 / 0
Czy ja dobrze rozumiem, że teraz mamy do czynienia z sytuacją, że każdy lekarz, który zna PESEL dowolnej osoby (który może sobie np. pobrać z KRS jakiejś spółki) może się zalogować do systemu i sprawdzić jakie ta osoba bierze lekarstwa itp. itd. ? %-D
  • 172 / 72 / 0
W teorii tak, w praktyce to tak nie działa.
Aplikacja blokuje zbyt częste pobieranie danych. Jak zaczniesz sobie wpisywać pesele jeden za drugim, to najpierw będzie sypać ostrzeżeniami i stopniowo wydłużać czas wyszukania danych. Czy zablokuje całkowicie? Nie wiem, ale ostrzeżenia już nie raz mi wyskakiwały.
Dwa, że uwierz, że nikomu się nie chce w takie rzeczy bawić.
  • 87 / 29 / 0
wow, czyli naprawdę żyjemy w kraju z gówna i kartonu, gdzie ktoś komu będzie zależało na uzyskaniu takich danych w różnych niecnych celach (wywiad gospodarczy np., czy dane potrzebne do jakiegoś procesu sądowego czy kilka innych powodów które mi przychodzą z marszu do głowy), opłaci sobie doktorka o moralności JP, czy innego np. uzależnionego i ma dostęp do najwrażliwszych danych jakie istnieją. JA PIERDOLE XD
  • 2137 / 364 / 0
Dokładnie, brzmi to jak bardzo łatwy dostęp do wrażliwych danych. Aż ciężko w to uwierzyć.
  • 87 / 29 / 0
No to jest wręcz popierdolone, że lekarze zyskali takie uprawnienia, jakby byli ludźmi odznaczającymi się jakimiś bardzo wysokimi moralami i kodeksem honorowym XD
Akurat z mojego doświadczenia i znajomości wynika, że lekarze to jedna z najbardziej zdemoralizowanych i zdegenerowanych grup społecznych.

Serio, kurwa, aż w szoku jestem co się stało. Aż dziw bierze, że żaden giodo, srodo czy inni obrońcy praw społecznych o tym głośno nie trąbią.
  • 172 / 72 / 0
No ale umówmy się, to nie wina dostępu tylko osoby, jak do jakichś dziwnych celów wykorzysta dane, a Wy macie problem do aplikacji za to, że istnieje xDDD
ODPOWIEDZ
Newsy
Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe

W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.

Majordomus premiera Francji skazany na rok więzienia za handel narkotykami

26-letni główny lokaj Matignon, czyli siedziby premiera Francji, oficjalnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. W rzeczywistości został aresztowany w czwartkowy wieczór 7 listopada w trakcie handlu kokainą.

Nowe badanie: 60% użytkowników marihuany twierdzi, że dzięki niej pije mniej alkoholu

Czy marihuana może pomóc ograniczyć spożycie alkoholu i zredukować związane z nim szkody zdrowotne? Takie pytanie rodzi się po lekturze wyników nowego badania przeprowadzonego na grupie ponad 23 tysięcy respondentów z Nowej Zelandii. Wyniki wskazują, że 60% osób używających zarówno marihuany, jak i alkoholu przyznaje, że ich spożycie alkoholu spadło po użyciu marihuany. Odkrycie to stawia nowe perspektywy przed polityką zdrowia publicznego, zwłaszcza w kontekście potencjalnej legalizacji marihuany jako narzędzia do ograniczenia szkód zdrowotnych.