Dodatkowo dodam, że cały czas CeZ grzebie przy tym, bo mi dzisiaj przy rzeczach totalnie nie związanych z wystawianiem recept, P1 sypało ostrzeżeniami z dupy xD i rzeczy/dokumenty tworzone dokładnie w ten sam sposób co wcześniej i wcześniej ostrzeżenia nie wyskakiwały, a teraz abstrakcyjne ostrzeżenia pt. "niezgodność imienia lub nazwiska z wykazem centralnego rejestru usługobiorców", bo dzisiaj przez 1,5h próbowałam dojść o chooy im chodzi. Doszłam, ale to nieważne dla tematu. Także stawiam, że to nie koniec zmian.
wczorajkrzychv pisze: Effulgent teraz nie ma, ale wprowadzili taki obowiązek już rok temu w sierpniu 2023
To się robi coraz bardziej chore. Wygląda to tak jakby do końca roku każdy lekarz aptekarz pielegniarz dentysta weterynarz czy czlowiek ktory raz sie minal na ulicy z kims ze sluzby zdrowia mial pelny wglad do historii kazdego pacjenta kliknieciem i jeszcze z wymaganiem zeby to sprawdzal bo inaczej system zablokuje.
Ciekawa sprawa nie powiem biorąc pod uwagę narzekanie na biurokrację NFZ od 100 lat, samo sprawdzanie tych systemów zajmie cały czas wizyty.
wczorajWolf_Ghost pisze:TAK i to od dawna, teraz wprowadzili że każdy lekarz może sprawdzić twoje IKP na specyficzne recepty np narkotyczne (m.in benzo).wczorajKurak111 pisze: mój rodzinny widzi wszystkie recki od każdego
wczorajWolf_Ghost pisze:TAK i to od dawna, teraz wprowadzili że każdy lekarz może sprawdzić twoje IKP na specyficzne recepty np narkotyczne (m.in benzo).wczorajKurak111 pisze: mój rodzinny widzi wszystkie recki od każdego
Czegoś takiego, że na specyficzne recepty każdy lekarz może sprawdzić nie wyczytałem na pacjent.gov.pl
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/przez ... do-zdrowia
Nie rozumiem tego stwierdzenia:
"Obecnie jest tak, że każdy lekarz ma dostęp do informacji, które sam wpisywał."
Gdzie wypisywał? jakich informacji? o co tu k chodzi?
Badania nad psychodelikami blokują przepisy?
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Andrzej Urbanowicz, dla dobra sztuki, zgodził się być królikiem do testowania LSD
Malediwy: Kanadyjczyk skazany na dożywocie za handel marihuaną
Kanadyjczyk, który na Malediwach miał spędzić wakacje życia, skończył z dożywotnim wyrokiem za handel marihuaną. Wyrok wywołał poruszenie zarówno w Kanadzie, jak i na Malediwach, przypominając światu, jak drastycznie różne są przepisy antynarkotykowe w różnych częściach globu.
Zwierzęta spożywają alkohol częściej, niż nam się wydaje
Spożycie alkoholu wśród zwierząt jest bardziej rozpowszechnione, niż sądzimy – uważają naukowcy w University of Exeter, University of Calgary i College of Central Florida. Przypominają oni, że etanol jest obecny niemal w każdym ekosystemie, należy więc przyjąć, że prawdopodobnie jest regularnie spożywany przez większość zwierząt odżywiających się owocami i nektarem. Swoje wnioski uczeni opublikowali na łamach pisma Trends in Ecology & Evolution.
Nowe badanie: 60% użytkowników marihuany twierdzi, że dzięki niej pije mniej alkoholu
Czy marihuana może pomóc ograniczyć spożycie alkoholu i zredukować związane z nim szkody zdrowotne? Takie pytanie rodzi się po lekturze wyników nowego badania przeprowadzonego na grupie ponad 23 tysięcy respondentów z Nowej Zelandii. Wyniki wskazują, że 60% osób używających zarówno marihuany, jak i alkoholu przyznaje, że ich spożycie alkoholu spadło po użyciu marihuany. Odkrycie to stawia nowe perspektywy przed polityką zdrowia publicznego, zwłaszcza w kontekście potencjalnej legalizacji marihuany jako narzędzia do ograniczenia szkód zdrowotnych.