Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 514 / 96 / 0
Na razie to wszyscy normalnie piszą jeśli pisali ostatnio bo czego mają się bać, rozporzadzenie jeszcze nie weszło w życie, dopiero po jego ogłoszeniu trzeba się do niego stosować
:tabletki:
  • 38 / 10 / 0
Dokladnie, nie ma co pisac ze Wam wszystko pisza, bo obecnie jest etap konsultacji spolecznych jeszcze poltora tygodnia, potem dopiero opublikuja i po 7 dniach wchodzi w zycie- wtedy sie okaze komu pisza a kto straci swoje zdrodelka... Czarny rynek juz zaciera rece i aktualizuje cenniki.
  • 135 / 36 / 0
@ladyinnaightmares A swoją drogą, dlaczego w wykazie/projekcie nie ma DHC?
lol [*]
  • 2428 / 495 / 0
Być może po części dlatego, że lekarze i tak traktują DHC jakby to był jakiś apteczny carfent, chyba łatwiej w tym kraju dostać oksy niż DHC xD Ale metadonu też nie ma.
23 grudnia 2024SerioSergio pisze:
Twoim podstawowym błędem poznawczym jest myśl, że nie należysz do tych ludzi których masz za gówno do utylizacji.
https://youtu.be/HU5p8b3ozVM
  • 732 / 102 / 0
Kto naprawde potrzebuje lekarstw to bedzie je mial.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 10 / 0
Moze w idealnym swiecie kazdy chory dostanie odpowiednie lekarstwo ale przy obecnej nagonce to nie takie oczywiste... Mama miala chorobe, ze praktycznie same lamaly jej sie zebra, bol przeogromny a rodzinna jest ibypromy max kazala brac zeby "sie nie truc". Dopiero klinika leczenia bolu po kilku tygodniach męk i czekania byla w stanie pomoc. Mama stara szkola, jak uslyszala od rodzinnej zeby brac ibupromy to brala bez gadania, az z lozka wyjsc nie mogla i wtedy dopiero na poradnie leczenia bolu ja namowilem. Oby jak najmniej takich przypadkow, ale kolejne restrykcje rsczej nie zlagodza podejscia czesci lekarzy.
  • 732 / 102 / 0
Chorym np. na raka nie odbiorą środków przeciwbólowych. Ból jest jednostką chorobową ktotrą trzeba leczyć. To nie jest dziewiętnasty wiek. Wiadomo że ,ćpuny, którzy lubią tego typu środki będą mieli utrudniony dostęp. Ale ludzie którzy naprawdę potrzebują leków, im nic się nie zmieni. Wracając do tematu nie wiem jak to wygląda z e - receptami.

Jak ktoś ma solidną dokumentację że przyjmuje taki i taki lek to po E-poradzie z lekarzem przez telefon też dostanie receptę.
I to za 59-79 zł a nie jak u zwykłych lekarzy za 229-279 zł.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 10 / 0
No wlasnie wydaje mi sie, ze dokumentacja nie wystarczy i rozmowa przez telefon. Wymogiem ma byc stacjonarna wizyta, wyjatek POZ i przedluzenie leczenia. Chyba ze cos zle rozumiem?
  • 514 / 96 / 0
@pawci0 dobrze rozumiesz, tylko niektórzy nie są jeszcze tego w stanie przyjąć, no i na razie nic się nie zmieni póki przepisy nie wejdą w życie. Wtedy okaże się wszystko
:tabletki:
  • 267 / 105 / 0
15 sierpnia 2024OiOiOi pisze:
@ladyinnaightmares A swoją drogą, dlaczego w wykazie/projekcie nie ma DHC?
Nie wiem. Nie zagłębiałam się w to nawet. Czekam na ogłoszenie rozporządzenia, żeby zobaczyć co oni dokładnie wymyślili.
Znaczy się mam jakiś pomysł, ale muszę to zweryfikować.
Widziałam tylko komunikat Naczelnej Rady Lekarskiej, że to rozporządzenie będzie zmieniane z czasem i doprecyzowane.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Czy mija epoka narkotykowego rocka?

Newsy
Z synem i córką produkowała mefedron

Mieszkanka Poręby Radlnej pod Tarnowem razem z synem miała prowadzić przydomową wytwórnię narkotyków. Prokuratura ustaliła, że kiedy mężczyzna trafił do więzienia, w "rodzinnym biznesie" zastąpiła go siostra. Teraz cała trójka - a razem z nią siedem innych osób - usłyszała wyroki.

Zażył narkotyki i rozwoził pasażerów. Skandaliczne zachowanie kierowcy MPK

Kierowca poznańskiego MPK pod wpływem narkotyków jechał miejskim autobusem. W czwartek pasażerowie linii 171 poinformowali służby o dziwnym zachowaniu mężczyzny. Autobus został zatrzymany w centrum Poznania. Z relacji pasażera wynikało, że kierowca nie zatrzymał się na kilku przystankach, a jego reakcje były opóźnione.

Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.