Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 18 / 1 / 0
ostatnio t.j. 2msc temu zamawiałem od lekarza JP 1 opakowanie alpry. jaka jest szansa, że teraz przepiszę mi kolejne 1mg opakowanie? dodam, że kiedyś byłem iuż leczony u prywaciarza stwierdzony zespół lęku uogólnionego lekarz pierwszego kontaktu również wypisywał mi alprę. myślicie, że to nie za krótki czas na następną reckę? pozdrawiam wszystkich którym wyschły źródełka ;D
  • 633 / 152 / 0
Kluczem jest to, jak zdefiniowana prawnie ma być taka wizyta.
Medialna papka, nie jest tożsama z zapisem w dzienniku ustaw.
  • 216 / 92 / 0
@kurczakswiezy fragment artykułu na ten temat w załącznikach.
Całości nie wrzucę bo jest to dostępne tylko dla profesjonalistów na stronie medycyny praktycznej i nawet jak wrzucę link to i tak go nie otworzycie jak nie macie konta z uprawnieniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 429 / 35 / 1
05 lipca 2024kurczakswiezy pisze:
Kluczem jest to, jak zdefiniowana prawnie ma być taka wizyta.
Prawdopodobnie receptę na opioidy i inne narkotyczne otrzymasz tylko przy wizycie stacjonarnej.
Na pewno przepis, który uniemożliwi sprzedawanie opioidów przez receptomaty, czyli mówiąc inaczej wystawianie tej recepty w trakcie teleporady, wprowadzamy i będę chciała te przepisy mieć gotowe do końca tego miesiąca na pewno
  • 48 / 13 / 0
Po 3 latach takich form spotkań z lekarzem to są na pewno dwa krotki w tył.swoja droga już wracając do samych teleporad - duży odsetek lekarzy straci część zarobków. Bo umówmy się, lekarze „normalne” wizyty prowadzą też zdalnie z innych miast niż pacjenci
  • 216 / 92 / 0
@Nickusiak, nie powiedziałabym, że duża część straci. Stracą receptomaty (a o to głównie chodzi). Same telewizyty też nie zostaną całkowicie wycofane, tylko możliwość wystawiania na nich niektórych recept. Jak ktoś rzeczywiście będzie potrzebował lekarza/recepty, to i tak do niego pojedzie.
Telewizyty były wygodne i ludzie się przyzwyczaili do tej wygody, ale umówmy się, że poprzez telewizytę nie idzie zbadać pacjenta i ocenić jego stanu.
Jedyne osoby które rzeczywiście stracą, to te kombinujące. Dla mnie to osobiście nic nie zmieni, mimo że w swoim mieście mam tylko lekarza rodzinnego. Magik od psychodropsów przyjmuje 60 km ode mnie i i tak jeżdżę do niego, mimo, że oczywiście telewizyty też uznaje, ortopedę mam 300km od siebie i też jeżdżę ;)
  • 59 / 17 / 0
Tak czytam i czytam w projekcie , co ma się zmienić od sierpnia, to właściwie nic z punktu widzenia "nadużywających". Lekarze po prostu nie będą wystawiać recept rocznych, bo będzie z tym galimatias, tylko na 3 miesiące. Z lekami z grup RPw też coś tam ma być, ale to nie ma, jak dla mnie większego znaczenia. Poprawcie mnie proszę, jeżeli czegoś nie rozumiem z tym systemem P1, który przecież już teraz działa. Przeczytałam też, że zacznie to działać od 20 lipca.
  • 129 / 8 / 0
Zmieni się bardzo dużo.
Nie będzie można uzyskać recepty na leki psychotropowe benzo, opio,
Etc. Poprzez strony oferujące usługi wystawiania e-recept.
Lekarze będą bali się wystawiać te leki nawet poprzez wizytę stacjonarną z uwagi na konsekwencje
  • 38 / 10 / 0
Czyli do konca sierpnia ma jeszce dogorywac jako taka normalnosc a potem jeden wielki ban? Slabo to widze... Ja na przyklad mam tak rozwalone plecy po kilku opracjach ze bywa ze nie moge sie ruszyc z dnia na dzien, czasami podczas podrozy sluzbowej, doslownie mam paraliz prawej czesci i nawet do toalety na czworaka. Taka e-wizyta pomagala uzyskac recepte i po tygodniu-dwoch kuracji tramadolem, dotrzec do lekarza. Teraz bede w du.. A ja to nic, jest mnostwo ludzi w gorszych sytuacjach. Zostanie albo karetka albo... chyba nic wiecej...
  • 59 / 17 / 0
Przeczytałem teraz wywiad z Leszczyną i rzeczywiście nie będzie łatwo, a ogólnie nie będzie można zdalnie psychotropów. Jest też opinia NIL, która walczy o niezrównywanie receptomatów z wizytą zdalną. Ale wieszczę, że od 20 lipca, czy tam 1. sierpnia znowu się narobi szum medialny i ogólnie burdel. Wielu ludzi jest teraz pacjentami lekarzy przez kamerki z innych miast. Dla takich "pepidówek" to wybawienie. Zobaczymy ... No powiedzmy raz w roku mógłby taki pacjent się pokazać stacjonarnie i się wysilić na dojechanie do lekarza, żeby się pokazać i żeby lekarz live go ocenił i wypytał co i jak.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotykowy proceder w centrum przemyśla przerwany przez CBŚP

Funkcjonariusze CBŚP wspierani przez kontrterrorystów rozbili zorganizowaną grupę przestępczą powiązaną z pseudokibicami, która w centrum Przemyśla „w biały dzień” handlowała narkotykami. Zatrzymano dwóch mężczyzn i zabezpieczono narkotyki o wartości 1 mln PLN. Sprawę nadzoruje podkarpacki pion PZ Prokuratury Krajowej w Rzeszowie.

Była wzorową uczennicą. Zrobiła coś strasznego. Jej rodzina jest załamana

Już nigdy nie zobaczy błękitu nieba, twarzy bliskich ani własnego odbicia w lustrze. To, co zrobiła 25-letnia Kaylee Muthart, na zawsze zmieniło jej życie. Pod wpływem halucynacji, które wywołały narkotyki, dokonała samookaleczenia w przerażający sposób, pozbawiając się wzroku. W tamtej chwili nie była sobą. Głos, który kazał jej działać, był wytworem urojeń. Teraz, choć żyje z konsekwencjami tej tragedii, walczy o jedno – aby jej historia była przestrogą dla innych.

Archeolodzy: barbarzyńscy wojownicy sprzed 1800 lat przed walką zażywali środki pobudzające

Barbarzyńscy wojownicy przed walką mogli zażywać środki pobudzające za pomocą przytwierdzonej do pasa łyżeczki - wykazały badania naukowców z UMCS w Lublinie. Dowodzą oni, że w starożytnej Europie istniała prężna gałąź gospodarki odpowiedzialna za produkcję i dostarczanie takich specyfików.