Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 514 / 96 / 0
Czyli co mówicie ze niedługo w ogóle nie będzie dało się dostać rpw przez neta nawet u prywatnych lekarzy online (nie ważne czy masz dokumentację z ostatnich 3msc itp)?
:tabletki:
  • 53 / 14 / 0
Ja nadal czegoś nie rozumiem. Przyjmijmy lekarz psychiatra bez kontaktu z NFZ przyjmuje on line bo mieszka no za granicą ale ma praktykę fizycznie w miejscowości w Polsce. Prowadzi pacjenta online - tak przez kamerkę, ma wizytę powiedzmy pół godziny. Nie będzie mogła leczyć bo ktoś uznał, że wszystkie konsultacje online to receptomaty ? Faktycznie fantazja poniosła niektórych nadużywając dobroci teleporad ale sama inicjatywa jest wg mnie jak najbardziej słuszna. K*&wa państwo z kartonu.
  • 267 / 105 / 0
Tak. Wszystko powoli do tego zmierza, że w trakcie telewizyt/wizyt online nie będzie możliwości uzyskania rpw.
  • 681 / 200 / 2
07 czerwca 2024krzychv pisze:
Czyli co mówicie ze niedługo w ogóle nie będzie dało się dostać rpw przez neta nawet u prywatnych lekarzy online (nie ważne czy masz dokumentację z ostatnich 3msc itp)?
Już się w większości przypadków nie da, ja np. lecząc się w medicover już kilkanaście lat muszę prywatnie i osobiście jeździć na wizyty celem przedłużania recept na leki RPW. Nawet zniknęła funkcja zamawiania leków RPW tam gdzie była wcześniej funkcja przedłużania recept na swoim koncie pacjenta.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 514 / 96 / 0
No widzisz a ja nie mam żadnego problemu w tym momencie by uzyskać potrzebna receptę przez prywatne internetowe praktyki lekarskie (po ukazaniu obszerne dok., sprawdzaniu ikp). Tylko obawiam się że ten wyrok sądu moze to z czasem zmienić.
  • 135 / 36 / 0
@Merx na swoim koncie pacjenta - tym z Medicover, tak?

Bo ta funkcja przedłużania recept na IKP (o ile przychodnia ją wspiera) zdaje się (jeszcze?) tego nie rozróżnia, bo mogłem złożyć zamówienie na oxy. Wiem, że idzie do rodzinnej czy tam „obok”, ale myślisz że tu też mogą RPW okroić?
Spoiler:
@Up bo generalnie jeszcze jest jak piszesz - da się. W naszym kraiku system precedensowy może nie istnieje, ale ten wyrok w połączeniu z ostatnimi zmianami i narracją anty-receptomatową pokazują w mojej opinii w miarę jasno kierunek zmian. Z resztą, wyrok i opinia mówią o wystawianiu recept albo na podstawie badania, albo sprawdzeniu IKP I tak jak wspomniał już ktoś wcześniej w tym wątku, wygląda na to że oberwie się tym wystawiaczom, którzy robią to na podstawie tylko formularza z „wywiadem” i bez załączania dokumentacji. A Ty piszesz o tym, że otrzymujesz je zapewniając i jedno i drugie %-D Bo piszesz o RPW, tak?
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2024 przez ErenKruger, łącznie zmieniany 1 raz.
lol [*]
  • 7 / / 0
Szczerze, nie wydaje mi się, że zniknie możliwość przepisywania RPW online. Jest cała masa osób, którzy leczą się na ból przewlekłe i tylko przedłużają recepty. Nasze polskie warunki są takie, że aby dostać się do lekarza czeka się miesiącami. Trwają w tej chwili rozmowy w ministerstwie, aby rozszerzyć refundację opioidów, bo obecnie są to tylko cztery jednostki chorobowe w dużej części przypadków. Rozmawiają, aby na jesień był już gotowy projekt i by weszła refundacja tych leków. Sądzę, że jeżeli ktoś ma dobre papiery na ból i przyjmuje te leki już od dawna, lecząc się u jednego lekarza, to nie ma się czego obawiać. Ale na pewno ankieta internetowa nie będzie wystarczyć - musi dojść do rzeczywistej telekonsultacji.
  • 267 / 105 / 0
@krzychv zmieni tyle, że skończy się wygoda i trzeba będzie ruszyć tyłek z domu do lekarza osobiście. Dla mnie to w sumie żadna zmiana akurat, bo ja i tak raczej od zawsze jeżdżę osobiście i nawet w pandemii gdzie wszyscy przeszli na telewizyty ja miałam normalne :D na palcach jednej ręki mogę policzyć telewizyty u mojej lekarki w ciągu 7 lat.
  • 514 / 96 / 0
Niech rozwiążą to jakoś sensownie żeby zbanować zjebomaty a w uzasadnionych przypadkach nadal się dało wystawiać i tyle, czyli tak jak miało być od początku zmian
  • 681 / 200 / 2
@krzychv nasz rząd i słowo rozwiązać - wybierz jedno, za marzenia nie karają, stay safe and z fartem
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Zażył narkotyki i rozwoził pasażerów. Skandaliczne zachowanie kierowcy MPK

Kierowca poznańskiego MPK pod wpływem narkotyków jechał miejskim autobusem. W czwartek pasażerowie linii 171 poinformowali służby o dziwnym zachowaniu mężczyzny. Autobus został zatrzymany w centrum Poznania. Z relacji pasażera wynikało, że kierowca nie zatrzymał się na kilku przystankach, a jego reakcje były opóźnione.

Illinois dopisuje kobiece choroby do schorzeń podlegających leczeniu medyczną marihuaną

Departament zdrowia publicznego Illinois (IDPH) rozszerzył listę schorzeń kwalifikujących się do leczenia medyczną marihuaną. Dopisano endometriozę, torbiele jajników, mięśniaki macicy i zaburzenia orgazmu u kobiet.

Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.