02 sierpnia 2023Wariat99 pisze: Panowie prawda to, że gdy połączy się MPH z alkoholem to także alkohol metylowy powstaje?
Dzięki Bogu, że tutaj to przeczytałem, bo bym oślepnął.
Jednak przeżyłem i nie oślepłem :D
Ta odwodnienie czy podniesiona temperatura była niezła, ale to też może działanie endorfin podczas chlania.
Poszło razem 5 piw i 100mg MPH.
Tylko czy było warto? Raczej nie, bo nie jest to mix jakoś mega zajebisty.
08 sierpnia 2023Mefistofeles1945 pisze: Nie powinno się łączyć alkoholu z metylofenidatem bo wtedy można mieć zapaść.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862580/
MPH ma masę molową 233 g/mol
alkohol metylowy: 32 g/mol
To ile tego metanolu może powstać przy transestryfikacji ? 15%
To ze 100 mg MPH powstanie 15 mg alkoholu metylowego, dawka śmiertelna to 30 000 mg.
To są śmieszne nieszkodliwe ilości.
Dodatkowo nie cały MPH ulegnie transestryfikacji.
A co najważniejsze etanol jest odtrutką dla alkoholu metylowego. Więc całkowicie zostanie on zneutralizowany.
@KapitanAizen
Oj to przepraszam, edit nie powoduje zapaści coś musiałem poknocić.
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi
Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.
Silny psychodelik amazońskich szamanów. Chcą nim leczyć ludzi
“W przypadku uzależnienia od alkoholu 50 proc. osób wraca do nałogu w ciągu trzech miesięcy, a około 60–70 proc. w ciągu trzech lat. Leczenie samo w sobie nie zmieniło się zasadniczo od 70 lat, więc istnieje pilna potrzeba nowych leków i podejść terapeutycznych. Jeśli DMT może dostarczyć bardziej efektywnego podejścia, warto to zbadać” - wyjaśnia prof. Ravi Das, który wraz z prof. Jeremym Skipperem prowadzą badania w University College London.
Będzie minimalna cena za gram alkoholu? Czarny scenariusz dla browarów
Ministerstwo Zdrowia analizuje możliwość wprowadzenia minimalnej ceny za gram alkoholu, co skutkowałoby głównie wzrostem cen piwa. To spełnienie marzeń przemysłu spirytusowego - mówią piwowarzy - informuje wtorkowy "Puls Biznesu".