hyperreal.info to największe polskie repozytorium informacji o substancjach psychoaktywnych. Aby wziąć udział w dyskusji i zobaczyć wszystkie działy, koniecznie rozważ założenie konta.
U nas możesz rozmawiać o wszystkim. Ważne, abyś przed napisaniem czegokolwiek, zapoznał się z istniejącymi tematami, w czym może pomóc wyszukiwarka, dostępna po zarejestrowaniu się w naszym portalu.
Ze względu na to, że substancje psychoaktywne są w Polsce wciąż nielegalne, lepiej załóż konto z innym nickiem niż na pozostałych portalach. Nie stosuj jednak kont jednorazowych, gdyż nie odzyskasz wtedy hasła.
Po zarejestrowaniu się
masz pełen dostęp do działów i wyszukiwarki, możesz kontaktować
się z innymi członkami społeczności, a poza tym zniknie też
irytujący baner z informacją, którą teraz właśnie czytasz ;-)
Na całym hyperrealu obowiązuje nasz
regulamin.
Nie stosując się do niego, możesz stracić konto.
Spora część forum jest moderowana, w trosce o jakość
dyskusji oraz komfort uczestników portalu.
Jeśli zauważysz jakiś post naruszający regulamin, nie wahaj
się go od razu zgłosić. Kliknij w odpowiednią ikonkę u góry
tego postu, a my zajmiemy się resztą. Nie akceptujemy zachowań,
które obrażają innych.
FAQ jest zbiorem odpowiedzi z tematu, w której toczyła się dyskusja. Dzięki temu tematowi szybciej i łatwiej dojdziesz do najważniejszych odpowiedzi, jakie Ciebie interesują. Temat zrobiłem z myślą o wszystkich tych, którym po prostu najzwyczajniej w świecie nie chcę się przebijać przez wielostronicowe strony i szukać wiadomości, jak to jednak podczas tych przesłuchań ze smutnymi panami dyskutować.
Pamiętajcie, to tylko zbiór odpowiedzi wszystkich użytkowników na forum. Temat ma za zadanie skrócić i ułatwić dostęp do danych, które mogłyby zaginąć w gąszczu tego tematu. Cytaty pochodzą z jednego tematu i mają za cel być rzeczami stricte informacyjnymi.
1. Jeżeli jestem podejrzany, to co mi przysługuje?
Spoiler:
Jeżeli jesteś podejrzany przysługuje Ci prawo do :
-Składania wyjaśnień (wow) :-D
-odmowy składania wyjaśnień
-Złożenie wniosku o dobrowolne poddanie się karze (art. 142 kks) (polecam, dzwonią do prokuratora i tam on wyznacza karę- możesz to przyjąć albo nie)
-skladanie wniosków o dokonanie czynności śledztwa lub dochodzenia, obecnośći przy czynnościach dowodowych
-kotrzystania z pomocy obrońcy
-żądania przesłuchania z udzialem obrońcy
-Złożenia wniosku lub wyrażenia zgody na wniosek pokrzywdzonego o skierowanie sprawy do instytucji lub osoby godnej zaufania w celu prszeprowadzenia między nimi postępowania mediacyjnego (art. 23a & 1pk)
-korzystania z bezpłatnej pomocy tłumacza, jeżeli nie umiesz gadać po polsku (art. 72 & 1kpk)
-do końcowego zaznajomienia się z materiałami postępowania
2. Przesłuchanie przez policję, a fifka przy sobie?
Spoiler:
Z fifką jest jeden sprawdzony sposób, ktory moge podać bo i tak nie da sie go obalic. Palisz fajki i uzywasz fifki bo nie chcesz zeby starzy wiedzieli, a jak palisz przez fife to łapy nie jebią. Duzo ziomkow tak sie wyratowało. UWAGA - tylko w przypadku czystej lufki ma to jakikolwiek sens.
3. W jaki sposób mam się zachować podczas rozmowy ze smutnymi Panami?
Spoiler:
Bądź kulturalna, w grzeczny sposób zasłaniaj się niepamiecia, korzystaj z prawa do odmowy odpowiedzi na pytania. W razie gdyby przyciskali powtarzaj powyższe jak mantrę dodając ze w razie potrzeby wszystko wyjaśnisz w sadzie. nie wchodz z nimi w żadne układy jak dobrowolne poddanie karze i nie wierz w ściemy typu ten i tamten cie sprzedali etc
Możesz zasłaniać się niewiedzą/ niepamięcią.
Do niczego się nie przyznawaj. Niczego nie potwierdzaj.
Najlepiej go nie znaj. Świadkowi przysługują ponadto prawa:
-do odmowy składania zeznań
-do uchylenia się od odpowiedzi na pytanie
Mów jak najmniej, milczenie jest na wagę złota, ponieważ
masz obowiązek zeznawania prawdy (inaczej, aniżeli oskarżony, którego to nie obowiązuje)
Korzystaj ze swoich praw.
4. Co ze zdaniami podczas rozmowy?
Spoiler:
Przede wszystkim nie wierz skurwysynom. Oni nigdy nie chcą i nie będą chcieć dla Ciebie dobrze. Typowa konfrontacja. Krótkie, rzeczowe odpowiedzi, dokładnie podawane szczegóły w kwestiach, którymi akurat psiarnia się nie interesuje, np. że zjadłeś 2 zapiekanki na Zamenhofa, po których rozbolał Cię brzuch :P
Najważniejsze, to nie dać się złamać, choćby nie wiem co. Choćby serce pękało lub miało wyskoczyć, a poniżenie sięgało poziomu, przy którym niżej zejść się nie da, staraj się odpowiadać pewnie, patrząc policjantowi prosto w oczy. Nie obgryzaj paznokci, nie baw się włosami, palcami - to świadczy tylko o Twojej niepewności i wrażliwości na to, co się w danej chwili dzieje. Tak masz przynajmniej szansę w miarę szybko stamtąd wyjść.
Zdania - im krótsze, tym lepiej. Szczególnie w kwestiach, które mogą Cię pogrążyć (o zapiekankach z kolei wręcz przeciwnie - nawet składniki mu podaj i poleć knajpę :P).
5. Co gdy Policjant staje się chamem i wszczyna niepotrzebne dyskusje?
Spoiler:
Gdy zacznie Cię obrażać, powtarzaj wciąż to samo. Mianowicie, że jest to jego zdanie/jego wersja/jego poglądy, a Ty uważasz inaczej i podziękuj za wyrażenie opinii. Nie osiągnie wtedy wyznaczonego sobie celu, czyli obniżenia Twojej samooceny. Unikaj udzielania szczegółowych informacji na temat swoich bliskich (dziecka, siostry, narzeczonego) - będą szukali punktu zapalnego, żeby Ci dopiec. Mogą np. powiedzieć, że towarzystwo, w którym się obracasz to same ćpuny i pedały, że zabawiają się co weekend z Twoją siostrą, a Ty nic o tym nie wiesz. TAK TAK, TO JEDNA Z WIELU METOD, KTÓRE STOSUJĄ NAGMINNIE.
6. Jak sypać kogoś nieistniejącego, a zaspokajać ich głupie pytania?
Spoiler:
W przypadku bycia na haju (przyjmijmy, że niczego nie posiadasz ani nie kierowałeś pod wpływem), psiarnię będzie interesowało to, skąd dostałeś środek odurzający. Możesz sobie w głowie wyobrazić jakiegoś delikwenta i go opisać - miał dredy, niebieską czapkę i czarną brodę. Opcja "Stwórz Sima" wersja beta :D
7. Co ze stworzonymi przeze mnie bajeczkami na Policji?
Spoiler:
Jedna ważna rada: Pamiętać co się zmyślało. Tak jak pisze Retro, stworzyć wiarygodny, fikcyjny obraz ale trzymać się go. Psy, chcąc przekonać się o prawdziwości opisanych zdarzeń będą zadawać pytania z różnych kierunków, dotyczące w sumie tej samej rzeczy. Przykład: Worek zioła kupiłem od faceta w ciemno granatowych dżinsach, NIEBIESKIEJ bluzie z kapturem i w dżokejce. Facet wyglądał na 30 lat, miał brodę. Nie jestem uzależniony, nigdy nie paliłem ale w mediach tyle się gada o tym, że chciałem spróbować. Pies zada kilka mało znaczących pytań i stwierdzi, że np. "Więc mówisz, że zioło kupiłeś od typa w dżinsach i ŻÓŁTEJ bluzie?" Wtedy poprawiasz go, że nie w żółtej tylko niebieskiej.
Chodzi o to, żeby trzymać się raz wymyślonej wersji. Najlepiej sobie ją wyobrazić, zapamiętać i się jej trzymać. Pytania będą zadawane z różnych stron o tą samą rzecz.
A raz zauważyłem dziwną technikę policjantów. Zwinęli mnie i kolegę podejrzewając nas o dragi. Wtedy absolutnie nic nie mieliśmy i nawet nie myśleliśmy o dragach. Robili nam "przesłuchanie" chyba 7 godzin, tzn. kilka pytań i czekanie, powiedzmy, godzinę w "poczekalni". I powtórka, tak kilka razy. Ciekawostką było to, że każdy funkcjonariusz opowiadał nam o tym, jak to fajnie jest się napić piwa, że on, jak przyjdzie do domu, to sobie lubi wypić ze dwa piwka i generalnie, jakie to jest zajebiste. Może liczyli na to, że zacznę mówić, że alko jest nie dobre, nie zdrowe, itd. Szczerze, nie wiem co chcieli tym osiągnąć.
8. Co ze świadkiem, jakie ma podstawowe najciekawsze prawa, do których może się uciec?
Spoiler:
Świadkowi przysługują ponadto prawa:
-do odmowy składania zeznań
-do uchylenia się od odpowiedzi na pytanie
9. Co w przypadku bliskich osób — a składania zeznań?
Spoiler:
https://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/ ... eznan.html
Prawo odmowy składania zeznań przysługuje osobie najbliższej dla świadka. Za taką uważa się małżonka, wstępnego, zstępnego, rodzeństwo, powinowatych w tej samej linii lub stopniu, osobę pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jego małżonka, a także osobę pozostającą we wspólnym pożyciu. Jeśli twój diler jest taką osobą, wtedy możesz odmówić składania zeznań. W przeciwnym wypadku jest to niemożliwe.
10. Co ze składaniem zeznań, które by mnie obciążały?
Spoiler:
Jeśli byłbyś oskarżonym w tej samej sprawie co twój diler, ale postępowanie w owej toczyłoby się przed innym sądem, to wtedy mógłbyś odmówić składania zeznań w sprawie dilera. Wynika to z tego, że nie masz obowiązku składania zeznań obciążających ciebie. Korzystasz wtedy jakby z prawa, które ma każdy oskarżony, a mianowicie prawa do odmowy składania zeznań. Jednak jak rozumiem nie jesteś oskarżony w tej samej sprawie, więc ta furtka jest zamknięta.
BTW samo zeznanie, że kupowałeś od niego narkotyki nie sprawi, że prokurator z miejsca postawi ci zarzuty. Karalne jest posiadanie, na którym cię przyłapią i które ci udowodnią. Jak mieliby ci udowodnić posiadanie narkotyków 2 czy 3 lata temu? W takim wypadku, każdego celebrytę, który w swojej biografii przyznał się do posiadania narkotyków również mogliby skazać. Bardziej bym się martwił tutaj 'prawem ulicy', a nie prawem polskim. Jak powiesz, że kupowałeś od niego dragi, to nikt ci nie postawi zarzutów, chyba że jakoś łamałoby to zasady zwolnienia warunkowego.
Jak bardzo się boisz, to idź do adwokata. On z pewnością lepiej ci doradzi, zwłaszcza że ja nie znam twojej historii zatargów z wymiarem sprawiedliwości, treści twoich zeznań w postępowaniu przygotowawczym ani całej twojej sytuacji prawnej. Mógłbym ci doradzić zasłanianie się niepamięcią, ale jeśli w postępowaniu przygotowawczym przyznałeś się do kupowania od tego dilera, to byłoby to wielce nierozsądne.
10. Czy osobę będąca głównym świadkiem w czyjejś sprawie karnej mogą wziąć w większe obroty po złożeniu zeznań jako świadek?
Spoiler:
Jeśli sąd uzna za stosowne, to na pewno. A czy uznaje za stosowne, to pewnie zależy od przypadku.
Temat jest czysto informacyjnym zbiorem wszystkich ważniejszych odpowiedzi z tematu przewodniego, którym jest: jak-odpowiada-podczas-przes-uchania-t11190.html - wszystkie najważniejsze nowe odpowiedzi będą na bieżąco aktualizowane tak, abyście mieli do nich łatwiejszy dostęp, nawet bez pomocy używania wyszukiwarki. Po prostu, tylko z poziomu wejścia do tego tematu i wyszukania konkretnej odpowiedzi.
Aktualny temat zostaje zamknięty z dniem stworzenia, czyli 11.04.2023 i będzie edytowany na bieżąco, a rozmowy i najważniejsze kwestie z poniższego tematu wynoszone tutaj.
— https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]). Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
Robił "przetwory" z marihuany. Zapach czuć było na klatce schodowej
42-latek z Bartoszyc (woj. warmińsko-mazurskie) robił przetwory z marihuany. To nalewka i masło, które trzymał w piwnicy. Natknęli się na nie policjanci, którzy odwiedzili mężczyznę w mieszkaniu.
HMP Podpisanie umowy dotyczącej rozpoczęcia upraw marihuany medycznej w Polsce
W nawiązaniu do raportu bieżącego ESPI nr 30/2024 z dnia 30/10/2024, Zarząd Hemp&Health S.A. (Emitent) informuje, że w dniu dzisiejszym podpisał umowę z nadzorowanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Instytutem badawczym, który zgodnie z Ustawą z dnia 29 lipca 2005 roku o zapobieganiu narkomanii, ma prawo do prowadzenia w Polsce upraw marihuany medycznej i jest uprawniony do uzyskania zezwolenia na prowadzenie upraw medycznej marihuany w Polsce.
Tani i uzależnia bardziej niż fentanyl. Kush pustoszy Afrykę, ofiary narkotyku trzeba kremować
Tani i silnie uzależniający syntetyczny narkotyk zalał rynki w Liberii, Gwinei, Gwinei Bissau i Gambii. Według raportu Global Initiative against Transnational Organized Crime (GI-TOC), pochodzący z Sierra Leone kush szybko rozprzestrzenia się w Afryce Zachodniej.