Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 708 / 24 / 0
HCL czy Siarczan?
  • 229 / 12 / 0
Używał ktoś tego naturalnego środka w celach antydepresyjnych?
Widziałem gdzieś badania, że zwiększał poziom serotoniny u myszy o 47% ale nie mogę znalezć teraz tego badania.

Przeniesiono post do "Berberyna +miksy (m.in. w Berberis vulgaris L.) - wątek ogólny" - {owerfull}
  • 174 / 3 / 0
W pewien sposób działa niby antydepresyjnie, choć łagodnie... ale ja nazwałbym to delikatnym odrealnieniem (działa na rec. sigma) i niekoniecznie zbyt przyjemnym. Dałem radę stosować tylko klika tyg - brałem ją w celu redukcji 2x500 mg chlorowodorku - bo utrudniała zaśnięcie, spłycała sen i powodowała gwałtowne przebudzenie po kliku godz bez możliwości ponownego zaśnięcia i to przyjęta nawet 6h przed snem. Metabolity mają długi okres półtrwania i kumulują się w organizmie. W polskim internecie przeważają same ochy i achy dla tej substancji, a na zagranicznych forach już ludzie skarżyli się na bardzo różne skutki uboczne stosowania berberyny :)
Osobiście nie polecam, bo działa bardzo nieselektywnie, na różne receptory i można przypadkiem coś sobie pogorszyć
  • 37 / 6 / 0
01 października 2019AnnaS pisze:
Tak pod warunkiem zmniejszenia ilosci obydwu roślin.
Po 14 dniach powinno zrobić się przerwę ponieważ Berberyna jest odkładana w mózgu, wątrobie i sercu wiec dawka i przerwa wskazana.
Biorę to non stoper kilku lat. 3x 500mg. Rano, na obiad i ostatnia o 22. Jak odczówasz odkładanie się w mózgu? Wyniki krwi na glukozę są dobre. Gdy dodałem dietę, treningi, w 3-4 miesiące schudłem 14kg. Czym można ją zastępować na tyle skutecznie jak metforminą?
  • 174 / 3 / 0
Bez hejtu, ale schudłeś od treningów i diety. 14 kg w 3 miechy to normalny wynik zmotywowanego człowieka. Można, to jej zamiennik pochodzenia naturalnego.
  • 35 / 5 / 0
Berberyna u zdrowych osob reguluje/obniza cukier, wiec jezeli walicie dawki po 1000mg naraz to nie dziwcie sie ze macie jakies loty , odrealnienia i problemy ze snem, bo widocznie wpadacie w hipoglikemie. Ot cala magia
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?

Była wzorową uczennicą. Zrobiła coś strasznego. Jej rodzina jest załamana

Już nigdy nie zobaczy błękitu nieba, twarzy bliskich ani własnego odbicia w lustrze. To, co zrobiła 25-letnia Kaylee Muthart, na zawsze zmieniło jej życie. Pod wpływem halucynacji, które wywołały narkotyki, dokonała samookaleczenia w przerażający sposób, pozbawiając się wzroku. W tamtej chwili nie była sobą. Głos, który kazał jej działać, był wytworem urojeń. Teraz, choć żyje z konsekwencjami tej tragedii, walczy o jedno – aby jej historia była przestrogą dla innych.

Legalna marihuana tylko w 10 holenderskich miastach od kwietnia 2025

Holandia, znana z liberalnego podejścia do marihuany, wkracza w nową erę regulacji. Już od kwietnia 2025 r. w 10 holenderskich miastach coffeeshopy będą mogły sprzedawać wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. To część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji marihuany. Czy Holandia zakończy epokę polityki tolerancji i otworzy drzwi do pełnej legalizacji? Przyjrzyjmy się szczegółom.