Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 708 / 26 / 0
HCL czy Siarczan?
  • 229 / 12 / 0
Używał ktoś tego naturalnego środka w celach antydepresyjnych?
Widziałem gdzieś badania, że zwiększał poziom serotoniny u myszy o 47% ale nie mogę znalezć teraz tego badania.

Przeniesiono post do "Berberyna +miksy (m.in. w Berberis vulgaris L.) - wątek ogólny" - {owerfull}
  • 194 / 7 / 0
W pewien sposób działa niby antydepresyjnie, choć łagodnie... ale ja nazwałbym to delikatnym odrealnieniem (działa na rec. sigma) i niekoniecznie zbyt przyjemnym. Dałem radę stosować tylko klika tyg - brałem ją w celu redukcji 2x500 mg chlorowodorku - bo utrudniała zaśnięcie, spłycała sen i powodowała gwałtowne przebudzenie po kliku godz bez możliwości ponownego zaśnięcia i to przyjęta nawet 6h przed snem. Metabolity mają długi okres półtrwania i kumulują się w organizmie. W polskim internecie przeważają same ochy i achy dla tej substancji, a na zagranicznych forach już ludzie skarżyli się na bardzo różne skutki uboczne stosowania berberyny :)
Osobiście nie polecam, bo działa bardzo nieselektywnie, na różne receptory i można przypadkiem coś sobie pogorszyć
  • 37 / 6 / 0
01 października 2019AnnaS pisze:
Tak pod warunkiem zmniejszenia ilosci obydwu roślin.
Po 14 dniach powinno zrobić się przerwę ponieważ Berberyna jest odkładana w mózgu, wątrobie i sercu wiec dawka i przerwa wskazana.
Biorę to non stoper kilku lat. 3x 500mg. Rano, na obiad i ostatnia o 22. Jak odczówasz odkładanie się w mózgu? Wyniki krwi na glukozę są dobre. Gdy dodałem dietę, treningi, w 3-4 miesiące schudłem 14kg. Czym można ją zastępować na tyle skutecznie jak metforminą?
  • 194 / 7 / 0
Bez hejtu, ale schudłeś od treningów i diety. 14 kg w 3 miechy to normalny wynik zmotywowanego człowieka. Można, to jej zamiennik pochodzenia naturalnego.
  • 35 / 6 / 0
Berberyna u zdrowych osob reguluje/obniza cukier, wiec jezeli walicie dawki po 1000mg naraz to nie dziwcie sie ze macie jakies loty , odrealnienia i problemy ze snem, bo widocznie wpadacie w hipoglikemie. Ot cala magia
  • 24 / 2 / 0
Berberyna może wpływać na układy dopaminowe i serotoninowe, co wyraźnie poczułem w zwiększeniu motywacji i zmniejszeniu znużenia depresyjnego. Biorę aż po 5 gramów ekstraktu, ale nie mam uboków. Po za tym stosuję taki najtańszy z biedry "Mega Paka" za 19 zł za 120 tabletek. Na pewno będę testował z deksem, bo mam potwierdzone doniesienia od zaufanych, że znacząco poprawia i wzmacnia unikalny trip po nim.
  • 30 / 2 / 0
5 g to już naprawdę sporo jak na berberynę, większość osób kręci się raczej w okolicach 1–1,5 g dziennie. To w ogóle ciekawa substancja, ale mam wrażenie, że jej główne działanie i tak widać najbardziej przy metabolizmie i cukrze, a reszta efektów jest bardziej pośrednia.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.