To jest przyklad braku precyzyjnego naukowego podejscia do tematu.
Kazdy ma swoje wyobrazenie o szkodliwosci roznych substancji. Najczesciej bierze sie ono z wlasnego doswiadczenia i informacji zaslyszanych od znajomych lub z mediow, ale to nie jest obiektywny sposob ich ocenianiania.
Chaotka evidentnie nie zgadza sie, ze DXM jest bardziej szkodliwy niz DMT i Kokaina - mowi jej to tzw. "zdrowy rozsadek".
Ale ten rozsadek nie jest zdrowy i nie jest oparty na faktach, a nawet protest Chaotki nie jest na miejscu, poniewaz kolorowy wykres z mojego poprzedniego post'u nie przedstawia calkowitej, spolecznej lub fizycznej szkodliwosci, lecz niebezpieczenstwo przedawkowania danej substancji.
Z tego wykresu jasno wynika, ze stosunek efektywnej dawki do smiertelnej dawki Dextromethorphan'u (DXM) jest duzo wiekszy niz ten sam stosunek dla Kokainy i Dimethyltryptamine (DMT).
...a wiec czy sie jej to podoba czy nie, nauka twierdzi, ze duzo latwiej jest przedawkowac DXM niz Kokaine czy DMT. Czyli pod tym wzgledem DXM jest bardziej niebezpieczne. Jak ktos chce to podwazac, to niech poda inne dane dotyczace ilorazu smiertelnej dawki i efektywnej dawki, a nie nazywa naukowcow - szaleńcami.
Jak nie bedziemy opierac sie na nauce tylko na wlasnych wyobrazeniach i plotkach, to nasze prawa narkotykowe mogą być równie dobrze oparte na sloganie:
"Ignoruj naukę - pozostań przy wódce !"
Najczesciej bierze sie ono z wlasnego doswiadczenia i informacji zaslyszanych od znajomych lub z mediow, ale to nie jest obiektywny sposob ich ocenianiania.
Mój światopogląd nie jest kształtowany przez media ( nie oglądam tv, praktycznie nie czytam gazet ) ani rząd. Przypuszczam,że tak samo tyczy się to wielu ludzi z tego forum i nie tylko.
Sam dajesz się zmanipulować. Wystarczy, że badania przeprowadzi jakiś naukowiec i bierzesz to za pewnik. Tymczasem, badaniami mogę Ci udowodnić prawie wszystko.
Ale ten rozsadek nie jest zdrowy i nie jest oparty na faktach
Od razu mówię- pisze o tym co widziałem, więc nie pisz proszę o manipulacji środków przekazu.
Powiem Ci, że znałem sporo ludzi nadużywających inhalantów i sporo palaczy marihuany. Nadużywający tej pierwszej substancji, jeżeli nie opamiętali się w porę, są teraz wrakami. Rozumiesz ? Po drugie widziałem badania mózgu ( przeprowadzone przez biegłego medycyny sądowej ) osoby, które kirała klej. Te zmiany w postaci martwych obszarów układu nerwowego są widoczne gołym okiem. To nie są mity. Uzależnienie przy inhalantach też nie jest tak łatwe do ogarnięcia.
Inna kwestia, że, jak wspomniał elwis " zagrożenia płynące z zażywania narkotyków to problem zbyt złożony, żeby wyrazić go jednym współczynnikiem. " Święte słowa. Ktoś kto np. ma ukryte zaburzenia psychiczne albo nerwicowe, już po jednorazowym paleniu może zacząć " fiksować ". Tych tematów na forum jest dość trochę, poczytaj trochę. Ludzie piszą o tym co przeżyli.
Chaotka pisze: Dimetryptamina i Kokaina jest mniej szkodliwa od DXM? Chyba oszaleli...
Chaotka pisze:Dimetryptamina i Kokaina jest mniej szkodliwa od DXM? Chyba oszaleli...
https://sci-hub.hk/10.1016/S0140-6736(07)60464-4
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Niemcy w obliczu "fentanylowej fali". Eksperci biją na alarm.
Była wzorową uczennicą. Zrobiła coś strasznego. Jej rodzina jest załamana
Już nigdy nie zobaczy błękitu nieba, twarzy bliskich ani własnego odbicia w lustrze. To, co zrobiła 25-letnia Kaylee Muthart, na zawsze zmieniło jej życie. Pod wpływem halucynacji, które wywołały narkotyki, dokonała samookaleczenia w przerażający sposób, pozbawiając się wzroku. W tamtej chwili nie była sobą. Głos, który kazał jej działać, był wytworem urojeń. Teraz, choć żyje z konsekwencjami tej tragedii, walczy o jedno – aby jej historia była przestrogą dla innych.
Miało być wino, było wino i kokaina. Przechwycili transport z Ameryki Środkowej
Około 7,5 miliona złotych - taka jest czarnorynkowa wartość 44 litrów płynnej kokainy, która zabezpieczona została w ramach współpracy służb ze Stanów Zjednoczonych, Republiki Czeskiej oraz Europolu. Transport, w którym miały być tylko markowe wina, został załadowany na kontenerowiec w Panamie. Przechwycono go na terenie województwa lubelskiego. Zatrzymano dwóch mieszkańców tego regionu oraz 53-latka z Kujawsko-Pomorskiego.
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech
1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?