Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
Pamiętam te czasy jak jeszcze fukałam taka zafascynowana :v Człowiek głupi był...
@guccilui niska samoocena (podobnie jak depresja) tyczy się nie tylko osób brzydkich, głupich czy pechowych, potrafi niestety dopaść nawet tych, którzy, patrząc z boku, wiodą idealne zycie. mi tez kiedyś zdarzało się słyszeć teksty typu "jesteś ładna, mądra i masz wszystko więc nie masz powodu by być nieszczęśliwa". takie podejście oczywiście wynika z niezrozumienia problemu, a nie ze złej woli rozmówcy, ale potrafi być ono bardzo krzywdzące. nie doszukujmy się logiki w depresji czy niskiej samoocenie, bo jej tam zazwyczaj nie ma. jest to często problem natury biologicznej (wynikający np. z niedoboru serotoniny) lub związany z cięzkimi wspomnieniami, nawet sprzed wielu lat. osoby z tego typu zaburzeniami szukając sposobu na normalne (szczęśliwe) zycie często sięgają po róznego typu uzywki, bo, jak wspomniała wcześniej @mmigotka, "jak sie ućpa ryja, to jest lzej". podejrzewam, ze ogromna część uzytkowników hajpa z tego właśnie powodu rozpoczęła swoją przygodę z narkotykami.
a wracając do tematu wątku: wiecie moze czy istnieje mozliwość wystąpienia tolerancji krzyzowej w przypadku amfetaminy i mefedronu? w sensie: czy osoba, która swego czasu zazywała duze ilości mefki, mogła zbudować sobie w ten sposób tolerancję na fetę? pytam, bo znajomej mi osobie w bardzo krótkim czasie dramatycznie wzrosła tolerka na amfetaminę, mimo ze wcześniej jej nie zazywała, podczas gdy ja od samego początku swojej przygody z tej substancją nie zauwazyłam praktycznie zadnej róznicy pod tym kątem. zastanawiam się nad przyczyną takiego zjawiska :)
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA
Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.