Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
Nie doszukałem się tematu, w którym poruszany jest bezpośrednio temat steroidów.
Na początek wstęp do tematu.
Kortykosteroidy (glikokortykoidy, glikokortykosterydy, glikokortykosteroidy, kortykosterydy) – hormony steroidowe produkowane w warstwach pasmowatej i siatkowatej kory nadnerczy (głównie pasmowatej) pod wpływem ACTH, które regulują przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Zalicza się do nich: kortyzol, kortykosteron, kortyzon.
Generalnie przyjmowanie kortykosteroidów łączy się z produkcją kortyzolu. Co za tym idzie, długotrwała kuracja powoduje zanik nadnerczy dlatego konieczne jest stopniowe schodzenie z dawek. Leki te są bardzo pomocne przy łagodzeniu stanów zapalnych, należy pamiętać że leczą jedynie skutek - maskując rzeczywistą przyczynę.
Są ogromną ulgą dla wszelkiego rodzaju chorób skóry tj. łuszczyca czy atopia.
Przyjmowane w młodym wieku upośledzają wzrost, powodują otyłość i gromadzenie tkanki tłuszczowej na karku (Zespól Cushinga).
Od siebie dodam że poprawiły jakość mojego życia - nie swędzi mnie całe ciało. Znowu mogę się skupić i robić to na co mam ochotę.
Aktualnie przyjmuje codziennie Metyloprednizol i chciałbym wiedzieć dla siebie jak i ogólnie:
Jak wyglądają interakcje kortykosteroidów z innymi substancjami?
Czy same w sobie są toksyczne? Jeśli tak to jakie narządy obrywają najbardziej.
Na co należy zwrócić uwagę?
Czy alkohol i prednizol to rozsądne połączenie? (realne zagrożenie)?
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
@belly PS.duża dawka sterydy nie zahamuje reakcji alergicznej uwierz mi bylem leczony tego typem leków i one wręcz nasilają reakcje alergiczne .. !
@ozannaa akurat ( encorton -prednolison ) nie tylko zjeżdżają nerki ale i cały organizm dostaje bardzo po dupie ..
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Cios w kibolski narkobiznes. Boss Psycho Fans oskarżony
Psycho Fans, gang kibolskiej bojówki Ruchu Chorzów, obracał setkami kilogramów narkotyków o wartości milionów złotych. Wkrótce jeden z bossów tej bandy Łukasz L. ps. Lucky stanie przed katowickim sądem oskarżony o handel 10 kilogramami marihuany. To pokłosie wyjaśnień pewnego skruszonego, na bazie których oskarżono już między innymi bossów „Pruszkowa” oraz szczecińskiego półświatka.
Powstanie pierwszy w UK punkt bezpiecznego zażywania narkotyków
W ciągu najbliższego miesiąca w szkockim Glasgow zostanie otwarta pierwsza w UK oficjalna placówka umożliwiająca zażywanie nielegalnych narkotyków. Eksperci i działacze mają nadzieję, że przyniesie to znaczące zmiany w polityce narkotykowej - poinformował 'The Guardian'.
Olejek babci pod lupą. Policja sprawdza, czym w Wigilię zatruła się 14-osobowa rodzina
Podlascy policjanci sprawdzają, czy 14-osobowa rodzina, która w Wigilię trafiła do szpitala, mogła zatruć się olejkiem z konopi. We wtorek służby ratunkowe zostały wezwane do jednej z wsi w powiecie zambrowskim (Podlaskie). W organizmach członków 14-osobowej rodziny wykryto narkotyki.