Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Strasznie mnie po prostu irytuje słowo "syntetyzować". Wydaje mi się, że właśnie używają go ludzie, którzy chcą po prostu "mądrze" brzmieć. Najzwyczajniej w świecie interesowała mnie etymologia.
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/analiz ... 14455.html
czy etyluje się 3-FA np. jodkiem etylu a może redukcyjna aminacja z etyloaminą?
niech ktoś objaśni :)
Jakie prekursory można otrzymać bezprzypałowo? Znam tylko chloroform z acetonu i podchlorynu sodu:
CH3-CH(OH)-CH3 + NaClO -->CHCl3 + CH3COONa + NaCl + H2O? Jakoś z bilansem nie wychodzi, nie wiem co się dzieje.
Powiedzmy że zdobędę ampułe że szkła borokrzemowego - co z czerwonym fosforem? A może krokodyla od razu :-D
A ten twój chloroform to faktycznie próbowałeś i wyszedł?
"Rutyna to rzecz zgubna "
14 marca 2018Retrowirus pisze: Ja bym wysolił kota.
A ten twój chloroform to faktycznie próbowałeś i wyszedł?
Temu wyszedł, gdzieś tak pod koniec, może nawet od 14 minuty, co prawda małe ilości ale zawsze można zwiększyć ilość
gdy urodzi mi się córeczka, nazwę ją majeczka
Marzenia to metylofenidat ✓, morfina ✓ , MXE X
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.
Kokaina w gumie do żucia
Celnicy na lotnisku Gardermoen postanowili sprawdzić dokładniej paczkę z Peru pełną słodyczy. Jak się okazało - mieli wyczucie. W środku zamiast gum do żucia znaleźli 300 gram kokainy, czytamy w dzienniku Dagbladet.