Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Lepiej zapobiegac niz leczyc, ale jak juz leczenie nieuniknione to chociaz przygotowac sie. Do rzeczy.

Zamowilem z pewnego zrodla substancje nielegalna z grupy I-P, wysylka nastapila za pomoca paczkomatow. Numer odbiorcy oczywiscie na szybko kupiony w kiosku. Wszystko pieknie gdyby nie fakt ze przesylka zostala zatrzymana do weryfikacji przez Paczkomatowe SB w celu weryfikacji zawartosci.

Skad to wiem? Zadzwonilem podpytac czemu przesylka sie opoznia, Popelniłem przy tym jeden karygodny blad. Dzwonilem do centrali i do lokalnego oddzialu z prywatnego numeru zarejestrowanego na mnie, poniewaz telefon do spraw nieformalnych zostawilem w domu. Dowiedzialem sie, ze przesylka zostala zatrzymana, bedzie otwierana i sprawdzana zawartosc, poniewaz na pytanie o potencjalna zawartosc udzielilem wymijajacej odpowiedzi. Moglbym opisac ale to juz malo istotne.

Numer moj spisano i beda sie kontaktowac gdy cos wiecej bedzie wiadomo. sprawa sie napewno rypnie ponieważ zawartosc jest ewidentnie obciazajaca.

Z tego co mi wiadomo do czasu odbioru przesylki jest wlasnoscia nadawcy. Jak to wyglada w praktyce?

Jest ryzyko ze przez moj blad czyli ujawnienie swoich danych dostane wezwanie na policje w celu zlozenia wyjasnien? Jesli tak to czym sie zaslaniac?
Mozliwe jest postawienie zarzutow pomimo odbioru fizycznie paczki? Nawet jesli to wyslana byla na numer ktory nigdzie nie figuje jako moj, choc dzwoniac do inpostu powiedzialem ze dzwonie ze swojego drugiego?

Może ktos mial podobna sytuacje? A dla tych co nie mieli bedzie przestroga na przyszlosc

Z gory dzieki za pomoc.
  • 57 / / 0
A mógłbyś powiedzieć ilościowo jak dużo tego było? Jaka forma, proch, tabletki, kartony?

Ogólnie to raczej nie masz się co bać. Jeśli po numerze do ciebie dojdą to mogą przeszukać mieszkanie, ale nic z tego raczej nie powinno wyniknąć. Przy podobnej sytuacji u mnie skończyło się umorzeniem z powodu braku dowodów, a na paczce był mój adres oraz imię i nazwisko.
  • 3 / / 0
Bylo to kilka g, proch.

Po numerze telefonu z ktorego dzwonilem pytac co z przesylka, oczywiscie ze beda mieli pelne dane - abonament. Numer na paczce czyli odbiorcy byl inny - prepaid.

Mysle jeszcze czy fakt, ze w historii przesylek bylo kilka takich transakcji od tej samej osoby to czy to ma wplyw. Fakt, ze na poprzedni nieaktywny juz numer. Ale na ten sam mail w managerze paczek zarejestrowany.
  • 440 / 30 / 0
Zależy wszystko od tego czy psom się będzie chciało, czy nie dochodzić do właściciela paczki. Wielce prawdopodobne, że nie będzie się chciało, więc zluzuj gacie, ale przygotuj się lepiej na wjazd na chatę i składanie fałszywych zeznań.
Uwaga! Użytkownik rencznik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 11 / 4 / 0
Czyli paczkomaty też już są przypałowe ? U mnie kilka przesyłek pobraniowych na nieduże kwoty zatrzymało się w oddziale docelowym, najstarsza leży już tam 8 dni. Każdy etap drogi też trwał bardzo długo ( po około 48 h ). Substancje na szczęście jeszcze są legalne ale nie wiem czy odbierać jak już dojdą czy lepiej spasować ?
  • 3 / / 0
Jedyny zwiazek mojej osoby z ta przesylka to fakt ze ze swojego numeru dzwonilem o nia pytac. W razie wezwania to pomyslalem by zaslaniac sie przysluga dla znajomego ze studiow (lata temu juz ) z ktorym za pomoca hushmaila sie kontaktowalismy. Mialem ja odebrac i tyle. Zawartosci nie znalem. Numer na ktory byla wyslana nie byla na mnie, karty sim nie mam. Jedynie kamerki w paczkomatach moglyby mnie zarejestrowac. Chyba lepiej urznac glupa niz tworzyc skomplikowane wersje w ktorych sam sie moge pogubic.
  • 113 / 2 / 0
Albo powiedz, ze w parku ktoś poprosił Cię o pożyczenie telefonu bo mu się rozładował albo, że w paczce miała być koszulka a jak jest coś innego to nie wiesz o co chodzi. Kontakt był telefoniczny dawno temu.
Zawsze możesz się zasłaniać niewiedzeniem i niepamiętaniem
  • 858 / 50 / 0
Najważniejsze - wynieś komputer albo chociaż dysk z domu i zostaw na ten tydzień-dwa u sąsiada czy znajomych. W zamian możesz wstawić jakiegoś rzęcha, którego ci zabiorą i nic nie znajdą.
Powiedz, że jakiś typek na ulicy poprosił cię żebyś zadzwonił i spytał o paczkę. Nie masz prepaida, schowasz komputer, i najważniejsze - nie odebrałeś przesyłki. Nic ci nie mogą zrobić, nawet jakby w jakiś sposób prześwietlili te poprzednie paczki to przecież nie sprawdzą jaka była ich zawartość, jedynie na kamerze w paczkomacie będziesz ty widoczny, walnij jakąś kolejną historyjkę.

Głowa do góry, 1) nie odebrałeś paczki, 2) nie masz dowodów na komputerze = jest okej
  • 221 / 13 / 0
@topic

Myślę, że nie będzie jazdy, zależy też jak towar był zapakowany, większość dostawców obecnie praktykuje profesjonalne pakowanie z zabezpieczeniem na tego rodzaju przygody, wszystko jednak zależy od nadawcy.... W najgorszym wypadku czeka Cię to co koledzy wyżej napisali, wjazd na chatę, przeszukanie, przesłuchanie.

@paczkomaty
Nie sądzę, by stały się przypałowe, wiele zależy od tego w jaki sposób ktoś opisze paczkę i wypełni pole nadawcy, wiadomo że czasem coś wyrywkowo sprawdzą teoretycznie podejrzanego ale nie określiłbym tego od razu jakąś większą inwigilacją, wiele też zależy od upierdliwości przewoźnika, mi osobiście przy odbiorze Poste Restante parę razy zadawano dziwne pytania, przy poleconym na adres nigdy, przy paczkomatach z góry/pobranie też mi się nigdy nie zdarzyło, a były miesiące, gdy co tydzien przychodziło do mnie 8-10 paczek
  • 136 / 5 / 0
Mam pytanie:
Czy może być taka akcja, że paczkomaty zgłoszą paczkę bez naszej wiedzy i przy odbiorze mogą nakryć? Co mówić wtedy? Jeśli nie odbiorze się paczki to czy grozi coś za to?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.