Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 1997 / 120 / 0
Znalazłem informację o tylko jednym alkaloidzie:
FAGINA - trująca substancja występująca w orzechach buka pospolitego. Powoduje bóle głowy, odurzenie, nudności, wymioty, a w większych dawkach drgawki i obniżenie temperatury ciała.
Ma ktoś jakieś informacje o tym? Znalazłem też wzmiankę, jakoby olejek z bukwi był używany leczniczo. Słyszałem też, od jednego przewodnika bieszczadzkiego, że zawierają "narkotyki". Nawet kiedyś śmialiśmy się ze znajomymi, nadając temu nazwę "orzeszki kokainowe", ale to było początkiem gimka, człowiek był głupi i na niczym się nie znał, hehe.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 460 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kasztaniak »
Właściciel pewnego pensjonatu w Górach Orlickich opowiadał, że jako nastolatek dorabiał sobie przy pracach w lesie i jak z kolegą najedli się tych orzechów, to leśniczy myślał, że są pijani.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 43 / 3 / 0
Buczynę często zajadaliśmy między przerwami lekcyjnymi, bo rosła tuż pod szkołą. Jedliśmy ją ze względu na smak, który przypominał orzechy. Nie słyszałem o jej rzekomym działaniu narkotycznym, za to w zbyt dużej ilości może spowodować ból brzucha i inne rewolucje żołądkowe.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.