Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 3247 / 354 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
Zespół serotoninowy ci nie grozi. Co do skuteczności... fakt, że uspokaja. Z profilu działania wynika, że dobrze lekarz gada. Opipramol jako antydepresant rozkręca sie z czasem pomimo, że nie jest inhibitorem wychwytu zwrotnego. Być może działanie przy twoim zaburzeniu również wymaga czasu.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 762 / 31 / 0
nord - a jakie zaobserwowałeś interakcje z alkoholem?
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
  • 151 / 2 / 0
Tez bym prosił o informacje o interakcji z alkoholem. Sam nic nie zauwazylem, ale na ogol nie wypijam wiecej niz 2 piw. Czy przy wiekszych ilosciach cos mi grozi, znosi dzialanie leku czy moze nie przejmowac sie ulotka?
  • 198 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: nord »
cześć!
zarzywałem 2x50mg dziennie.
Alkohol spożyty po tabletkach powoduje senność, silną trudno się nie połoźyć i przespać.
Na drugi dzień czuć mocne działanie uspokajające.

Nie wiem co wam więcej pisać. Jakieś pytania piszcie

pozdro
Uwaga! Użytkownik nord nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1488 / 21 / 0
Ja miałem niesamowicie realne sny po Pramolanie (opipramol) - jadłem zwykle 2 tabletki godzinę-dwie przed snem i już siedząc przed kompem np. albo czytając książkę czułem się odrealniony, jak we śnie. A gdy zasnąłem, to już do rana sny, sny i sny. Teraz po kodzie albo alprze mieszanymi z absyntem (oba tylko na sportowo) też się zdarza. O baclofenie się nie wypowiem, gdyż nic na jego temat nie wiem, nie 'leczyłem się' nim :P
  • 25 / / 0
Za to u mnie bez alkoholu, po około tygodniu zaczął działać. Widoczne działanie uspokajające poprawiło przy okazji samopoczucie. Brałem dawkę 50mg bez żadnych substancji psychoaktywnych(pomijając fajki). Moja ciekawość nie pozwoliła nie spróbować tego leku, choć na początku plułem sobie w brodę, że to zmarnowana kasa. Do tego po zażyciu leku wzrosło zainteresowanie otoczeniem nawet to co leciało w tv zaczęło mnie interesować.
  • 1488 / 21 / 0
Ja zauważyłem po spożyciu 50 - 100 mg wieczorem najpierw lekkie 'odrealnienie' a po zaśnięciu dziwne, długie i bardzo realistyczne sny. Też zwróciliście na to uwagę? Szczególnie w połączeniu z alkoholem, tj. 2-3 piwa. W momencie gdy nadchodzi uczucie lekkiego 'odrealnienia' następowała u mnie ogromna potrzeba snu (jak już wcześniej pisaliście). Rano wstawałem rześki i raczej skory do pracy, taki 'naładowany'

Jeśli ktoś lubi realne sny, i jeśli można to zaliczyć do działania rekreacyjnego, to Pramolan jest si.
  • 1743 / 25 / 0
Jedyne jak pramolan na mnie działał, to szedłem spać prędko. Jadłem takie zielone tabletki (coś jak groszki) nie pamiętam ilu-miligramowe . Rano i wieczorem. Żadnych działań rekreacyjnych nie odczułem...
  • 2518 / 27 / 0
Mam tego jeszcze trochę w domowej apteczce. Biorę sertralinę od jakiegoś czasu, ale odkąd odstawiłem benzodiazepiny nie mogę spać. Dzisiaj zdesperowany znalazłem ostatnią tabletkę mianseryny, popijam sobie napar z melisy i czekam aż mnie trochę zmuli, może wreszcie zasnę.

Ale do rzeczy, czy pramolan stosowany doraźnie kilka godzin przed snem, skutecznie położy mnie do łóżka?? Bo ta bezsenność robi się naprawdę wkurwiająca i nie wiem kiedy przejdzie. Dodam, że nie chcę pić do tego alkoholu.
  • 641 / 16 / 0
Kiedy brałem sertralinę nic oprócz nitrazepamu nie pokładało mnie spać, dobra wiadomość jest taka że pramolan też pomagał (choć mniej), sertralina na pół roku pozbawiła mnie snu, bo potem ją odstawiłem. Pramolam normalnie jest w stanie mnie uśpić nawet w dzień i to na dobre 10 h.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".